🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz 🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz lejárat: 0 5 : 2 3 : 3 8 : 1 6

A kullancs-, és szúnyogriasztó sprayk és krémek használata mellett természetes módon is védekezhetünk az apró vérszívók ellen, minden kémiai anyagot mellőzve.

Természetes védekezés a szúnyogok ellen

Szúnyogok elleni védekezés növényekkel

Számos olyan növény létezik, amelyet a szúnyogok kimondottan nem szeretnek, ilyen a citrom, citromfű, eukaliptusz, szegfűszeg, menta, fokhagyma, levendula, rozmaring, zsálya és körömvirág. Ezeknek a növényeknek a jelenlétével, illetve illatával lehet a leghatékonyabban távoltartani az apró vérszívókat. Nem csak a házban érdemes tartani ilyen növényeket, de ültetni is, így az udvarunkat is nagyobb eséllyel kerülik el a szúnyogok. Mégnagyobb hatást érünk el, ha a lakás és az udvar különböző pontjaira kiteszünk ezekből a nyövényekből tasakban esetleg fellógatva, ezzel “bebarikádozva” a területet.

kollázs2

Egy-egy túra vagy nyaralás esetén, ha természetes módon szeretnénk kivédeni a csípéseket, akkor ezekkel a növényekkel dörzsüljök be a testünket, ami kicsit macerás, de igen hatásos. Továbbá a jól bevált hosszú nadrág és felső párosítás is segíthet a kis vérszívók támadásai ellen!

Szúnyogok elleni védekezés illóolajokkal

Az aprócska hivatlan vendégek távoltartásához nincs feltétlenül szükség magára a növényre, elég csak az illata. Léteznek különböző szúnyogriasztó gyerták, de egy egyszerű gyertya is megfelel, ha csepegtetünk rá egy kevés illóolajat az egyik szúnyogok által nem kedvelt növény illatával, meggyújtva hatásosan tartja távol a kis vérszívókat.
Hasonló hatást érünk el, ha teát főzünk az említett növényekből és elhelyezzünk a szobában, illetve ott ahol tartózkodunk.

Szúnyogok elleni védekezés füsttel

A szúnyogok a füstöt sem szeretik, főleg ha annak a füstnek olyan illata van, mint az általuk utált növényeknek, így a füstölők nagyon hatásosak, ha a szúnyogok elriasztásáról van szó.

Csapdaállítás

Az almaecetet kimondottan szeretik a szúnyogok, így csapdát állíthatunk nekik. Tehetjük az almaecetet tálba, vagy akár üvegbe, felakasztva valahova és oda fogja vonzani a szúnyogokat, akik ott is maradnak.

Az ellenségem ellensége a barátom

A szúnyogok természetes ellenségei a fecskék és a denevérek. Ha kedvező környezetet teremtünk a lakóhelyünkön a kis szárnyasok számára, akkor odaköltöznek és levadásszák a kis vérszívókat. A madár-ember konfliktusokat elkerülve érdemes “fecskepelenkát” felszerelni a fészek alá, ezzel megakadályozva azt, hogy a fészek alatti területre piszkítsanak. A denevérek egy éjszakai vadászat alkalmával több ezer szúnyogot elfogyasztanak.

A viszkető érzés enyhítése csípés után

Amellett, hogy a szúnyogok betegségeket is hordozhatnak, a csípésük nagyon kínzó tud lenni. Maga a csípés betegség nélkül is elfertőződhet, ha olyan szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy a vakarással káros baktériumok kerülnek a bőrünkbe. Vakarás helyett igyekezzünk hidrokortizon (gyulladáscsökkentő, anitallergén) tartalmú krémet tenni a sérült börfelületre, illetve a hideg, jeges borogatás is segíthet.

 

A szúnyogok mellett természetes környezetben vagy túra során mindig gondoljunk a kullancsokra is! Ellenük is védekezhetünk természetese módon is, de figyeljünk oda és legyen nálunk csipesz ha véletlenül bekövetkezne a baleset! A kullancsok elleni védekezés szemponjából a legfontosabb a magas fű elkerülése és a szűk ruházat.

Természetes védekezés kullancsok ellen

Kullancs elleni védekezés növényekkel

A szúnyoghoz hasonlóan a kullancs esetében is van néhány növény, amit nagyon nem szeret, ezek a levendula, a páfrány, cédrus, a rozmaring, a körömvirág, a zsálya, a macskamenta, fokhagyma és az eukaliptusz. Ezeket a növényeket érdemes termeszteni az udvarunkon, de főleg hogy a kerítéseknél, hogy be se tegye a lábát kullancs a lakóhekyünkre.

kollázs

Tudtad, hogy a cédrusolaj  egyfajta rovarirtó?

A fenyőfélékből származó illóolajok természetes rovarriasztók, amelyek nem toxikusak. Bőrre vagy ruhára is kenhetjük a kullancs elleni védekezés során, de a növényekre is permetezhetjük. Az alkohollal higított cédrusolaj a kullancsok akár 100%-át elpusztítja.

Eukaliptuszolaj és fokhagymaolaj, mint kullancsriasztó

Az eukaliptuszból és fokhagymából kinyert illóolajok nem pusztítják el, de elriasztják a hivatlan kis vérszívó vendégeket. Az eukaliptuszolaj (és annak szintetikus változata is) egyaránt hatékony, kellemes illatú és akár 6-7 órán át védelmet nyújt. Ha a bőrünkbe kapaszkodott kullancsot bekenjük eukaliptuszolajjal, akkor hamarason eltávolítható lesz. A fokhagymaolajjal való permetezés hatékony védelem lehet az udvari növényzet szempontjából, amelyet vizes keverékként kell alkalmazni, összekeverjük cédrusolajjal, akkor fokozhatjuk a hatást.

A gyöngytyúkok desszertje

Az Afrikából származó gyöngytyúkok boldogan felcsipegetik az udvarban tartozkódó apró vérszívókat, igazi csemege számukra ez a kis rovar. Habár jelentősen csökkentik a kullancsok számát, nem tudják 100%-ig eltüntetni őket, ezért a biztos hatásért ültessünk a kullancsoknak nem tetsző növényt az udvarra.

Fontos felkészülni a szúnyogok és kullancsok ellen, hogy semmi ne rontsa el a szórakozás élményét, ha ez megvan, indulhat a móka!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza