Mikor kezd el járni a gyermek?

Minden gyermek más és minden gyermek a saját tempójában fejlődik, a legtöbb gyermek 9-12 hónapos kora között teszi meg az első lépéseit, azután rövid időn belül járni kezd. Járás előtt már egy ideje mászik négykézláb, felül, esetleg fel is áll segítséggel, ezekkel az önálló járást megelőző mozdulatokkal erősödik a láb-, és a hátizomzatuk. Ha szeretnénk a picit ösztönözni a mozgásra és a járás gyakorlására, akkor színes, zenélő játékkal csalogathatjuk, hogy másszon vagy lépegessen oda érte. Ha a bútorok vagy a mi segítségünkkel felhúzza magát és feláll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy készen áll a járásra. Elsőként a baba még oldalazó lépéseket tesz a bútorokba a kapaszkodva, ez is fejleszti az egyensúly érzéket és a mozgáskoordinációt. Az önálló járáshoz több különböző készségre is szükség van, amely nem mindenkinél úgyanúgy és ugyanakkor alakul ki. Koraszülöttek esetében később következhetnek be a járáshoz szükséghez mérföldkövek, de a kutatók szerint 3 éves korban minden gyermek ugyanabban a fejlődési szakaszba érkezik. Előfordulhat, hogy később kezd el mászni a baba, mint az átlag, de aztán egy hónap alatt megtanul járni, ennek az ellenkezője is előfordulhat, nagyon hamar elkezd mászni, de az átlagnál később teszi meg az első lépéseket, ez mind természetes.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

  • 11 hónaposan még nem ül stabilan
  • 12 hónaposan még nem lépked segítséggel
  • 18 hónaposan nem tud megállni segítség nélkül és nem tette meg az első lépéseket.

Amikor aktívan elkezd mozogni a gyermek növekszik a tápanyagigénye, az A-, D-, és a C-vitamin jelentős figyelmet igényel az immunrendszer támogatásához. A szükséges vitaminokról korábban már beszéltünk.

Az egyenetlen talajon való mezítlábas lépkedés fejleszti a talp izmait és erősíti a szalagokat, ezzel elősegíti a talpboltozat kialakulását. A kavicsos, füves és a homokos talaj mezítláb hidegidőben nem elérhető, erre az esetre otthon is készíthetünk járásfejlesztő felületet. Egy huzatba tehetünk kavicsokat, homokot, füvet vagy esetleg magokat. Ezeket külön-külön is elkészíthetjük és egymás mellé rakva tud rajta lépkedni a pici. A könnyed mozgás érdekében fontos, hogy kényelmes ruházat legyen a kicsin, amiben jól érzi magát és nem akadályozza a mozgásban.

Így legyen bababiztos az otthonunk, amikor a baba elindul

Polcok

Amikor a gyerkőc elkezd járni, még bizonytalan és mindenben megkapaszkodik, ahogy eléri a polcokat igyekszi arról mindent lerámolni. Az alsó polcokról minden törékeny tárgyat pakoljunk magasabb polcokra, amit a kicsi már nem ér el. A számára elérhető helyekre pakoljuk a játékait vagy hagyjuk üresen.

Fiókok

A fiókok nyitogatása könnyen odacsípheti a baba kezét vagy ujjait. Érdemes zárral bezárni a fiókokat, mert véletlenül is megtörténhet a baj, ha a kicsi belekapaszkodik mászkálás közben.

Szekrények

Amíg a kicsi járni tanul, addig mindenbe belekapaszkodik, ami a keze ügyébe kerül. Kisebb vagy könyebb bútorokat magára boríthat, ezeket érdemes padlóhoz vagy falhoz rögzíteni erre az időszakra.

Konnektorok

A konnektorok esetében, ha 1 méternél magasabban helyezkedik el, akkor nem jelent gondot, azonban ami a talaj közelében van, abba a baba könnyen belenyúlhat. El kell takarni vagy műanyag dugóval elszigetelni azt.

Óvintézkedések
 

Növények

A növényeket könnyen tönkreteheti, ha hosszabban találkozik a gyerkőccel. Amellett, hogy örömmel tépkedi meg a leveleit, nagyobb cserép esetében még homokozni is neki kezd a virág tövében. A növényeinket tegyük fel a szekrény tetejére vagy olyan magasságba, ahol már nem éri el erre az időszakra.

Konyha

Az egyik legnagyobb és leggyakoribb veszélyt az asztal sarkai jelentik, amelyet érdemes sarokvédővel ellátni. Botladozás közben a pici könnyen beverheti a fejét. De akár a szemét is az asztal sarkába, amiből komoly sérülése keletkezhet. Fokozottan kell figyelni arra, hogy a törékeny és az éles konyhai eszközök mindig gondosan el legyenek zárva.

Lépcsők

Az emeletre való feljutás és az onnan lejutás néha még egy járkálásban gyakorlott idősebb gyereknek is veszélyes lehet. Csak egy pillanatra nem figyelünk oda és a csöppség legurul a lépcsőn. A lépcső aljára és tetejére is érdemes korlátot tenni, amit a kicsi nem tud sem kinyitni, sem átmászni.

Ha bebiztosítottuk az otthonunkat, akkor indulhat az önfeledt szaladgálás.

Értesülj a folyamatosan frissülő tartalmainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza