Hirtelen anya lettél és izgulsz amiatt, hogy fog menni az anyaság? Elolvastad a legfrissebb trendeket és tippeket a babaruházatban és felszerelésben, választottál egy menő nevet és most már csak az feladat maradt, hogy nevelgesd a kicsiny emberkét és készen is állsz.

Miért ilyen formájú a feje?
Miért nem néz egyenesen a szemembe?
Mi a helyzet a remegéssel?

Mielőtt elkezdenétek aggódni, itt van 6 szokatlan dolog, ami jellemző a babáknál. Ha tudunk ezekről a dolgokról, akkor nem kell aggódnunk miattuk (ennek ellenére aggasztó lehet).

Formálódott fej

Az elsőszülött gyerekeknél normális, hogy születés után kúpalakhoz hasonló lesz a fejformájuk. Ez nem maradandó, az elkövetkező pár hétben visszaáll az eredeti formájára. Ilyen akkor esik meg, ha a baba az anyuka medencéjének aljában helyezkedik el a terhesség vége felé, vagy okozhatja a gyenge nyomás, amit a babára gyakorol a szülőcsatorna a szülés közben. Az újszülött koponyája rugalmas és hézagokkal teli, ezzel felkészülve a születésre, majd késsőbb az agy növekedésére, ez okoz nagyon gyakran formálódott fejet. A baba feje addig tud visszaformálódni, amíg lágy a kutacsa, ami általában 18 hónapos korig marad meg. Szóval, amíg feje nem veszi fel a kerek formáját, koncentrálhatsz egyéb cuki dolgokra is, ami akár elragadó babaruha is lehet.

A Gyerekruha Klubnál beszerezhetitek a legcukibb ruhákat is. 😊

Lapos rész

Ha észreveszed, hogy a babádnak egyre laposabb a feje hátsó része - ezt ferdefejűségnek hívják (plagiocephalicus), ami úgy tűnhet egyre súlyosbodik gyakori háton altatásnál - tehetsz ellene, hogy visszanyerje a kerek alakját. Meglehet próbálni különböző helyeken altatni a babát és nem csak háton, hanem az egyéb oldalain. Hason altatva levesszük a fejecskéjének a hátsó részéről a terhelést egy darabig. Ha úgy érzed rosszabbodik a helyzet, vagy nehezen tudja a kicsi elfordítani a fejét, felkereshetjük a gyermekorvost. Ritka esetekben igényel nagyobb figyelmet, de a mi gyermekorvosunk azt mondta, hogy nagyon ritka az orvosi eset annak ellenére, hogy sok babát látunk sisakban manapság. Legtöbbször a sisakokat kozmezikai célokra használják nem pedig orvosira. Igazából, ha megnézed más emberek fejét, a legtöbb embernek nem tökéletesen kerek, és mégis rendben vannak.

Lapos rész

Baba hajhullás

Segítség! A babámnak gyönyörű haja volt és most kopasz! Mi történt? Ez az én egyik történetem. A babáim nem születtek túl sok hajjal, de folyton eltünt az a kevéske hajuk is, amivel a világra jöttek. Körülbelül egy hónaposan és úgy néztek ki, mint egy kihullott hajú öregember. Ez nem volt túl vonzó, de megkellett tanulnom, hogy ez teljesen normális az első 6 hónapban. Ezt nyugalmi hajhullásnak hívják (telogén effluvium) és a hormonális változások okozzák a születés után, ekkor hajnövekedés nyugalmi állapotba kerül növekedési fázissal szemben. Mikor elkezd növekedni a kicsi haja, ne lepődj meg, hogy a színe és a szerkezete is megváltozik. Lehet ilyenkor olyan játszani, hogy “Találd ki a baba igazi hajszínét!”. Szerencsésnek mondhatod magad, ha a baba hosszú hajjal születik és nem hullik ki neki.

Remegés

Mindig van valami újdonság. A negyedik fiamnál tapasztaltam, hogy remegett a lába, amikor felvettem őt. Nem volt állandó, csak néha esett meg. A lába néhány másodpercig remegett majd megállt, szóval elkezdtem utána olvasni és azt találtam, hogy az újszülöttek lábremegése vizsonylag gyakori. Az újonnan kialakuló idegrendszerük gyakran adnak át impulzusokat az izmoknak, ami rövid görcsöket okozhat a lábakban vagy a szájban. Ez normális az első pár hónapban és aggodalomra csak akkor ad okot, ha az nem áll le, mikor hozzá érünk a remegő testrészhez.

babaláb

Bandzsítás

Teljesen normális, ha az újszülöttre nézve azt érzed, hogy a két különböző pontra figyelve néz vissza rád. Legelőször ezt a saját fiamnál tapasztaltam és nagyon aggódtam miatta. Megkérdeztem a gyerekorvosunkat és megtanultam, hogy két gyakori oka is lehet a bandzsításnak. Elsősorban a szemizmaik koordinálatlanok, akárcsak minden izom a testükben. Ahogyan nem tudnak még járni sem, úgy nem tudják hogyan használják helyesen a szemüket. Másodsorban a babáknak extra bőr van a szemükben, ez adja a bandzsítás látszatát. Ennek a koordinációnak a hiánya 3 hónapos korig helyre áll. Ha nem múlik el, akkor felkereshetjük a gyerekorvost, de valószínűbb hamarabb a szemedbe fog nézni, mint az gondolnád.

Baba kiütések

Természetes, hogy a tinédzserek bőrén vannak pattanások, de arra lehet nem számítottál, hogy a babák drága arcocskáján is előfordul. Ha amiatt aggódsz, hogy valami baj van a baba bőrável, akkor megnyugodhatsz. Néhány csecsemő hajlamos arra, hogy pattanásai legyenek 2-3 hetes kortól, mintha tini heteket tartanának. Ez amiatt van, hogy az anyuka hormonjai cirkulálnak a baba testében nem a sajátjai. Nem ajánlott ezeknek a pattanásoknak a kezelése. A legjobb megoldás az arc tisztítása egyszerű szappannal és vízzel. Ha a természetes gyógyászat hívei vagyunk kipróbálhatjuk az anyatejet ezeken a területeken. 4-6 hónapos korig ezek a pattanások természetes módon eltünnek. Ha épp ebben az időszakban készülünk fotózásra, megkérhetjük a fotográfust, hogy retusáljon a képeken. Ez az oka annak, hohy a babafotósok szeretik a Photoshopot.

 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza