Blabla blog

Sok-sok munka, próba és kudarc, de végül biztos a siker! Felsorolunk néhány dolgot, amit próbálj ki a jó baba alvási szokások megteremtéséhez.

1. Napi rutin kialakítása

Mindenki azt szokta mondani, hogy készítsd rendszert és jó okkal. Nem fog mindenkinek menni 3 nap alatt, lehet 3 hét, de akár 3 hónap is. Ha nem akarunk olyan szülők lenni, aki csak úgy leteszi a gyereket aludni és nyugodtan elsétál, akkor ne adjuk fel!
Példa a baba napi rutinjára: 18:00 körül séta, utána vacsora (gyümölcs/gabonapehely) és fürdés. A fürdésnél használjunk baba fürdetőt, majd adjuk fel a rá pizsamát, aztán adhatunk neki anyatejet és 20:30 körül alvás. Ezt a 20:30-at nem mindig sikerül betartani, de ez normális.

2. Bizonyosodj meg a kényelemről

Ritkán beszélünk babakényelemről, pedig mindenki számára zavaró, ha valami kényelmetlen. Mi sok baba hálózsákot kipróbáltunk, de nem sokat értünk el vele. Egyik este a férjem vigyázott a babára elalváskor. Miután elaludt az oldalára fektetve tette le. A baba 7 órát aludt. 7-et! Rájöttünk, hogy egyszerűen nem szeret a hátán aludni. Mostmár nem kell járkálnom, vagy fel-le ugrálnom vele amíg elalszik. Ha elfáradt, egyszerűen az oldalára fektetve teszem le és alszik, mint a bunda. Sok időbe telhet, amíg rájössz, mi a legkényelmesebb a babának, de kitartás!

Baba alvás - kényelem

3. Anyuci illata

Egyik éjszaka hagytam egy kis anyatejet az ágyában, hogy érezze az illatomat. Azt hitte ott voltam és működött. Honnan tudtam? Leteszteltem. Néhány éjszaka tejet hagytam mellette és aludt 5-7 órát. Amelyik éjszaka elvettem mellőle az üveget, csak 2-4 órát aludt. Próbáld ki! Meglepheted a kicsit egy kis plusz alvással. Esetleg még aludhatsz pár napot a lepedőjével, ami átveszi az illatodat és így is érezni fogja azt.

4. Valaki más altatja a babát

Ezt olyankor próbálhatod, ha mindig te altatod a kicsit. Cserélj helyet a pároddal. A férjem néhány éjszaka átvette a baba altatást és megváltoztak a dolgok. Mindvégig azt hittük, hogy mindenképpen szüksége van az anyukájára és a szoptatásra az elalváshoz, de mikor az apuka belépett képbe megváltoztak a szabályok. Ez nagyon sokat segített. 4 hónap után már nagyon jól tudják a babák hogyan érjék el, amit akarnak. 6 hónap után szorongani kezdhetnek, amikor nincs velük az anyukájuk. Ha valaki közbelép és levesz például néhány altatást az anyuka válláról, akkor elkerülhető a szorongás és nyugodt lesz a baba kis időre az anyuka nélkül is.

Baba-altató

5. Ne idegesítsd fel magad!

Ha a baba nem akar aludni, próbálj nyugodt maradni. A barátaid gyerekei már alszanak este 7-kor? Ez is rendben van. Ne érezd magad rossz szülőnek, mert a kicsi még este 10-kor is fent van. Régebben mindig ideges voltam és csalódott, amikor apróság még este 10-kor sem aludt, arra gondoltam, hogy ő boldog ettől és bele kell törődnöm. Habár ragaszkodunk a kialakított napi rutinhoz (ami kulcsfontosságú), néha még órákig beszél lefekvés után. A férjem és én csak néztünk rá, adtunk neki puszit, megöleltük es egyszer csak elaludt, majd betettük a kiságyába. Emiatt megesik, hogy 5-7 órákat tudunk csak aludni, de fontos, hogy nyugodtak maradjunk úgy mi is jobban alszunk.

6. Ne akarj javítani azon, ami nem hibás!

Én pontosan olyan dolgon próbáltam javítani, amivel nem is volt probléma. A pici fiam többször is felébredt az éjszaka folyamán. Megetettem és könnyen visszaaludt azután. Anno azt olvastam, hogy fontos elválasztani az etetést az alvástól. Szóval elkezdtem etetni őt a szundikálások között és elalvás előtt, amíg még fent volt. Ez káoszt idézett elő. A szoptatás már nem volt hatásos. Szétválaszottam az etetést az altatástól és ez nagyon kényelmetlenné tette neki az elalvást. 2 héten keresztül voltak álmatlan éjszakáink, rengeteget sírt, ami addig nem volt jellemző rá. Úgy döntöttem, hogy nem törődök az olvasottakkal, nem működik. Visszatértem a régi szokásokhoz. Egy kis időbe telt, mire visszaszokott a régi rutinhoz, de nagyon édes volt, mikor megint könnyek nélkül aludt el és újra csodát tudsz tenni az szoptatással. A lényeg, hogy ne változtasd meg a bevált rutinokat, ha működnek!

 

 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza