Elterjedt az a hír, hogy ezt az ünnepet az amerikai csokigyártók találták ki, hogy növeljék az eladásukat, azonban az ünnep Szent Valentin (San Valentino), Római Birodalomban élt püspök nevéhez és legendájához kötödik. Hazánkban azért Bálint-nap, mert február 14-én Bálint napja van.

A szerelem legtöbb ember életében már óvodáskorban megjelenik. Fontos, hogy támogassuk gyermekünket és mellette álljunk. A gyermekkorban kialakult érzések hatással lehetnek a felnőttkori érzelmi állapotra.
Mindenki emlékszik - ha halványan is - a gyermekkori szerelmére, a közös játékokra vagy épp a csalódásokra. Egy ideig még a gyerek Anyut akarja elvenni feleségül vagy Apuhoz akar hozzámenni, aztán jönnek az óvodai vagy iskolai barátok, ahol megtaláljuk az első "szerelmünket". 

Elmeséljük a legendát, aminek okán megszületett a Valentin-nap. 

A Valentin-nap legendája

A február 14-i ünnep a 3. században élt püspök, Szent Valentin nevéhez fűződik. Az akkori uralkodó, II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést. Szent Valentin viszont úgy hitte, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiakra nézve, ezért titokban összeadta a szerelmeseket. A friss házasokat a saját kertjének virágaival ajándékozta meg, innen ered a virágajándékozás. Amikor II. Claudius rájött erre, bebörtönözte a papot. Szent Valentin összebarátkozott a börtönőrével, akinek volt egy vak lánya. A püspök hite erejével, valamint imáival visszaadta a  vak lány látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: ”A Te Valentinod.”

A legenda évszázadokon át fennmaradt és a XIV. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt eljegyezzék egymást.

Valentin-nap Magyarországon (Bálint-nap)

Az angolszász szokás Magyarországon, az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap, vagy Bálint-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

Magyarországon 1990-es években a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági mester virágkötő vezette be Hazánkban a Valentin-napot, aminek célja a virágkultúra népszerűsítése volt. Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek.

Az ünnepben nemcsak a virágkötők, hanem az ajándékkereskedők is fantáziát láttak és megjelentek a valentin-napi ajándáktrágyak és csokoládék.

 

Akár közös program is lehet, hogy segítünk elkészíteni a gyermekünknek a Valentin-napi üzenetét. 

A Valentin-nap emlékeztet minket minden évben arra, hogy mutassuk ki a szeretetünket szívünk választottjának. ❤️

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő Érdekes tények a januárban született gyerekekről A január általában az újévi fogadalmak, az újrakezdés és az új dolgok kipróbálásának az ideje. Ha pedig az év első hónapjában születik a kisbabád, akkor ez az év számodra még izgalmasabban indul, hiszen új taggal bővül a család. Fontos azonban tudni, hogy a januárban született babákra nem csak úgy érdemes hivatkozni, mint ,,újévi babák” vagy ,,téli gyerekek”. Kutatások bizonyítják, hogy a januárban születettek boldogabbak, mint az átlag és nagyobb valószínűséggel válik belőlük orvos, mint a többiekből. Ha érdekel, mi mindenben kiemelkedőbbek még, akkor tarts velünk! 2021. január 4. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza