Hirtelen anya lettél és izgulsz amiatt, hogy fog menni az anyaság? Elolvastad a legfrissebb trendeket és tippeket a babaruházatban és felszerelésben, választottál egy menő nevet és most már csak az feladat maradt, hogy nevelgesd a kicsiny emberkét és készen is állsz.

Miért ilyen formájú a feje?
Miért nem néz egyenesen a szemembe?
Mi a helyzet a remegéssel?

Mielőtt elkezdenétek aggódni, itt van 6 szokatlan dolog, ami jellemző a babáknál. Ha tudunk ezekről a dolgokról, akkor nem kell aggódnunk miattuk (ennek ellenére aggasztó lehet).

Formálódott fej

Az elsőszülött gyerekeknél normális, hogy születés után kúpalakhoz hasonló lesz a fejformájuk. Ez nem maradandó, az elkövetkező pár hétben visszaáll az eredeti formájára. Ilyen akkor esik meg, ha a baba az anyuka medencéjének aljában helyezkedik el a terhesség vége felé, vagy okozhatja a gyenge nyomás, amit a babára gyakorol a szülőcsatorna a szülés közben. Az újszülött koponyája rugalmas és hézagokkal teli, ezzel felkészülve a születésre, majd késsőbb az agy növekedésére, ez okoz nagyon gyakran formálódott fejet. A baba feje addig tud visszaformálódni, amíg lágy a kutacsa, ami általában 18 hónapos korig marad meg. Szóval, amíg feje nem veszi fel a kerek formáját, koncentrálhatsz egyéb cuki dolgokra is, ami akár elragadó babaruha is lehet.

A Gyerekruha Klubnál beszerezhetitek a legcukibb ruhákat is. 😊

Lapos rész

Ha észreveszed, hogy a babádnak egyre laposabb a feje hátsó része - ezt ferdefejűségnek hívják (plagiocephalicus), ami úgy tűnhet egyre súlyosbodik gyakori háton altatásnál - tehetsz ellene, hogy visszanyerje a kerek alakját. Meglehet próbálni különböző helyeken altatni a babát és nem csak háton, hanem az egyéb oldalain. Hason altatva levesszük a fejecskéjének a hátsó részéről a terhelést egy darabig. Ha úgy érzed rosszabbodik a helyzet, vagy nehezen tudja a kicsi elfordítani a fejét, felkereshetjük a gyermekorvost. Ritka esetekben igényel nagyobb figyelmet, de a mi gyermekorvosunk azt mondta, hogy nagyon ritka az orvosi eset annak ellenére, hogy sok babát látunk sisakban manapság. Legtöbbször a sisakokat kozmezikai célokra használják nem pedig orvosira. Igazából, ha megnézed más emberek fejét, a legtöbb embernek nem tökéletesen kerek, és mégis rendben vannak.

Lapos rész

Baba hajhullás

Segítség! A babámnak gyönyörű haja volt és most kopasz! Mi történt? Ez az én egyik történetem. A babáim nem születtek túl sok hajjal, de folyton eltünt az a kevéske hajuk is, amivel a világra jöttek. Körülbelül egy hónaposan és úgy néztek ki, mint egy kihullott hajú öregember. Ez nem volt túl vonzó, de megkellett tanulnom, hogy ez teljesen normális az első 6 hónapban. Ezt nyugalmi hajhullásnak hívják (telogén effluvium) és a hormonális változások okozzák a születés után, ekkor hajnövekedés nyugalmi állapotba kerül növekedési fázissal szemben. Mikor elkezd növekedni a kicsi haja, ne lepődj meg, hogy a színe és a szerkezete is megváltozik. Lehet ilyenkor olyan játszani, hogy “Találd ki a baba igazi hajszínét!”. Szerencsésnek mondhatod magad, ha a baba hosszú hajjal születik és nem hullik ki neki.

Remegés

Mindig van valami újdonság. A negyedik fiamnál tapasztaltam, hogy remegett a lába, amikor felvettem őt. Nem volt állandó, csak néha esett meg. A lába néhány másodpercig remegett majd megállt, szóval elkezdtem utána olvasni és azt találtam, hogy az újszülöttek lábremegése vizsonylag gyakori. Az újonnan kialakuló idegrendszerük gyakran adnak át impulzusokat az izmoknak, ami rövid görcsöket okozhat a lábakban vagy a szájban. Ez normális az első pár hónapban és aggodalomra csak akkor ad okot, ha az nem áll le, mikor hozzá érünk a remegő testrészhez.

babaláb

Bandzsítás

Teljesen normális, ha az újszülöttre nézve azt érzed, hogy a két különböző pontra figyelve néz vissza rád. Legelőször ezt a saját fiamnál tapasztaltam és nagyon aggódtam miatta. Megkérdeztem a gyerekorvosunkat és megtanultam, hogy két gyakori oka is lehet a bandzsításnak. Elsősorban a szemizmaik koordinálatlanok, akárcsak minden izom a testükben. Ahogyan nem tudnak még járni sem, úgy nem tudják hogyan használják helyesen a szemüket. Másodsorban a babáknak extra bőr van a szemükben, ez adja a bandzsítás látszatát. Ennek a koordinációnak a hiánya 3 hónapos korig helyre áll. Ha nem múlik el, akkor felkereshetjük a gyerekorvost, de valószínűbb hamarabb a szemedbe fog nézni, mint az gondolnád.

Baba kiütések

Természetes, hogy a tinédzserek bőrén vannak pattanások, de arra lehet nem számítottál, hogy a babák drága arcocskáján is előfordul. Ha amiatt aggódsz, hogy valami baj van a baba bőrável, akkor megnyugodhatsz. Néhány csecsemő hajlamos arra, hogy pattanásai legyenek 2-3 hetes kortól, mintha tini heteket tartanának. Ez amiatt van, hogy az anyuka hormonjai cirkulálnak a baba testében nem a sajátjai. Nem ajánlott ezeknek a pattanásoknak a kezelése. A legjobb megoldás az arc tisztítása egyszerű szappannal és vízzel. Ha a természetes gyógyászat hívei vagyunk kipróbálhatjuk az anyatejet ezeken a területeken. 4-6 hónapos korig ezek a pattanások természetes módon eltünnek. Ha épp ebben az időszakban készülünk fotózásra, megkérhetjük a fotográfust, hogy retusáljon a képeken. Ez az oka annak, hohy a babafotósok szeretik a Photoshopot.

 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza