A csecsemőmasszázs előnyei köztudottan ismertek, de a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítették, hogy sok esetben a szülőre is jó hatással van.

  • Javul a szülő-csecsemő kapcsolat
  • Jobban alszik a baba
  • Csökkenti a sírást
  • Pozitív hatással van a stresszhormonokra
  • Koraszülötteknél kis mértékű súlygyarapodás tapasztalható

 

Úgy tartják, hogy a masszázs ellazítja a testet az autonóm idegrendszer stimulálásával, amely szabályozza a szívverést, az emésztést és egyéb testfolyamatokat.
Miután kombinálod ezeket az előnyöket az érinkezéssel anya és gyermeke között, ami felszabadít építő hormonokat, mint az oxitocin látható, hogy ez erősítiheti a baba-szülő kapcsolatot is.

Baba-szülő kapcsolatot segíti a babamasszázs

Hogyan kezd el a babamasszázst?

Nem szerencsés elkezdni a masszázst, ha a baba feszült, nyűgös vagy éhes.
Válasszunk egy időszakot, amikor a baba jóllakott és nyugodt vagy amikor szundi után felkel vagy esetleg a fürdés utáni kis időt. A kisbaba étkezése után várni kell 20 percet mielőtt elkezdenénk, így a baba emésztését nem befolyásolják a masszázsmozgások.

Ideális esetben a baba nem visel ruhát vagy elég, ha csak egy pelenka van rajta, így a lehető legtöbb bőrfelülettel érintkezhetünk. Mielőtt elkezdenénk a masszázsgyakorlatokat győződjünk meg róla, hogy a helyiség csendes, meleg és nincs élénk fény.

Helyezzük a babát egy törölközőre az ágyon, padlón vagy más biztonságos felületen. A kezeinknek tisztának kell lennie és ne viseljünk semmien ékszert. Használjunk babakrémet vagy babaolajat.

Allergia esetén ne használjunk dió vagy mogyoró alapú olajat, inkább egyéb növényi olajakat válasszunk.

Babamasszázs

A babamasszázs technikái

Nincs kőbe vésve, hogy milyen mozdulatok a legjobbak, mivel minden baba és szülő más-más, néhány ötlet viszont felvázolható a babamasszázsra. 10-20 perces időtartamban a mozdulatok legyenek lassúak és nagyon gyengédek.

Miután bekentük a kezünket babakrémmmel vagy olajjal, ajánlott a babamasszázst a lábnál kezdeni, mert az kevésbé érzékeny, mint a test többi része.

Csináljunk pici köröket a baba sarkánál az ujjunkkal, majd haladjunk a baba lábujjai felé szinte csak simogatva.

Úgy fejezzük be a lábmasszázst, hogy az ujjainkat gyengéd mozdulatokkal húzzuk végig a baba lábfeje elejétől a végéig.

Ezután tenyerünkkel fogjuk körbe a baba lábát és combtól bokáig gyengéden húzzuk végig a kezünket és vissza, majd folytassuk a csípővel.

Óvatosan hajtsuk fel a csecsemő lábát a hasáig, ezzel segítjük a gázok eltávolodását.

A vállak felől körkörös mozdulatokkal haladjunk a mellkas felé, majd hosszabban az alkart körbefogva tenyerünkkel, húzzuk le és fel a kezünket. Ahogy a lábfejeknél is, ujjainkat gyengéd mozdulatokkal húzzuk végig a baba mutatóujja és hüvelykujja között.

Mielőtt megpróbálnánk masszírozni a hasát, ellenőriznünk kell, hogy a has puha és nincs megkeményedve. Meg kell róla győződni, hogy még mindig boldog és elégedett a baba.

Ha minden rendben van, körkörös mozdulatokkal járjuk körbe a pocakját, elkerülve az érzékeny köldökterületet, ha a baba újszülött.

Ezután következhet a gyengéd arc és fejbőr masszázs. Kis körökkel masszírozzuk a baba fejbőrét elkerülve az érzékeny kutacs területét.

Ha a baba még mindig nyugodt, akkor jól csináltuk! Fejezzük be úgy a, hogy a pocakjára fordítjuk és a hátát masszírozzuk. Kis körökkel masszírozzuk a kis gerince mindkét oldalán a nyakától a popsijáig. Végül húzzuk fel-alá a kezünket gyengéden a lábfejéig.

A végén tegyünk pelenkát a kicsire, mossuk meg a kezünket és töröljük le a baba kezéről is az olajat.

Naponta akár többször is alkalmazhatjuk, a baba szeretni fogja és a közelebb hoz titeket egymáshoz. 😊

 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza