Sosem lehet elég korán elkezdeni

Szakértők szerint ha az apuka már a születés előtti hónapokban interakcióba lép a babával, beszél hozzá és énekel neki, akkor nagyon valószínű, hogy sokkal könnyebben alakul ki közte és a baba közt erős kötelék a születés után is. Az anyaméhben lévő babák ugyanis már 18 hetes koruktól fogva hallják, mi történik körülöttük, így azt is érzékelik, ha beszél hozzá az édesapjuk. Különösen ajánlott a babáknak való éneklés, hiszen a születés utáni hónapokban az a bizonyos zeneszám megnyugtató hatással lesz rájuk, és csodás köteléket képez majd az apuka és a gyermek között. Minél több időt tölt az édesapa az újszülöttel a születés utáni első három hónapban, annál közelebb kerülnek majd egymáshoz az elkövetkező években is.

tippek-a8

Az érintés varázsa

A születést követő hónapokban különösen nehéz dolga van az apukának, ugyanis az újszülött ilyenkor általában az édesanyjával tölti a legtöbb időt a szoptatás miatt. Ilyenkor a legjobb, ha az apa megtalálja a módot arra, hogyan is kerüljön közel a gyermekéhez. Erre tökéletes alkalom lehet például a bébimasszázs, amely nem csak a gyermek szervezetében szabadít fel oxitocint és béta-endorfint (amely boldogsághormonként is ismert), hanem az édesapára is sresszcsökkentő és megnyugtató hatással van. Így a baba és az apuka is egyaránt jól érzik magukat a masszázs közben, még jobban elmélyítve ezzel a köztük lévő köteléket.

 

tippek-a3

Közös fürdés a babával

A fürdés egy nagyon meghatározó része a gyermekek mindennapjainak, és nagyon sok odafigyelést igényel, hiszen a babák könnyen megutálhatják ezt a részét a napi rutinjuknak. Az érintés itt is nagyban közrejátszik, hiszen sokkal megnyugtatóbb a gyerkőcök számára az a tudat, hogy a szülei vigyáznak rá. Remek program lehet tehát apuka és gyermeke közt a közös fürdés is, hiszen az apuka testének kellemes melege ellazítja a gyermeket, aki így jó élménynek éli meg a fürdéseket is. Arra érdemes azonban figyelni, hogy mindig legyen az anyuka a közelben, akinek a fürdés végeztével a babát oda lehet adni, hiszen a csecsemők a vizes bőrük miatt könnyedén kicsúszhatnak az édesapa kezeiből.

 

tippek-a

Beszéd és olvasás, a két legjobb módja az apa jelenlétének erősítésére

Jó, ha az apuka szán időt a mindennapjaiból arra, hogy olvasson a gyermekének. A babák érdeklődéssel hallgatják a körülöttük lévők hangját, beszédét, s noha az újszülöttek még nem értik pontosan, mit is beszél az édesapa, a hanglejtés még nekik is sok mindent elárul. Így nem is számít igazán, milyen történeteket mesél az apa mindaddig, amíg hallatja a hangját. Elmesélheti a babának, hogyan találkozott az édesanyjával, vagy akár az aznapi focimeccs részleteit is felvázolhatja neki. Így a gyermek megszokja az édesapja hangját, aki ezzel egy állandó, megbízható jelenség lesz az életében. Ahogy idősödik, úgy lehet neki komolyabb és összetettebb meséket is olvasni.

 

tippek-a10

Fontos a síró baba megnyugtatása

Akár az éjszaka közepén sír fel a baba, akár napközben, fontos, hogy ne csak az édesanya, hanem az édesapa is próbálja ilyenkor megnyugtatni a csecsemőt. Az apuka nyugodtan a karjai közé veheti a gyermekét és járkálhat vele a szobában, lágyan énekelve neki. A lényeg, hogy türelmesnek kell lenni ilyenkor a gyermekkel, még akkor is, ha sok időbe telik, amíg lenyugodnak. Ebben a szülők segítségére lehet gyermekük kedvenc játéka, alvókája, vagy takarója, hiszen szeretett kiegészítőik megnyugtató hatással lehetnek rájuk. Nálunk ezeket mind megtalálhatjátok, nézzetek szét kellékeink közt!

A szabad levegőn töltött idő ereje

Az újszülöttekkel való sportolás elég limitált, hiszen az édesapa nem hagyhatja magára gyermekét sem az edzőteremben, sem a szabadban. Mégis, ha az apa mozogni szeretne, akkor a legjobb az, ha egy közös sétára megy a gyermekével a szabadban. A baba egy kényelmes babahordozóból vagy egy babakocsiból rácsodálkozhat a körülötte lévő világra, miközben az édesapjával is időt tölthet el. Ahogy idősödik, úgy már egy biciklire szerelhető gyermekülésben is elfér, később pedig egy saját kerékpáron vagy rolleren is élvezheti a szabadlevegőn töltött időt.

tippek-a9

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan öltöztessük fel gyermekünket különleges alkalmaknak megfelelően? Az események, legyen szó akár esküvőről, születésnapról, keresztelőről, vagy más alkalomról, kitűnő lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyermekünket elegánsan öltöztessük fel. Az elegancia mellett azonban az is számít, hogy gyerkőceink kényelmesen érezzék magukat, hogy jó élménnyel gondoljanak a készülődésre és később is izgatottan várják a különleges alkalmakat. A gyermekek alkalomhoz illő felöltöztetése azonban sosem egyszerű, még akkor sem, ha egy gardróbnyi ruha áll a rendelkezésünkre. Összegyűjtöttük nektek azokat a tippeket, amelyek megkönnyíthetik a gyerkőcök alkalmi ruhájának, elegáns darabjainak a kiválasztását, ezzel megsegítve a készülődést. 2021. február 12. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza