Blabla blog

Kisbaba ruhatárának leggyakoribb alapanyaga a pamut (cotton)

A pamut természetes alapanyagból, a gyapotból készül, ezért is ez az egyik legkedveltebb anyag a kisbabák ruhatárának kialakításakor. Tudjuk, hogy amikor járni tanulnak mindenfélét összeszednek a padlóról. Ebben a periódusban pamutból készült ruhákat érdemes választani, mert remekül fertőtleníthető, hiszen nemcsak magas hőfokon mosható, akár főzhető is. (Természtesen sötét textíliáknál ez korlátozva lehetséges.) Az ilyen ruhák kifőzésével biztosítjuk gyermekünk baktériummentes fejlődését, legalábbis az öltözködés területén.

ITT találsz olyan pamut body-kat gyermekednek, amelyek biztosan pamutból készültek. 

Jó nedvszívó képessége biztosítja, hogy gyermekünket megóvjuk az izzadság kellemetlen érzésétől, valamint speciális esetben a gombás fertőzések kialakulásától. (Szintetikus anyagoknál ez nem mondható el.)
Erőssége biztosítja, hogy a nagy igénybevétel mellett a pamutból készült ruhák nehezen szakadnak el.
A pamutból készült ruhákat nem károsítják a szerves oldószerek (zománcfesték, lakk, ragasztó, jégoldó).
Hátránya, hogy lassan szárad, valamint könnyen gyűrődik, ezért vasalást igényel.
A nap sárgíthatja a pamutból készült ruhák színét, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy a 100% pamutból készült ruhák már egy délutáni piknik alatt besárgulnak.

1

Bőrirritáció ellen: biopamut (organic cotton)

A biopamutot szigorú előírások szerint állítják elő. A pamut alapanyagát képző gyapot termesztésénél semmiféle mérgező anyagot (növényvédő szereket sem) használhatnak. Éppen ezért nem vegyszerekkel, hanem kézzel gyomtalanítják, mely szembe tűnik a biopamutból készült ruhák áránál is.

Viszkóz (viscose)

Mi is a viszkóz? Alapanyaga a fenyőfából, vagy a bükkfából kinyert cellulóz, így természetes anyagnak tekinthető, azonban a viszkóz előállításához a cellulózt vegyi anyagokkal (nátronlúggal, kéndioxiddal) kezelik.

  • Könnyen gyűrődik, ezért vasalást igényel, azonban könnyebb vasalni, mint a pamutot.
  • Nedvszívó képessége jobb, mint a pamuté.
  • Tekintve, hogy a viszkóz egy finom, lágy anyag, viselése kellemes a bőrnek.
  • Színei a kémiai kezelésnek köszönhetően élénkebbek, mint a pamuté.
  • A viszkózból készült ruhákat 40 fokon érdemes mosni.

Reméljük, segítettünk eligazodni a ruhacímkék világában. smile

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza