Blabla blog

Milyen fényvédő krémeket ismerhettek?

A naptejen és napolajon kívül még megkülönböztetünk napkrémeket és habokat is. Alapvetően az állagukban különböznek, de vannak összetevő beli különbségek is. Arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen bőrtípusra használjuk és hova kenjük.

Fizikai fényvődő és kémiai fényvédelem

A fényvédő szerek között megkülönböztetünk fizikia és kémiai védelmet alkalmazó szereket.
A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a nap sugarait, nem szívódnak be így ragacsos érzetet hagyhatnak. Ez ajánlott gyermekek számára, mivel beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, így allergiás reakciót sem válthatnak ki. Ezek a készítmények ásványianyag alapú termékek és illatanyag sincs bennük vagy elhanyagolható mennyiségű. A gyermekeknek szánt készítmények mind fizikai fényvédők, mert ezek kímélik a bőrt a kémiai anyagoktól, egyúttal a nap káros sugarai ellen is védenek. Ilyen fényvédő használata javasolt kimondottan érzékeny,  világos bőrű, szeplős felnőtteknek is.
A kémiai fényvédők beszívódásuk után elnyelik a nap sugarait, gyorsan beszívódnak a bőrbe és nem hagynak ragacsos érzetet, azonban érzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthat ki.

A fényvédők kötelező használata mellett főleg babáknál fontos, hogy a kiemelten érzékeny bőrfelületeket (pl.: arc) ruhával is elfedjük.

Fényvédők típusai

A napolajak használata nem ajánlott zsíros bőrre, mivel fokozhatja a zsíros bőrből adódó problémákat, száraz bőrön érdemes alkalmazni.
A naptejek esetében a készítmény szemcse lebegést segítő anygagokat tartalmaznak, hogy ne ülepedjenek ki bizonyos hatóanyagok.
A napkrémek a legkevésbé zsíros változatai a fényvédőknek, használata kényelmes és hatásos.
A habok viszonylag újak, nagy előnye, hogy gyorsan párolog, így hűsítő hatása van.

Fényvédő krémek

Mit kell tudni a faktorokról?

A faktorszám (SPF - sun protection factor) egy nemzetközileg használt mérőegysége a fényvédőknek. Ez a szám nem csak a készítmény erősségére utal, hanem arra is, hogy mennyi ideig védi meg bőrünket, amíg a napon tartózkodunk.

Hatásfokok:

  • 8-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 87%-át blokkolja
  • 15-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 93%-át blokkolja
  • 30-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 97%-át blokkolja
  • 50-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 98%-át blokkolja


A faktorszámok tehát azt jelentik hogy, ha nyáron kifekszünk napozni, akkor a leégési időt tolhatjuk ki, ami kb. 10 perc. 15-ös faktorszámú termék esetén 15x10=150 percig fekhetünk a napon leégés nélkül, ez 30-as faktorszámú készítmény esetén 30x10=300 percet jelent és így tovább. Ettől függetlenül az égési sérülések biztos elkerülésére érdekében érdemes 2-3 óránként újrakenni a fényvédőt, vízben tartózkodás esetén is.

Gyerek esetében fontos, hogy nyáron a napon ne csak a fényvédőkkel védjük a bőrüket, de a fejbőrük és az arcuk védelmében kalap segítségével védekezzünk!

Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kifejezetten nem ajánlott napozni és napon tartózkodni!

Ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a saját és gyermekünk bőrére, önfeledten élvezhetjük a strandok és vízpartok nyújtotta szórakozást. Bár oda megfelelő viselet is szükséges, így ha már itt vagy érdemes szétnézned fürdőruháink között.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza