Milyen fényvédő krémeket ismerhettek?

A naptejen és napolajon kívül még megkülönböztetünk napkrémeket és habokat is. Alapvetően az állagukban különböznek, de vannak összetevő beli különbségek is. Arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen bőrtípusra használjuk és hova kenjük.

Fizikai fényvődő és kémiai fényvédelem

A fényvédő szerek között megkülönböztetünk fizikia és kémiai védelmet alkalmazó szereket.
A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a nap sugarait, nem szívódnak be így ragacsos érzetet hagyhatnak. Ez ajánlott gyermekek számára, mivel beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, így allergiás reakciót sem válthatnak ki. Ezek a készítmények ásványianyag alapú termékek és illatanyag sincs bennük vagy elhanyagolható mennyiségű. A gyermekeknek szánt készítmények mind fizikai fényvédők, mert ezek kímélik a bőrt a kémiai anyagoktól, egyúttal a nap káros sugarai ellen is védenek. Ilyen fényvédő használata javasolt kimondottan érzékeny,  világos bőrű, szeplős felnőtteknek is.
A kémiai fényvédők beszívódásuk után elnyelik a nap sugarait, gyorsan beszívódnak a bőrbe és nem hagynak ragacsos érzetet, azonban érzékeny bőr esetén allergiás reakciókat válthat ki.

A fényvédők kötelező használata mellett főleg babáknál fontos, hogy a kiemelten érzékeny bőrfelületeket (pl.: arc) ruhával is elfedjük.

Fényvédők típusai

A napolajak használata nem ajánlott zsíros bőrre, mivel fokozhatja a zsíros bőrből adódó problémákat, száraz bőrön érdemes alkalmazni.
A naptejek esetében a készítmény szemcse lebegést segítő anygagokat tartalmaznak, hogy ne ülepedjenek ki bizonyos hatóanyagok.
A napkrémek a legkevésbé zsíros változatai a fényvédőknek, használata kényelmes és hatásos.
A habok viszonylag újak, nagy előnye, hogy gyorsan párolog, így hűsítő hatása van.

Fényvédő krémek

Mit kell tudni a faktorokról?

A faktorszám (SPF - sun protection factor) egy nemzetközileg használt mérőegysége a fényvédőknek. Ez a szám nem csak a készítmény erősségére utal, hanem arra is, hogy mennyi ideig védi meg bőrünket, amíg a napon tartózkodunk.

Hatásfokok:

  • 8-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 87%-át blokkolja
  • 15-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 93%-át blokkolja
  • 30-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 97%-át blokkolja
  • 50-as faktorszámú készítmény: az UVB sugarak 98%-át blokkolja


A faktorszámok tehát azt jelentik hogy, ha nyáron kifekszünk napozni, akkor a leégési időt tolhatjuk ki, ami kb. 10 perc. 15-ös faktorszámú termék esetén 15x10=150 percig fekhetünk a napon leégés nélkül, ez 30-as faktorszámú készítmény esetén 30x10=300 percet jelent és így tovább. Ettől függetlenül az égési sérülések biztos elkerülésére érdekében érdemes 2-3 óránként újrakenni a fényvédőt, vízben tartózkodás esetén is.

Gyerek esetében fontos, hogy nyáron a napon ne csak a fényvédőkkel védjük a bőrüket, de a fejbőrük és az arcuk védelmében kalap segítségével védekezzünk!

Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kifejezetten nem ajánlott napozni és napon tartózkodni!

Ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a saját és gyermekünk bőrére, önfeledten élvezhetjük a strandok és vízpartok nyújtotta szórakozást. Bár oda megfelelő viselet is szükséges, így ha már itt vagy érdemes szétnézned fürdőruháink között.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő Érdekes tények a januárban született gyerekekről A január általában az újévi fogadalmak, az újrakezdés és az új dolgok kipróbálásának az ideje. Ha pedig az év első hónapjában születik a kisbabád, akkor ez az év számodra még izgalmasabban indul, hiszen új taggal bővül a család. Fontos azonban tudni, hogy a januárban született babákra nem csak úgy érdemes hivatkozni, mint ,,újévi babák” vagy ,,téli gyerekek”. Kutatások bizonyítják, hogy a januárban születettek boldogabbak, mint az átlag és nagyobb valószínűséggel válik belőlük orvos, mint a többiekből. Ha érdekel, mi mindenben kiemelkedőbbek még, akkor tarts velünk! 2021. január 4. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza