Blabla blog

A gyermek idővel legalább annyira akarja felfedezni maga körül a világot, mint amennyire az anyukája közelében akar maradni, mert az biztonság érzetet ad neki.

A kötődési rendszer e között a két vágy között teremt egyensúlyt.

A kötődéselmélet megalkotása John Bowlby, angol pszichiáter nevéhez fűződik. Bowlby szerint velünk születik a késztetés a kötődésre és ennek megfelelő az újszülött viselkedése: sírás, nevetés, kúszás, stb., mind olyan viselkedések, melyek, optimális esetben biztosítják a közelséget és elősegítik a kontaktust az anyával. Az anya reakciója nagyon fontos, mivel a gyermek kontaktuskereső viselkedése csak a párbeszéd egyik oldala, és csak megfelelő válasz esetén alakulhat ki a biztonságos kötődés.

Anya - gyermek kapcsolat kötődési mintái (Ainsworth-féle)

  • Biztonságos kötődés során gyermek anyukája jelenlétében bátran felfedezi a szobában található dolgokat, míg az anya távozásakor nyugtalan lesz és az anya visszatéréséig nem is nyugszik meg, sem a játékoktól, sem idegen személy társaságától.
  • Elkerülő kötődés során a gyermek az anya távozásakor nem reagál arra, és az idegen személy jelenétére sem, de nem vesz tudomást az anya visszatéréséről sem. Az elkerülő kötődéssel jellemezhető gyerekek 1 éves korukra megtanulják nem kimutatni érzelmeiket.  Az ilyen gyerekek ugyanolyan stresszt élnek át anyjuk távozásakor, mint síró társaik, csak nem kommunikálják érzelmeiket. Ezeknél a gyermekeknél a nem megfelelő anyai válaszkészség az, ami arra készteti a gyermeket, hogy takargassa érzelmeit, vagyis ha nem reagálnak, nem érdemes kommunikálni. Az ilyen anyák sokszor nyíltan elutasítóak, és nem szeretik a testi kontaktust.
  • Ambivalens kötődés során gyermek már az anya jelenlétében fokozott érzelmeket mutat, amiket nehéz csillapítani. Nyugtalan, nem merül el semmilyen tevékenységben. Az anya távozása teljesen kiborítja, de a visszatérése is alig-alig tudja megnyugtatni, egyszerre kapaszkodik az anyába, illetve tolja el magától. a gyermek nem tekinti az anyát biztonságos háttérnek, hiába van jelen, a gyermek nem indul felfedezni a világot. Az ilyen anyákat a hétköznapokban többnyire kiszámíthatatlan viselkedés jellemzi, nem a gyermek jelzéseinek, hanem önmaguk belső állapotának függvényében reagálnak.
  • Dezorganizált kötődés során a gyerek sokszor menekül az anya elől, vagy teljesen váratlan helyzetekben lemerevedik, autoagresszív cselekedetet hajt végre (például fejüket a falba verik). Ezeknek a gyermekeknek az anya egyszerre a félelem és a megnyugvás forrása, és ez az ellentmondás vezet a kötődési rendszer széteséséhez. A gyermeknek nincs stratégiája, saját maga által kifejlesztett módszere az anya távozása okozta stresszhelyzetet kezelni, viselkedése szabálytalan, rendszertelen. A dezorganizáltan kötődő gyermekek történetében gyakori a súlyos érzelmi elhanyagolás és a szülői bántalmazás.

Anya - gyermek kapcsolat

Mit jelent az „elég jó anya” kifejezés?

Donald Winnicott angol pszichiáter nevéhez fűződik az „elég jó anya” kifejezés. Az elég jó anya olyan ember, aki szereti és óvja gyermekét, biztonságot ad neki, de a szükséges szabadságot is biztosítja számára. Az elég jó anya úgy szereti gyermekét, hogy nem láncolja őt magához. Tisztában van vele, hogy habár a gyerek az első, saját szerepe legalább olyan fontos. Nem akar sem elnyomó, sem mártír lenni sem a család, sem a környezet előtt. Tudja, hogy nem azzal segít a gyerekein, ha feláldozza magát értük, hanem ha saját példáján keresztül megtanítja őket miként legyenek kiegyensúlyozottak, erősek és boldogok.

A gyerek számára az anyja az a személy, akinek a viselkedése támpontokat nyújt arról, hogy milyen a világ, amelybe beleszületett. Ha az anya szerető és bátorító, akkor a gyerek bátran fel akarja fedezni a világot. Ha azonban az anya elhanyagoló vagy durva, akkor a gyermek azt hiheti, hogy a világ veszélyes és kegyetlen, akadályokkal teli.

A folyamatosan aggodalmaskodó anya többet árt gyermekének, mint segít. Ezzel is szorongást és világtól való félelmet alakíthat ki a gyerekben. Az ilyen szülő a már felnőtt korú gyermekeiben is kínzó bűntudatot képes okozni, amikor azok szeretnének elválni tőle és önálló életet élni. Ilyenkor nem önálló személyiségnek tekinti az anya a gyermekét, hanem a saját részének, amellyel komoly károkat okozhat.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza