Milyen fényvédő krémeket ismerhettek?

A naptejen és napolajon kívül még megkülönböztetünk napkrémeket és habokat is. Alapvetően az állagukban különböznek, de vannak összetevő beli különbségek is. Arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen bőrtípusra használjuk és hova kenjük.

Fizikai fényvődő és kémiai fényvédelem

A fényvédő szerek között megkülönböztetünk fizikia és kémiai védelmet alkalmazó szereket.
A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a nap sugarait, nem szívódnak be így ragacsos érzetet hagyhatnak. Ez ajánlott gyermekek számára, mivel beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, így allergiás reakciót sem válthatnak ki. Ezek a készítmények ásványianyag alapú termékek és illatanyag sincs bennük vagy elhanyagolható mennyiségű. A gyermekeknek szánt készítmények mind fizikai fényvédők, mert ezek kímélik a bőrt a kémiai anyagoktól, egyúttal a nap káros sugarai ellen is védenek. Ilyen fényvédő használata javasolt kimondottan érzékeny,  világos bőrű, szeplős felnőtteknek is.
A kémiai fényvédők beszívódásuk után elnyelik a nap sugarait, gyorsan beszívódnak a bőrbe és nem hagynak ragacsos érzetet, azonban érzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthat ki.

A fényvédők kötelező használata mellett főleg babáknál fontos, hogy a kiemelten érzékeny bőrfelületeket (pl.: arc) ruhával is elfedjük.

Fényvédők típusai

A napolajak használata nem ajánlott zsíros bőrre, mivel fokozhatja a zsíros bőrből adódó problémákat, száraz bőrön érdemes alkalmazni.
A naptejek esetében a készítmény szemcse lebegést segítő anygagokat tartalmaznak, hogy ne ülepedjenek ki bizonyos hatóanyagok.
A napkrémek a legkevésbé zsíros változatai a fényvédőknek, használata kényelmes és hatásos.
A habok viszonylag újak, nagy előnye, hogy gyorsan párolog, így hűsítő hatása van.

Fényvédő krémek

Mit kell tudni a faktorokról?

A faktorszám (SPF - sun protection factor) egy nemzetközileg használt mérőegysége a fényvédőknek. Ez a szám nem csak a készítmény erősségére utal, hanem arra is, hogy mennyi ideig védi meg bőrünket, amíg a napon tartózkodunk.

Hatásfokok:

  • 8-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 87%-át blokkolja
  • 15-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 93%-át blokkolja
  • 30-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 97%-át blokkolja
  • 50-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 98%-át blokkolja


A faktorszámok tehát azt jelentik hogy, ha nyáron kifekszünk napozni, akkor a leégési időt tolhatjuk ki, ami kb. 10 perc. 15-ös faktorszámú termék esetén 15x10=150 percig fekhetünk a napon leégés nélkül, ez 30-as faktorszámú készítmény esetén 30x10=300 percet jelent és így tovább. Ettől függetlenül az égési sérülések biztos elkerülésére érdekében érdemes 2-3 óránként újrakenni a fényvédőt, vízben tartózkodás esetén is.

Gyerek esetében fontos, hogy nyáron a napon ne csak a fényvédőkkel védjük a bőrüket, de a fejbőrük és az arcuk védelmében kalap segítségével védekezzünk!

Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kifejezetten nem ajánlott napozni és napon tartózkodni!

Ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a saját és gyermekünk bőrére, önfeledten élvezhetjük a strandok és vízpartok nyújtotta szórakozást. Bár oda megfelelő viselet is szükséges, így ha már itt vagy érdemes szétnézned fürdőruháink között.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza