Blabla blog

A csecsemőmasszázs előnyei köztudottan ismertek, de a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítették, hogy sok esetben a szülőre is jó hatással van.

  • Javul a szülő-csecsemő kapcsolat
  • Jobban alszik a baba
  • Csökkenti a sírást
  • Pozitív hatással van a stresszhormonokra
  • Koraszülötteknél kis mértékű súlygyarapodás tapasztalható

 

Úgy tartják, hogy a masszázs ellazítja a testet az autonóm idegrendszer stimulálásával, amely szabályozza a szívverést, az emésztést és egyéb testfolyamatokat.
Miután kombinálod ezeket az előnyöket az érinkezéssel anya és gyermeke között, ami felszabadít építő hormonokat, mint az oxitocin látható, hogy ez erősítiheti a baba-szülő kapcsolatot is.

Baba-szülő kapcsolatot segíti a babamasszázs

Hogyan kezd el a babamasszázst?

Nem szerencsés elkezdni a masszázst, ha a baba feszült, nyűgös vagy éhes.
Válasszunk egy időszakot, amikor a baba jóllakott és nyugodt vagy amikor szundi után felkel vagy esetleg a fürdés utáni kis időt. A kisbaba étkezése után várni kell 20 percet mielőtt elkezdenénk, így a baba emésztését nem befolyásolják a masszázsmozgások.

Ideális esetben a baba nem visel ruhát vagy elég, ha csak egy pelenka van rajta, így a lehető legtöbb bőrfelülettel érintkezhetünk. Mielőtt elkezdenénk a masszázsgyakorlatokat győződjünk meg róla, hogy a helyiség csendes, meleg és nincs élénk fény.

Helyezzük a babát egy törölközőre az ágyon, padlón vagy más biztonságos felületen. A kezeinknek tisztának kell lennie és ne viseljünk semmien ékszert. Használjunk babakrémet vagy babaolajat.

Allergia esetén ne használjunk dió vagy mogyoró alapú olajat, inkább egyéb növényi olajakat válasszunk.

Babamasszázs

A babamasszázs technikái

Nincs kőbe vésve, hogy milyen mozdulatok a legjobbak, mivel minden baba és szülő más-más, néhány ötlet viszont felvázolható a babamasszázsra. 10-20 perces időtartamban a mozdulatok legyenek lassúak és nagyon gyengédek.

Miután bekentük a kezünket babakrémmmel vagy olajjal, ajánlott a babamasszázst a lábnál kezdeni, mert az kevésbé érzékeny, mint a test többi része.

Csináljunk pici köröket a baba sarkánál az ujjunkkal, majd haladjunk a baba lábujjai felé szinte csak simogatva.

Úgy fejezzük be a lábmasszázst, hogy az ujjainkat gyengéd mozdulatokkal húzzuk végig a baba lábfeje elejétől a végéig.

Ezután tenyerünkkel fogjuk körbe a baba lábát és combtól bokáig gyengéden húzzuk végig a kezünket és vissza, majd folytassuk a csípővel.

Óvatosan hajtsuk fel a csecsemő lábát a hasáig, ezzel segítjük a gázok eltávolodását.

A vállak felől körkörös mozdulatokkal haladjunk a mellkas felé, majd hosszabban az alkart körbefogva tenyerünkkel, húzzuk le és fel a kezünket. Ahogy a lábfejeknél is, ujjainkat gyengéd mozdulatokkal húzzuk végig a baba mutatóujja és hüvelykujja között.

Mielőtt megpróbálnánk masszírozni a hasát, ellenőriznünk kell, hogy a has puha és nincs megkeményedve. Meg kell róla győződni, hogy még mindig boldog és elégedett a baba.

Ha minden rendben van, körkörös mozdulatokkal járjuk körbe a pocakját, elkerülve az érzékeny köldökterületet, ha a baba újszülött.

Ezután következhet a gyengéd arc és fejbőr masszázs. Kis körökkel masszírozzuk a baba fejbőrét elkerülve az érzékeny kutacs területét.

Ha a baba még mindig nyugodt, akkor jól csináltuk! Fejezzük be úgy a, hogy a pocakjára fordítjuk és a hátát masszírozzuk. Kis körökkel masszírozzuk a kis gerince mindkét oldalán a nyakától a popsijáig. Végül húzzuk fel-alá a kezünket gyengéden a lábfejéig.

A végén tegyünk pelenkát a kicsire, mossuk meg a kezünket és töröljük le a baba kezéről is az olajat.

Naponta akár többször is alkalmazhatjuk, a baba szeretni fogja és a közelebb hoz titeket egymáshoz. 😊

 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza