Ha a gyerkőcöd utál olvasni

Ragaszkodj az iskolai szabályokhoz, napirendhez

Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked olyan elhivatott legyen az olvasás iránt, akár a nyári fürdőzés iránt, akkor szenteld az esti órákat az olvasásnak. Sok tanár még iskolaidőben is arra esküszik, hogy a gyerekeknek elég naponta 15-30 percet olvasással tölteniük ahhoz, hogy az olvasási készségeik fejlődjenek. Fontos, hogy ilyenkor minden mást félretéve csak az olvasásra koncentráljanak. Ha pedig még kényelmesebbé szeretnéd tenni az olvasást gyermeked számára, alakíts ki olvasósarkokat a lakásban, amelyeket rendezz be babzsákfotelekkel, párnákkal, könyvekkel, vagy állíts fel egy olvasósátrat a kert hátsó végében. Egy-egy fejezet befejezése után pedig beszélgess gyermekeddel, hogy mit gondol a könyvről, a történetről, hogy még inkább pozitív élményként fogja fel az olvasást.

Támogasd gyermeked szenvedélyét

Sok olvasni nem szerető gyereknél megfigyelhető, hogy ha a szenvedélyeikkel, érdeklődési köreikkkel megegyező könyveket adnak a kezükbe, akkor bizony órákat is képesek az olvasással tölteni. Ezt több kutatás is alátámasztotta, amikor a gyerekek olvasási és tanulási szokásait vizsgálták, ugyanis azt az eredményt kapták, hogy azok a gyerekek, akik maguknak választhatják meg az olvasni- vagy tanulnivalót, bizony sokkal nagyobb lelkesedéssel teszik azt.  Éppen ezért vidd el a gyermeked a könyvesboltba, hogy ő választhassa ki, mit szeretne olvasni. Mindegy, hogy az éppen egy könyv a kedvenc énekeséről vagy képekkel illusztrált könyv állatokról, a lényeg, hogy érdekelje a téma.

Ismertesd meg a gyermeked többféle formátummal rendelkező könyvvel

A képregények olvasása leginkább gyermekkorban elterjedt, ennek oka, hogy gyermekkorban még sokkal több képekkel illusztrált könyvet olvasunk, amelyek segítik a megértést és a befogadást. Ezek ugyanakkor komplex narratívával rendelkező művek is, hiszen a képregényekben sokszor egymással párhuzamosan történnek a cselekmények, a történet pedig nem a szemünk előtt (akár egy film esetében) hanem az elménkben játszódik le az állóképek és a szövegek összekapcsolásával. Éppen ezért a képregények is kiváló élményt nyújtanak, és egyaránt megszerettethetik az olvasást a gyerekekkel.

Találj más lehetőségeket is az olvasásra

Sok gyermeket megrémiszti egy képek nélküli, vastag, apróbetűs könyv elolvasása, és automatikusan elutasítják az olvasást. Ezért olyan lehetőségeket kell találnod az olvasásra, amelyek maradandó élményt adnak. Akár a játszótéren, akár a bevásárlóközpontban is legyetek, olvassátok el a különböző táblákat, leírásokat gyermekeddel közösen, hogy az olvasást máshoz is tudja kötni a könyveken kívül. Vezetés közben ismertesd meg vele a különböző közlekedési táblákat, és magyarázd meg neki, azok hogyan befolyásolják a közlekedést az utakon.

Ha a gyerkőcöd egy-két sorozaton kívül nem hajlandó mást olvasni

Dicsérd meg az ízlését

Fontos, hogy ne ellenálljunk, hanem támogassuk azt, amit igazán szeret olvasni. Beszélgess vele a könyvről és arról, miért ilyen fontos neki a történet. Ajánlj hasonló cselekménnyel rendelkező könyveket is, hogy még inkább bátorítva érezze magát az olvasásra.

Ássatok mélyebbre

Az iskolában a gyerekek nemcsak elolvassák, hanem értelmezik is a könyveket, történeteket, épp ezért tedd te is ugyanezt otthon: elemezzétek a könyvek karaktereit, írjatok listát a jó és rossz tulajdonságaikról, beszéljétek meg, kinek melyik szereplő volt a kedvence.

Szerezzetek hasonló témájú könyveket

Belegondoltál már, hogy mi lesz akkor, ha gyermeked többször is kiolvassa kedvenc könyvét, és újak után néz majd? Menjetek el a könyvtárba, és keressetek hasonló témájú vagy műfajú könyveket, amelyek szintén érdekelhetik gyermekedet. Kérdezzétek meg a könyvtárost, hogy tud-e ajánlani érdekes olvasmányokat gyerkőcödnek.

Vegyetek részt könyvklubokon, könyvtáborokban

Nagyon sok iskolában, könyvtárban rendeznek olvasótáborokat, ahol a gyermeked nemcsak könyveket olvashat, hanem új barátokra is tehet szert. Ha idén nyáron nem is rendeznek ilyen táborokat a vírusra való tekintettel, akár otthon is kitűzhettek ilyen célokat neki: kérd meg, hogy számoljon be a könyvről, melyet épp olvas, és mesélje el, mi volt a kedvenc része benne.

Ha gyermeked igazi könyvmoly

Tarts lépést a legújabb megjelenésekkel

A rohamosan bővülő könyvpiac, és a sorra megjelenő könyvek rohamában nehéz lépést tartani a legújabb művekkel, így gyermeked is könnyedén elveszhet a megannyi olvasmány közt. Iratkozzatok fel könyvkiadók, könyvesboltok hírlevelére, hogy mindig képben maradjatok a legfrissebb kiadásokkal kapcsolatban, járjatok könyvtárakba, könyvesboltokba, hogy könnyedén kedvére nézelődhessen gyerkőcöd.

Fejleszd a gyermeked megértését

Azok a gyerekek, akik gyorsan rágják át magukat a könyveken, sokszor anélkül olvasnak, hogy felfognák, mi is történik a könyvben, hiszen nem fordítanak kellő figyelmet az olvasásra, elkalandoznak, stb. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megkéred, magyarázza el neked, a cím hogyan tükrözi a törtnetet, vázolja fel a cselekmény főbb pontjait, például az alaphelyzetet, a bonyodalmat és a megoldást, hogy végig le tudja vezetni a történetet.

Rendezzetek könyvcserét

A könyvek manapság nem számítanak olcsóságnak, főleg, ha gyermeked napok leforgása alatt, gyorsan fejezi be őket. Ha a könyvtár mellett szeretnétek másféle lehetőségeket is kipróbálni, akkor cseréjetek könyveket helybéliekkel, barátokkal, szomszédokkal. Ilyenkor a gyerekek természetesen beszélgetésbe elegyednek a többiekkel a könyvekről, így hasonló jellegű eszmecsere zajlik majd le, akár csak az osztálytermekben.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő 10 Anyák napi program az egész családnak Ahogy a mondás is tartja, a legnagyobb és legszebb ajándék, amelyet valakinek adhatsz, az az időd. Nincs ez másként az Anyák napját illetően sem, a legértékesebb pillanatok ugyanis mind az együtt töltött idő örömeiből születnek. Noha a koronavírus miatt most sokan nem tölthetik együtt ezt a különleges napot, mi mégis összegyűjtöttük Nektek a legjobb programokat, amelyekkel maradandóvá tehetitek ezt a napot. Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, milyen Anyák napi ajándékötleteink vannak, akkor olvassátok el blogbejegyzésünket a témában! 2021. Április 28. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza