A gyermek idővel legalább annyira akarja felfedezni maga körül a világot, mint amennyire az anyukája közelében akar maradni, mert az biztonság érzetet ad neki.

A kötődési rendszer e között a két vágy között teremt egyensúlyt.

A kötődéselmélet megalkotása John Bowlby, angol pszichiáter nevéhez fűződik. Bowlby szerint velünk születik a késztetés a kötődésre és ennek megfelelő az újszülött viselkedése: sírás, nevetés, kúszás, stb., mind olyan viselkedések, melyek, optimális esetben biztosítják a közelséget és elősegítik a kontaktust az anyával. Az anya reakciója nagyon fontos, mivel a gyermek kontaktuskereső viselkedése csak a párbeszéd egyik oldala, és csak megfelelő válasz esetén alakulhat ki a biztonságos kötődés.

Anya - gyermek kapcsolat kötődési mintái (Ainsworth-féle)

  • Biztonságos kötődés során gyermek anyukája jelenlétében bátran felfedezi a szobában található dolgokat, míg az anya távozásakor nyugtalan lesz és az anya visszatéréséig nem is nyugszik meg, sem a játékoktól, sem idegen személy társaságától.
  • Elkerülő kötődés során a gyermek az anya távozásakor nem reagál arra, és az idegen személy jelenétére sem, de nem vesz tudomást az anya visszatéréséről sem. Az elkerülő kötődéssel jellemezhető gyerekek 1 éves korukra megtanulják nem kimutatni érzelmeiket.  Az ilyen gyerekek ugyanolyan stresszt élnek át anyjuk távozásakor, mint síró társaik, csak nem kommunikálják érzelmeiket. Ezeknél a gyermekeknél a nem megfelelő anyai válaszkészség az, ami arra készteti a gyermeket, hogy takargassa érzelmeit, vagyis ha nem reagálnak, nem érdemes kommunikálni. Az ilyen anyák sokszor nyíltan elutasítóak, és nem szeretik a testi kontaktust.
  • Ambivalens kötődés során gyermek már az anya jelenlétében fokozott érzelmeket mutat, amiket nehéz csillapítani. Nyugtalan, nem merül el semmilyen tevékenységben. Az anya távozása teljesen kiborítja, de a visszatérése is alig-alig tudja megnyugtatni, egyszerre kapaszkodik az anyába, illetve tolja el magától. a gyermek nem tekinti az anyát biztonságos háttérnek, hiába van jelen, a gyermek nem indul felfedezni a világot. Az ilyen anyákat a hétköznapokban többnyire kiszámíthatatlan viselkedés jellemzi, nem a gyermek jelzéseinek, hanem önmaguk belső állapotának függvényében reagálnak.
  • Dezorganizált kötődés során a gyerek sokszor menekül az anya elől, vagy teljesen váratlan helyzetekben lemerevedik, autoagresszív cselekedetet hajt végre (például fejüket a falba verik). Ezeknek a gyermekeknek az anya egyszerre a félelem és a megnyugvás forrása, és ez az ellentmondás vezet a kötődési rendszer széteséséhez. A gyermeknek nincs stratégiája, saját maga által kifejlesztett módszere az anya távozása okozta stresszhelyzetet kezelni, viselkedése szabálytalan, rendszertelen. A dezorganizáltan kötődő gyermekek történetében gyakori a súlyos érzelmi elhanyagolás és a szülői bántalmazás.

Anya - gyermek kapcsolat

Mit jelent az „elég jó anya” kifejezés?

Donald Winnicott angol pszichiáter nevéhez fűződik az „elég jó anya” kifejezés. Az elég jó anya olyan ember, aki szereti és óvja gyermekét, biztonságot ad neki, de a szükséges szabadságot is biztosítja számára. Az elég jó anya úgy szereti gyermekét, hogy nem láncolja őt magához. Tisztában van vele, hogy habár a gyerek az első, saját szerepe legalább olyan fontos. Nem akar sem elnyomó, sem mártír lenni sem a család, sem a környezet előtt. Tudja, hogy nem azzal segít a gyerekein, ha feláldozza magát értük, hanem ha saját példáján keresztül megtanítja őket miként legyenek kiegyensúlyozottak, erősek és boldogok.

A gyerek számára az anyja az a személy, akinek a viselkedése támpontokat nyújt arról, hogy milyen a világ, amelybe beleszületett. Ha az anya szerető és bátorító, akkor a gyerek bátran fel akarja fedezni a világot. Ha azonban az anya elhanyagoló vagy durva, akkor a gyermek azt hiheti, hogy a világ veszélyes és kegyetlen, akadályokkal teli.

A folyamatosan aggodalmaskodó anya többet árt gyermekének, mint segít. Ezzel is szorongást és világtól való félelmet alakíthat ki a gyerekben. Az ilyen szülő a már felnőtt korú gyermekeiben is kínzó bűntudatot képes okozni, amikor azok szeretnének elválni tőle és önálló életet élni. Ilyenkor nem önálló személyiségnek tekinti az anya a gyermekét, hanem a saját részének, amellyel komoly károkat okozhat.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza