Vitamin Kisokos
A hűvös időszakok közeledtével nagyobb figyelmet kell fordítanunk a vitaminbevitelre. A helyes és változatos táplálkozás segít a betegségek megelőzésében és energikusabbak is leszünk tőle.
Jönnek az álmosító, hűvös sötét délutánok, amikor bebújva a meleg szobába legszívesebben egész nap csak gubbasztanánk. Ha figyelünk a vitaminbevitelre, akkor energikusak maradunk, könnyebben megy a tanulás és utána jól is esik a mozgás.
Elmondjuk, hogyan ügyelj az étkezésre és mit, miért fogyasszatok. 🍽
Gyümölcsturmix és Zöldségturmix
A gyümölcskoktélok nem csak látványosak és egészségesek, hanem a betegségek megelőzésében is segítenek. Édesebb gyümölcsökhöz (pl.: banán) becsempészhetünk zöldségeket is anélkül, hogy cukrot adnánk hozzá. Ha mégis édesítenénk a turmixot remek alternatíva a méz.
Közös játékként minden héten válasszatok egy turmixnapot, ahol mindig más színű és árnyalatú italokat tudtok kreálni.
Fagyasztott ételek
Ha szeretnénk betárazni finom, egészséges gyümölcsökből és zöldségekből a hűvösebb évszakokra, akkor a legjobb alternatíva a fagyasztás.
A fagyasztott ételek általában 12 hónapig állnak el. Ha tehetjük inkább fagyasztott terméket fogyasszunk, mint konzerveset. A konzervek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak és számunkra fontos összetevők is kevesebbek benne. Fagyasztás során leállítunk minden biokémiai folyamatot így semmi nem jut ki az ételből (kivéve a B6 vitamin, lásd bővebben lentebb). Amit egyszer kiolvasztottunk azt nem szabad újra lefagyasztani. Érdemes frissen lefagyasztani a zöldséget vagy gyümölcsöt, mert leszedés után pár napon belül akár felére csökkenhet benne egyes vitaminok mennyisége.
Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy melyik vitamin, mire van hatással és miben találod meg őket.
A-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Hatása a szervezetre:
- Fontos szerepe van a szem egészségében,
- Fontos szerepe van csontnövekedésben
- Az egészséges bőrért felel
Források: belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak, sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszibarack és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általánosságban a sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: kb. 1,5 mg
- Terhesség és a szoptatás ideje alatt: 2,0-2,5 mg
- 0-6 hó: 0,3-0,4 mg
- 7-12 hó: 0,3-0,4 mg
- 1-3 év: 0,3-0,4 mg
- 4-8 év: 0,5 mg
- 7-10 éves korban: 0,7 mg
- 11 éves kor felett lányoknál: 0,8 mg, fiúknál: 1 mg
B-vitaminok
Vízben oldódó vitaminok közé tartoznak.
Hatása a szervezetre:
- Erősitik egymás hatását és szorosan kötődnek egymáshoz
- Hasznosak a depresszió és a szorongás enyhítésében
- Hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez
- Együttesen felelnek az energiatermelésért
- Felenek a bőrünk egészségéért
- Elűzik a fáradságot.
B1
Források: gabonafélék, teljes kiőrlésű liszt, élesztő, pillangósok (bab, borsó, lencse stb.), diófélék, húsok, zöldségfélék, narancs, mazsola, karfiol, burgonya, barna rizs, tej, máj.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: 1,5 mg
- 0-6 hó: 0,02 mg
- 7-12 hó: 0,3 mg
- 1-3 év: 0,5 mg
- 4-8 év: 0,6 mg
- 9-13 év: 0,9 mg
B2
Források: tojás, tej és tejtermékek (pl. sajt, joghurt), hús, máj, vese, halfélék, sötétzöld leveles zöldségek, brokkoli, spenót, avokádó, gombák.
Ajánlott napi adag:
- Férfiaknak: 1,3 mg;
- Nőknek: 1,1 mg
- Terhesség alatt: 1,4 mg;
- Szoptatás alatt: 1,6 mg
- 0-6 hó: 0,3 mg
- 7-12 hó: 0,4 mg
- 1-3 év: 0,5 mg
- 4-8 év: 0,6 mg
- 9-13 év: 0,9 mg
B3
Források: marhahús, disznóhús, csirkehús, halfélék, teljes kiőrlésű gabona, diófélék, tojás, tej, sajt.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: 13 mg;
- Terhesség és szoptatás alatt: 17–20 mg
- 0-6 hó: 2 mg
- 7-12 hó: 4 mg
- 1-3 év: 6 mg
- 4-8 év: 8 mg
- 9-13 év: 12 mg
B5:
Források: állati belsőségek, földimogyoró, bab, teljes kiőrlésű gabona, hús, tojás, tej, zöldségfélék, paradicsom, burgonya, brokkoli.
Ajánlott napi adat:
- Felnőtt: 4-6 mg
- 0-6 hó: 1,7 mg
- 7-12 hó: 1,8 mg
- 1-3 év: 2 mg
- 4-8 év: 3 mg
- 9-13 év: 4 mg
B6
Források: Csirkehús, marhahús, disznóhús, tonhal, teljes kiőrlésű gabona, tej, tejtermékek és tojás.
A fagyasztás akár 70%-kal csökkentheti a B6-vitamin-tartalmat, továbbá a nagy mennyiségű főzővíz miatt egy része veszendőbe mehet.
Érdemes friss zöldségeket és kevés vízben főzni.
Ajánlott napi adat:
- Felnőtt: átlagosan napi 2 mg elegendő; hatásának kifejtéséhez magnéziumra és szelénre is szüksége van a szervezetnek.
- 0-6 hó: 0,1 mg
- 7-12 hó: 0,3 mg
- 1-3 év: 0,5 mg
- 4-8 év: 0,6 mg
- 9-13 év: 1 mg
B7
Források: máj, vese, tej, tojás, tejtermékek.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: Nincs, mivel a szervezet maga is előállítja.
- 0-6 hó: 0,005 mg
- 7-12 hó: 0,006 mg
- 1-3 év: 0,008 mg
- 4-8 év: 0,012 mg
- 9-13 év: 0,020 mg
B9
Források: kelbimbó, kelkáposzta, spenót, lencse, csirkemáj, teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék, brokkoli, káposzta, karfiol, csicseriborsó, zöldbab, jégsaláta (növény), fejes saláta, lóbab, bab, zöldborsó, általában a tavaszi zöldek, avokádó.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: 0,2 mg
- Várandósoknak: 0,4 mg
- 0-6 hó: 0,065 mg
- 7-12 hó: 0,08 mg
- 1-3 év: 0,15 mg
- 4-8 év: 0,2 mg
- 9-13 év: 0,3 mg
B12
Források: csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ahol mikroorganizmusok termelik, hús és húsból készült ételek, tojás, tej és tejtermékek, halak, halból készült termékek, élesztő.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: legalább 0,002 mg
- 0-6 hó: 0,0004 mg
- 7-12 hó: 0,0005 mg
- 1-3 év: 0,0008 mg
- 4-8 év: 0,0012 mg
- 9-13 év: 0,0018 mg
(B4-et, B8-at és B10-et ma már nem tekintik vitaminnak)
C-vitamin
Vízben oldódó vitaminok közé tartozik.
Hatása a szervezetre:
- Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást
- Részt vesz a sebgyógyulásban
- Enyhíti az allergiás panaszokat
- Erősíti és tisztítja az érfalat
- Védi a fogínyt
- Segíti a növekedést
- Fokozza a vas felszívódását
- Csökkenti a kolerszterint
Forrásai: narancs, citrom, grépfrút, mandarin, klementin, fekete ribiszke, guajáva, mangó, papaja, bors, kelbimbó, brokkoli, édesburgonya, spenót, sárga paprika, paradicsom, fejes saláta, káposztafélék, karfiol, áfonya, som, szeder, ribizli, csipkebogyó, burgonya.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: legalább 100 mg, allergia és asztma esetén érdemes napi 1000 mg C-vitamint szedni.
- 0-6 hó: 35 mg
- 7-12 hó: 40 mg
- 1-3 év: 45 mg
- 4-8 év: 45 mg
- 9-13 év: 45 mg
D-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Hatása a szervezetre:
- Erőssíti az immunrendszert
- Részt vesz a csontképződésben
- Elősegíti a kálcium beépülését.
Forrásai: tőkehalmájolaj, olajos halak (lazac, makréla stb.) tojás sárgája, máj, margarin (csak ha hozzáadott D-vitamint tartalmaz), napfény (nem tartalmaz D-vitamin-t, hanem az a bőrben keletkezik).
Ajánlott napi adag: nyáron 15 perc szabadban töltött idő
- Csecsemő: 400-1000 NE (0,01-0,025 mg)
- Gyermek: 600-1000 NE (0,015-0,025 mg)
- Serdülő: 800-1000 NE (0,020-0,025 mg)
- Felnőtt és várandós: 1500-2000 NE (0,035-0,050 mg)
E-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Hatása a szevezetre:
- Megelőzi a szívbetegségeket
- Véd az érelmeszedés ellen
- Védi a szemet
- Csökkenti az izomgörcsöket
- Erősíti az immundrendszert
Forrásai: napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, egyéb gabonacsírák, mandula.
Ajánlott napi adag:
- Nőknél: 6 mg
- Férfiaknál: 8 mg
- 0-6 hó: 4 mg
- 7-12 hó: 5 mg
- 1-3 év: 6 mg
- 4-8 év: 7 mg
- 9-13 év: 11 mg
K-vitamin
Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Hatása a szervezetre:
- Véralvadáshoz nélkülözhetetlen
- Részt vesz a csontok növekédésében
- Részt vesz a sejtnövekedésben
Források: spenót, brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, növényi olajok (különösen a szójaolaj), máj.
Ajánlott napi adag:
- Felnőtt: 0,0005-0,001 mg
- 0-6 hó: 0,002 mg
- 7-12 hó: 0,0025 mg
- 1-3 év: 0,030 mg
- 4-8 év: 0,055 mg
- 9-13 év: 0,060 mg
Az hűvös évszakok, iskola és óvoda kezdetével megnő a betegségek kockázata. Ha el nem is kerülhetünk egy-egy betegséget, de mindenképp mérsékelhetjük, ha odafigyelünk a vitaminbevitelünkre és hamarabb felépülhetünk belőle.