A csecsemők 40%-át is érintheti ez a fájdalmas időszak. Rengeteg sírás kíséri a baba hasfájását, nyugtalan és feszíti magát. Spontán jelentkezik és nehezen megnyugtatható a kicsi.

Elmondjuk mitől lesz egy baba hasfájós és hogy miként könnyíthetsz a helyzetén.

Egy baba átlagosan 120 percet sír naponta, mivel csak így tud kommunikálni. Ez a 3. hónapra a felére csökken normális esetben.

Mik a kólikás baba tünetei?

 • Minden megmagyarázható ok nélkül sír (tisztába van téve, nem éhes, nincs melege, nem fázik)
 • Legalább a hét 3 napján több, mint 3 órán át sír
 • Felhúzza a lábait, karját megfeszíti, kezét ökölbe szorítja
 • Pocakja puffadt és néha kemény
 • Nyugtalanul fészkelődik, próbál kényelmes testhelyzetet találni

Sírás

A kólikás sírás hirtelen kezdődik és rohamokban jön. A baba alszik, játszik stb. és hirtelen keserves sírásban tör ki, bármilyen látható ok nélkül. Általában a délután és este jelentkeznek a tünetek.

A kólikás sírást abban tudjuk megkülönböztetni, hogy olyankor a baba sikításhoz hasonló hangokat produkál sírás közben.

Hasfájás lehetséges okai babáknál:

 • Etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése)
 • Tejfehérje intolerancia
 • Laktóz intolerancia
 • Bélrendszer éretlensége

A statisztika szerint a terhesség alatti és szülés utáni dohányzás növeli a csecsemőkori hasfájás kockázatát.

Helyes etetési technika

Komoly problémákat okozhat, ha a baba keveset vagy éppen sokat eszik, illetve nem büfiztetik eleget. A büfiztetés a gyomorba került levegő eltávolítása miatt fontos, ami hasfájást okoz.

Ha cumisüvegből etetjük, függőleges helyzetben, ülve célszerű. Evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét.

Büfiztetés

Nyugtatási technikák hasfájós baba esetén

Ajánlott alkalmazni nyugtatási technikákat. Próbálgatni kell, hogy melyik válik be. Pár perc után, ha nem nyugszik meg a baba, akkor próbáljunk egy másikat. Mindennap eltérő lehet mi nyugtatja meg, ezért addig kell próbálni, amíg valamelyik segít.

Ilyen lehet:

 • Babamasszázs, főként a pocaknál
 • Meleg fürdő
 • Ringatás (kézben, hordozóban stb.)
 • Autóba vagy babakocsiba ültetés
 • Fehér zaj vagy egyéb megnyugtató hangok lejátszása

Egyéb megoldás lehet a gyógyszeres kezelés. Leggyakrabban cseppekben kell adagolni. Nem 100%-os megoldás, de csökkentheti a hasfájás időtartamát és intenzitását. Gyakran 1 hét is szükséges ahhoz, hogy észlelhető eredmény érjünk el vele, de vannak olyan babák, amelyeknél ez működik.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza