A kullancs-, és szúnyogriasztó sprayk és krémek használata mellett természetes módon is védekezhetünk az apró vérszívók ellen, minden kémiai anyagot mellőzve.

Természetes védekezés a szúnyogok ellen

Szúnyogok elleni védekezés növényekkel

Számos olyan növény létezik, amelyet a szúnyogok kimondottan nem szeretnek, ilyen a citrom, citromfű, eukaliptusz, szegfűszeg, menta, fokhagyma, levendula, rozmaring, zsálya és körömvirág. Ezeknek a növényeknek a jelenlétével, illetve illatával lehet a leghatékonyabban távoltartani az apró vérszívókat. Nem csak a házban érdemes tartani ilyen növényeket, de ültetni is, így az udvarunkat is nagyobb eséllyel kerülik el a szúnyogok. Mégnagyobb hatást érünk el, ha a lakás és az udvar különböző pontjaira kiteszünk ezekből a nyövényekből tasakban esetleg fellógatva, ezzel “bebarikádozva” a területet.

kollázs2

Egy-egy túra vagy nyaralás esetén, ha természetes módon szeretnénk kivédeni a csípéseket, akkor ezekkel a növényekkel dörzsüljök be a testünket, ami kicsit macerás, de igen hatásos. Továbbá a jól bevált hosszú nadrág és felső párosítás is segíthet a kis vérszívók támadásai ellen!

Szúnyogok elleni védekezés illóolajokkal

Az aprócska hivatlan vendégek távoltartásához nincs feltétlenül szükség magára a növényre, elég csak az illata. Léteznek különböző szúnyogriasztó gyerták, de egy egyszerű gyertya is megfelel, ha csepegtetünk rá egy kevés illóolajat az egyik szúnyogok által nem kedvelt növény illatával, meggyújtva hatásosan tartja távol a kis vérszívókat.
Hasonló hatást érünk el, ha teát főzünk az említett növényekből és elhelyezzünk a szobában, illetve ott ahol tartózkodunk.

Szúnyogok elleni védekezés füsttel

A szúnyogok a füstöt sem szeretik, főleg ha annak a füstnek olyan illata van, mint az általuk utált növényeknek, így a füstölők nagyon hatásosak, ha a szúnyogok elriasztásáról van szó.

Csapdaállítás

Az almaecetet kimondottan szeretik a szúnyogok, így csapdát állíthatunk nekik. Tehetjük az almaecetet tálba, vagy akár üvegbe, felakasztva valahova és oda fogja vonzani a szúnyogokat, akik ott is maradnak.

Az ellenségem ellensége a barátom

A szúnyogok természetes ellenségei a fecskék és a denevérek. Ha kedvező környezetet teremtünk a lakóhelyünkön a kis szárnyasok számára, akkor odaköltöznek és levadásszák a kis vérszívókat. A madár-ember konfliktusokat elkerülve érdemes “fecskepelenkát” felszerelni a fészek alá, ezzel megakadályozva azt, hogy a fészek alatti területre piszkítsanak. A denevérek egy éjszakai vadászat alkalmával több ezer szúnyogot elfogyasztanak.

A viszkető érzés enyhítése csípés után

Amellett, hogy a szúnyogok betegségeket is hordozhatnak, a csípésük nagyon kínzó tud lenni. Maga a csípés betegség nélkül is elfertőződhet, ha olyan szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy a vakarással káros baktériumok kerülnek a bőrünkbe. Vakarás helyett igyekezzünk hidrokortizon (gyulladáscsökkentő, anitallergén) tartalmú krémet tenni a sérült börfelületre, illetve a hideg, jeges borogatás is segíthet.

 

A szúnyogok mellett természetes környezetben vagy túra során mindig gondoljunk a kullancsokra is! Ellenük is védekezhetünk természetese módon is, de figyeljünk oda és legyen nálunk csipesz ha véletlenül bekövetkezne a baleset! A kullancsok elleni védekezés szemponjából a legfontosabb a magas fű elkerülése és a szűk ruházat.

Természetes védekezés kullancsok ellen

Kullancs elleni védekezés növényekkel

A szúnyoghoz hasonlóan a kullancs esetében is van néhány növény, amit nagyon nem szeret, ezek a levendula, a páfrány, cédrus, a rozmaring, a körömvirág, a zsálya, a macskamenta, fokhagyma és az eukaliptusz. Ezeket a növényeket érdemes termeszteni az udvarunkon, de főleg hogy a kerítéseknél, hogy be se tegye a lábát kullancs a lakóhekyünkre.

kollázs

Tudtad, hogy a cédrusolaj  egyfajta rovarirtó?

A fenyőfélékből származó illóolajok természetes rovarriasztók, amelyek nem toxikusak. Bőrre vagy ruhára is kenhetjük a kullancs elleni védekezés során, de a növényekre is permetezhetjük. Az alkohollal higított cédrusolaj a kullancsok akár 100%-át elpusztítja.

Eukaliptuszolaj és fokhagymaolaj, mint kullancsriasztó

Az eukaliptuszból és fokhagymából kinyert illóolajok nem pusztítják el, de elriasztják a hivatlan kis vérszívó vendégeket. Az eukaliptuszolaj (és annak szintetikus változata is) egyaránt hatékony, kellemes illatú és akár 6-7 órán át védelmet nyújt. Ha a bőrünkbe kapaszkodott kullancsot bekenjük eukaliptuszolajjal, akkor hamarason eltávolítható lesz. A fokhagymaolajjal való permetezés hatékony védelem lehet az udvari növényzet szempontjából, amelyet vizes keverékként kell alkalmazni, összekeverjük cédrusolajjal, akkor fokozhatjuk a hatást.

A gyöngytyúkok desszertje

Az Afrikából származó gyöngytyúkok boldogan felcsipegetik az udvarban tartozkódó apró vérszívókat, igazi csemege számukra ez a kis rovar. Habár jelentősen csökkentik a kullancsok számát, nem tudják 100%-ig eltüntetni őket, ezért a biztos hatásért ültessünk a kullancsoknak nem tetsző növényt az udvarra.

Fontos felkészülni a szúnyogok és kullancsok ellen, hogy semmi ne rontsa el a szórakozás élményét, ha ez megvan, indulhat a móka!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza