Elterjedt az a hír, hogy ezt az ünnepet az amerikai csokigyártók találták ki, hogy növeljék az eladásukat, azonban az ünnep Szent Valentin (San Valentino), Római Birodalomban élt püspök nevéhez és legendájához kötödik. Hazánkban azért Bálint-nap, mert február 14-én Bálint napja van.

A szerelem legtöbb ember életében már óvodáskorban megjelenik. Fontos, hogy támogassuk gyermekünket és mellette álljunk. A gyermekkorban kialakult érzések hatással lehetnek a felnőttkori érzelmi állapotra.
Mindenki emlékszik - ha halványan is - a gyermekkori szerelmére, a közös játékokra vagy épp a csalódásokra. Egy ideig még a gyerek Anyut akarja elvenni feleségül vagy Apuhoz akar hozzámenni, aztán jönnek az óvodai vagy iskolai barátok, ahol megtaláljuk az első "szerelmünket". 

Elmeséljük a legendát, aminek okán megszületett a Valentin-nap. 

A Valentin-nap legendája

A február 14-i ünnep a 3. században élt püspök, Szent Valentin nevéhez fűződik. Az akkori uralkodó, II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Szent Valentin viszont úgy hitte, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiakra nézve, ezért titokban összeadta a szerelmeseket. A friss házasokat a saját kertjének virágaival ajándékozta meg, innen ered a virágajándékozás. Amikor II. Claudius rájött erre, bebörtönözte a papot. Szent Valentin összebarátkozott a börtönőrével, akinek volt egy vak lánya. A püspök hite erejével, valamint imáival visszaadta a  vak lány látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ”A Te Valentinod.”

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a XIV. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt eljegyezzék egymást.

Valentin-nap Magyarországon (Bálint-nap)

Az angolszász szokás Magyarországon, az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap, vagy Bálint-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

Magyarországon 1990-es években a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági mester virágkötő vezette be Hazánkban a Valentin-napot, aminek célja a virágkultúra népszerűsítése volt. Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek.

Az ünnepben nemcsak a virágkötők, hanem az ajándékkereskedők is fantáziát láttak és megjelentek a valentin-napi ajándáktrágyak és csokoládék.

 

Akár közös program is lehet, hogy segítünk elkészíteni a gyermekünknek a Valentin-napi üzenetét. 

A Valentin-nap emlékeztet minket minden évben arra, hogy mutassuk ki a szeretetünket szívünk választottjának. ❤️

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza