Blabla blog

Mikor kezd el járni a gyermek?

Minden gyermek más és minden gyermek a saját tempójában fejlődik, a legtöbb gyermek 9-12 hónapos kora között teszi meg az első lépéseit, azután rövid időn belül járni kezd. Járás előtt már egy ideje mászik négykézláb, felül, esetleg fel is áll segítséggel, ezekkel az önálló járást megelőző mozdulatokkal erősödik a láb-, és a hátizomzatuk. Ha szeretnénk a picit ösztönözni a mozgásra és a járás gyakorlására, akkor színes, zenélő játékkal csalogathatjuk, hogy másszon vagy lépegessen oda érte. Ha a bútorok vagy a mi segítségünkkel felhúzza magát és feláll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy készen áll a járásra. Elsőként a baba még oldalazó lépéseket tesz a bútorokba a kapaszkodva, ez is fejleszti az egyensúly érzéket és a mozgáskoordinációt. Az önálló járáshoz több különböző készségre is szükség van, amely nem mindenkinél úgyanúgy és ugyanakkor alakul ki. Koraszülöttek esetében később következhetnek be a járáshoz szükséghez mérföldkövek, de a kutatók szerint 3 éves korban minden gyermek ugyanabban a fejlődési szakaszba érkezik. Előfordulhat, hogy később kezd el mászni a baba, mint az átlag, de aztán egy hónap alatt megtanul járni, ennek az ellenkezője is előfordulhat, nagyon hamar elkezd mászni, de az átlagnál később teszi meg az első lépéseket, ez mind természetes.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

  • 11 hónaposan még nem ül stabilan
  • 12 hónaposan még nem lépked segítséggel
  • 18 hónaposan nem tud megállni segítség nélkül és nem tette meg az első lépéseket.

Amikor aktívan elkezd mozogni a gyermek növekszik a tápanyagigénye, az A-, D-, és a C-vitamin jelentős figyelmet igényel az immunrendszer támogatásához. A szükséges vitaminokról korábban már beszéltünk.

Az egyenetlen talajon való mezítlábas lépkedés fejleszti a talp izmait és erősíti a szalagokat, ezzel elősegíti a talpboltozat kialakulását. A kavicsos, füves és a homokos talaj mezítláb hidegidőben nem elérhető, erre az esetre otthon is készíthetünk járásfejlesztő felületet. Egy huzatba tehetünk kavicsokat, homokot, füvet vagy esetleg magokat. Ezeket külön-külön is elkészíthetjük és egymás mellé rakva tud rajta lépkedni a pici. A könnyed mozgás érdekében fontos, hogy kényelmes ruházat legyen a kicsin, amiben jól érzi magát és nem akadályozza a mozgásban.

Így legyen bababiztos az otthonunk, amikor a baba elindul

Polcok

Amikor a gyerkőc elkezd járni, még bizonytalan és mindenben megkapaszkodik, ahogy eléri a polcokat igyekszi arról mindent lerámolni. Az alsó polcokról minden törékeny tárgyat pakoljunk magasabb polcokra, amit a kicsi már nem ér el. A számára elérhető helyekre pakoljuk a játékait vagy hagyjuk üresen.

Fiókok

A fiókok nyitogatása könnyen odacsípheti a baba kezét vagy ujjait. Érdemes zárral bezárni a fiókokat, mert véletlenül is megtörténhet a baj, ha a kicsi belekapaszkodik mászkálás közben.

Szekrények

Amíg a kicsi járni tanul, addig mindenbe belekapaszkodik, ami a keze ügyébe kerül. Kisebb vagy könyebb bútorokat magára boríthat, ezeket érdemes padlóhoz vagy falhoz rögzíteni erre az időszakra.

Konnektorok

A konnektorok esetében, ha 1 méternél magasabban helyezkedik el, akkor nem jelent gondot, azonban ami a talaj közelében van, abba a baba könnyen belenyúlhat. El kell takarni vagy műanyag dugóval elszigetelni azt.

Óvintézkedések
 

Növények

A növényeket könnyen tönkreteheti, ha hosszabban találkozik a gyerkőccel. Amellett, hogy örömmel tépkedi meg a leveleit, nagyobb cserép esetében még homokozni is neki kezd a virág tövében. A növényeinket tegyük fel a szekrény tetejére vagy olyan magasságba, ahol már nem éri el erre az időszakra.

Konyha

Az egyik legnagyobb és leggyakoribb veszélyt az asztal sarkai jelentik, amelyet érdemes sarokvédővel ellátni. Botladozás közben a pici könnyen beverheti a fejét. De akár a szemét is az asztal sarkába, amiből komoly sérülése keletkezhet. Fokozottan kell figyelni arra, hogy a törékeny és az éles konyhai eszközök mindig gondosan el legyenek zárva.

Lépcsők

Az emeletre való feljutás és az onnan lejutás néha még egy járkálásban gyakorlott idősebb gyereknek is veszélyes lehet. Csak egy pillanatra nem figyelünk oda és a csöppség legurul a lépcsőn. A lépcső aljára és tetejére is érdemes korlátot tenni, amit a kicsi nem tud sem kinyitni, sem átmászni.

Ha bebiztosítottuk az otthonunkat, akkor indulhat az önfeledt szaladgálás.

Értesülj a folyamatosan frissülő tartalmainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Környezetbarát termékek tudatos szülőknek Ha környezettudatosságról van szó, akkor sosincs elég korán elkezdeni. A gyermekek pedig kitől mástól tanulhatnák el a legjobban a környezettudatosság alapjait, ha nem a szülőktől? Mindezek mellett pedig a babák bőre érzékeny, így fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek nem irritálják a bőrüket. Nemcsak az általtunk használt krémek jöhetnek szóba, hanem minden, amivel a baba bőre érintkezik: a ruhák, a takaró, a lepedő. Jól látszik tehát, hogy a nap minden percében olyan termékekkel érintkezik a baba, amelyek irritációt válthatnak ki nála. A környezettudatos termékek általában organikusak és gyermekbarátok, így nyugodtan használhatjuk őket a gyermekünk közelében is. 2021. Április 21. 3 perc olvasási idő Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza