A koronavírus tünetei és terjedése

A vírus tünetei az influenzához hasonlítanak, ilyen a láz, köhögés, nehézlégzés végül tüdőgyulladás.
A terjedés pontos módja nem teljesen ismert, a hasonló koronavírusok terjedésére alapozva a szakértők úgy vélik, légúti cseppecskéken terjed, tehát tüsszentéssel, köhögéssel a közelben lévő személyekhez eljut a vírus a levegőben közlekedve, mikrocseppeken. A különböző felületeken (pl.: műanyag, fém stb.) 3 vagy akár több napig is túlélhet a vírus, ezzel a felületek is közvetíthetik azt. A lappangási idő akár 3 hét is lehet egy-egy fertőzött személynél, ezalatt is fertőz a vírus. A gyerekekre a legkevésbé veszélyes, de nagyban hozzájárulhatnak a terjedéshez. 

Bemutatjuk azokat a tippeket, amiket érdemes betartani a járvány idején.

covid-19

A Kormány intézkedési nagyban hozzájárulnak a vírus terjedésének lassításához és megállításához. A közösségi programok elhalasztása és az oktatási intézmények ideiglenes bezárása segít a terjedés mérséklésében. A hatásos védekezéshez személyenként is partnernek kell lennünk az intézkedésekben. Nagyon fontos odafigyelnünk a megfelelő fertőtlenítésre és védekezésre. 

Koronavírus hatása a gyerekekre

A gyerekekre a legkevésbé veszélyes a vírus, részükről nagyobb veszélyt jelent, hogy könnyen továbbadják a fertőzést. Járványok esetében a gyerekeket féltjük a leginkább, de a felnőttekkel szemben csak pár enyhe tünet jelentkezik, ami a köhögés és a torokfájás. A nagyszülőknek nem ajánlott vigyázni a gyerekekre, mert észrevétlenül megfertőződhetnek, a nagyszülőkkel való találkozás is veszélyes lehet, igyekezzünk minimalizálni a személyes találkozókat. 

Tippek a koronavírus elleni védekezésre

Fokozott fertőtlenítés

A szappanos kézmosás mindennapos dolog, de ilyen rendkívüli helyzetben fokozottan oda kell rá figyelni. A kézmosás 20 másodpercig tartson, ez épp annyi idő, amíg kétszer elénekeljük a Boci, Boci tarkát. Bő vízzel és szappannal mossuk meg a kezünket egészen az alkarunkig, nagy figyelmet fordítva a körmeinkre és az ujjközeinkre. Készíthetünk otthon is hatásos fertőtlenítőszert az USA járványügyi Központjának ajánlásával. Használhatjuk sprayként is akár, 1 liter vízbe tegyünk 4 teáskanál háztartási hipót.
Fontos a telefonunk és táskáink naponta többszöri fertőtlenítése is!

telefon

Egyéb megelőző védekezések

Ha tehetjük ebben az időszakban kerüljük a zsúfolt helyeket és a szabadidős programokat, a legbiztonságosabb otthon maradni, ha tehetjük.

Kerüljük a kézfogást és puszilkodást. Akkor ajánlott maszkot és kesztyűt viselni, ha kilépünk otthonról, azonban az általános orvosi maszk egy napig hordható. Közös játékra ajánlott a szabadban sort keríteni, de ilyenkor is kerüljük a tömeget és az érintkezést.
Az interneten való online rendelés, most kimondottan előnyös bármilyen termékről beszélünk. Ajánlott kerülni a boltokat és amit lehet, online megrendelni. 

Fokozott C-vitamin, D-vitamin bevitel

Mint minden hasonló megbetegedés során, ez ellen is fontos odafigyelnünk a C-vitamin bevitelre. Napi 1000 mg az ajánlott ebben az időszakban. Még nincs ismert hatásos ellenszere a vírusnak, ezért a C-vitamin az egyetlen kiegészítő, amivel segíthetjük szervezetünk ellenállását. Sok pozitív hatása van a szervezetre, de legfontosabb, hogy fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Nagy mennyiséget találunk belőle a citrusokban és kiviben. A D-vitamin erősíti az immunrendszert, ami elengedhetetlen egy ilyen időszakban.
A vitaminokról bővebben írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.

 

A legtöbb, amit tehetünk egy ilyen nehéz járványügyi időszakban, hogy odafigyelünk a saját és egymás egészségére. 

A fent leírt információk hiteles forrásokból származnak!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza