Milyen fényvédő krémeket ismerhettek?

A naptejen és napolajon kívül még megkülönböztetünk napkrémeket és habokat is. Alapvetően az állagukban különböznek, de vannak összetevő beli különbségek is. Arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen bőrtípusra használjuk és hova kenjük.

Fizikai fényvődő és kémiai fényvédelem

A fényvédő szerek között megkülönböztetünk fizikia és kémiai védelmet alkalmazó szereket.
A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a nap sugarait, nem szívódnak be így ragacsos érzetet hagyhatnak. Ez ajánlott gyermekek számára, mivel beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, így allergiás reakciót sem válthatnak ki. Ezek a készítmények ásványianyag alapú termékek és illatanyag sincs bennük vagy elhanyagolható mennyiségű. A gyermekeknek szánt készítmények mind fizikai fényvédők, mert ezek kímélik a bőrt a kémiai anyagoktól, egyúttal a nap káros sugarai ellen is védenek. Ilyen fényvédő használata javasolt kimondottan érzékeny,  világos bőrű, szeplős felnőtteknek is.
A kémiai fényvédők beszívódásuk után elnyelik a nap sugarait, gyorsan beszívódnak a bőrbe és nem hagynak ragacsos érzetet, azonban érzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthat ki.

A fényvédők kötelező használata mellett főleg babáknál fontos, hogy a kiemelten érzékeny bőrfelületeket (pl.: arc) ruhával is elfedjük.

Fényvédők típusai

A napolajak használata nem ajánlott zsíros bőrre, mivel fokozhatja a zsíros bőrből adódó problémákat, száraz bőrön érdemes alkalmazni.
A naptejek esetében a készítmény szemcse lebegést segítő anygagokat tartalmaznak, hogy ne ülepedjenek ki bizonyos hatóanyagok.
A napkrémek a legkevésbé zsíros változatai a fényvédőknek, használata kényelmes és hatásos.
A habok viszonylag újak, nagy előnye, hogy gyorsan párolog, így hűsítő hatása van.

Fényvédő krémek

Mit kell tudni a faktorokról?

A faktorszám (SPF - sun protection factor) egy nemzetközileg használt mérőegysége a fényvédőknek. Ez a szám nem csak a készítmény erősségére utal, hanem arra is, hogy mennyi ideig védi meg bőrünket, amíg a napon tartózkodunk.

Hatásfokok:

  • 8-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 87%-át blokkolja
  • 15-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 93%-át blokkolja
  • 30-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 97%-át blokkolja
  • 50-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 98%-át blokkolja


A faktorszámok tehát azt jelentik hogy, ha nyáron kifekszünk napozni, akkor a leégési időt tolhatjuk ki, ami kb. 10 perc. 15-ös faktorszámú termék esetén 15x10=150 percig fekhetünk a napon leégés nélkül, ez 30-as faktorszámú készítmény esetén 30x10=300 percet jelent és így tovább. Ettől függetlenül az égési sérülések biztos elkerülésére érdekében érdemes 2-3 óránként újrakenni a fényvédőt, vízben tartózkodás esetén is.

Gyerek esetében fontos, hogy nyáron a napon ne csak a fényvédőkkel védjük a bőrüket, de a fejbőrük és az arcuk védelmében kalap segítségével védekezzünk!

Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kifejezetten nem ajánlott napozni és napon tartózkodni!

Ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a saját és gyermekünk bőrére, önfeledten élvezhetjük a strandok és vízpartok nyújtotta szórakozást. Bár oda megfelelő viselet is szükséges, így ha már itt vagy érdemes szétnézned fürdőruháink között.

szerző Gyerekruha Klub
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza