Blabla blog

 A csecsemők 40%-át is érintheti ez a fájdalmas időszak. Rengeteg sírás kíséri a baba hasfájását, nyugtalan és feszíti magát. Spontán jelentkezik és nehezen megnyugtatható a kicsi.

Elmondjuk mitől lesz egy baba hasfájós és hogy miként könnyíthetsz a helyzetén.

Egy baba átlagosan 120 percet sír naponta, mivel csak így tud kommunikálni. Ez a 3. hónapra a felére csökken normális esetben.

Mik a kólikás baba tünetei?

 • Minden megmagyarázható ok nélkül sír (tisztába van téve, nem éhes, nincs melege, nem fázik)
 • Legalább a hét 3 napján több, mint 3 órán át sír
 • Felhúzza a lábait, karját megfeszíti, kezét ökölbe szorítja
 • Pocakja puffadt és néha kemény
 • Nyugtalanul fészkelődik, próbál kényelmes testhelyzetet találni

Sírás

A kólikás sírás hirtelen kezdődik és rohamokban jön. A baba alszik, játszik stb. és hirtelen keserves sírásban tör ki, bármilyen látható ok nélkül. Általában a délután és este jelentkeznek a tünetek.

A kólikás sírást abban tudjuk megkülönböztetni, hogy olyankor a baba sikításhoz hasonló hangokat produkál sírás közben.

Hasfájás lehetséges okai babáknál:

 • Etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése)
 • Tejfehérje intolerancia
 • Laktóz intolerancia
 • Bélrendszer éretlensége

A statisztika szerint a terhesség alatti és szülés utáni dohányzás növeli a csecsemőkori hasfájás kockázatát.

Helyes etetési technika

Komoly problémákat okozhat, ha a baba keveset vagy éppen sokat eszik, illetve nem büfiztetik eleget. A büfiztetés a gyomorba került levegő eltávolítása miatt fontos, ami hasfájást okoz.

Ha cumisüvegből etetjük, függőleges helyzetben, ülve célszerű. Evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét.

Büfiztetés

Nyugtatási technikák hasfájós baba esetén

Ajánlott alkalmazni nyugtatási technikákat. Próbálgatni kell, hogy melyik válik be. Pár perc után, ha nem nyugszik meg a baba, akkor próbáljunk egy másikat. Mindennap eltérő lehet mi nyugtatja meg, ezért addig kell próbálni, amíg valamelyik segít.

Ilyen lehet:

 • Babamasszázs, főként a pocaknál
 • Meleg fürdő
 • Ringatás (kézben, hordozóban stb.)
 • Autóba vagy babakocsiba ültetés
 • Fehér zaj vagy egyéb megnyugtató hangok lejátszása

Egyéb megoldás lehet a gyógyszeres kezelés. Leggyakrabban cseppekben kell adagolni. Nem 100%-os megoldás, de csökkentheti a hasfájás időtartamát és intenzitását. Gyakran 1 hét is szükséges ahhoz, hogy észlelhető eredmény érjünk el vele, de vannak olyan babák, amelyeknél ez működik.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza