A csecsemők 40%-át is érintheti ez a fájdalmas időszak. Rengeteg sírás kíséri a baba hasfájását, nyugtalan és feszíti magát. Spontán jelentkezik és nehezen megnyugtatható a kicsi.

Elmondjuk mitől lesz egy baba hasfájós és hogy miként könnyíthetsz a helyzetén.

Egy baba átlagosan 120 percet sír naponta, mivel csak így tud kommunikálni. Ez a 3. hónapra a felére csökken normális esetben.

Mik a kólikás baba tünetei?

 • Minden megmagyarázható ok nélkül sír (tisztába van téve, nem éhes, nincs melege, nem fázik)
 • Legalább a hét 3 napján több, mint 3 órán át sír
 • Felhúzza a lábait, karját megfeszíti, kezét ökölbe szorítja
 • Pocakja puffadt és néha kemény
 • Nyugtalanul fészkelődik, próbál kényelmes testhelyzetet találni

Sírás

A kólikás sírás hirtelen kezdődik és rohamokban jön. A baba alszik, játszik stb. és hirtelen keserves sírásban tör ki, bármilyen látható ok nélkül. Általában a délután és este jelentkeznek a tünetek.

A kólikás sírást abban tudjuk megkülönböztetni, hogy olyankor a baba sikításhoz hasonló hangokat produkál sírás közben.

Hasfájás lehetséges okai babáknál:

 • Etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése)
 • Tejfehérje intolerancia
 • Laktóz intolerancia
 • Bélrendszer éretlensége

A statisztika szerint a terhesség alatti és szülés utáni dohányzás növeli a csecsemőkori hasfájás kockázatát.

Helyes etetési technika

Komoly problémákat okozhat, ha a baba keveset vagy éppen sokat eszik, illetve nem büfiztetik eleget. A büfiztetés a gyomorba került levegő eltávolítása miatt fontos, ami hasfájást okoz.

Ha cumisüvegből etetjük, függőleges helyzetben, ülve célszerű. Evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét.

Büfiztetés

Nyugtatási technikák hasfájós baba esetén

Ajánlott alkalmazni nyugtatási technikákat. Próbálgatni kell, hogy melyik válik be. Pár perc után, ha nem nyugszik meg a baba, akkor próbáljunk egy másikat. Mindennap eltérő lehet mi nyugtatja meg, ezért addig kell próbálni, amíg valamelyik segít.

Ilyen lehet:

 • Babamasszázs, főként a pocaknál
 • Meleg fürdő
 • Ringatás (kézben, hordozóban stb.)
 • Autóba vagy babakocsiba ültetés
 • Fehér zaj vagy egyéb megnyugtató hangok lejátszása

Egyéb megoldás lehet a gyógyszeres kezelés. Leggyakrabban cseppekben kell adagolni. Nem 100%-os megoldás, de csökkentheti a hasfájás időtartamát és intenzitását. Gyakran 1 hét is szükséges ahhoz, hogy észlelhető eredmény érjünk el vele, de vannak olyan babák, amelyeknél ez működik.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza