Blabla blog

Elmeséljük a Mikulás, a Télapó és Santa Claus történetét. 🤶

Mikulás

Piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallásban Szent Miklós népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják.

A szokás szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket és, ha az elmúlt évben jól viselkedtek ajándékot ad nekik. Az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza. Az ajándékosztó alakjának elnevezésére régóta használt „Mikulás” elnevezés 1856-tól eredeztethető. A Mikulás szó cseh eredetű, maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál.

A legenda szerint Miklós myrai püspök segíteni akart egy, a városban élő elszegényedett családon. A családban egy apa és 3 lánya élt. Nagyon szegények voltak és a püspök arannyal teli erszényt tett az ablakukba az éj leple alatt, ezzel megmentve őket.

A Mikulás a Miklós név szlovák (Mikuláš) változata. A Mikulás-ünnep és a kifejezés csak az 1870-es évek végén kezdett el terjedni Magyarországon, így csupán negyven-ötven évvel idősebb, mint a Télapó elnevezés. Trianon után a Mikulás elnevezést ellenezték szlovák eredete miatt, ekkor lett népszerű a Télapó kifejezés.

Ha szeretnéd is még élvezetesebbé és cukibbá tenni a Mikulás-ünnepet, akkor válogass a Mikulás témájú ruháink közül.

Télapó

A Télapó Magyarországon a püspöksüveges Mikulás alakjával egybemosott képzeletbeli alak, de eredetét tekintve nem a keresztény néphagyományban meghonosodott mesefigura. A Télapó alakja a különböző kultúrkörök hagyományaiból összegyúrt legendáiból ered. Mai formája fokozatosan alakult ki a különböző európai népek mitológiáiból.

Az eredettörténet szerint a rémisztően fagyos alakot a germán főisten, Odin továbbélésének tekintik, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-i szokásokban: jóságos arccal ajándékot oszt, míg büntető segédei ijesztgetnek.

 

Ajándék

Santa Claus

Santa Claus a nyugati keresztény világ karácsonyi ajándékosztó figurája. Kinézetre hasonló a magyar Mikuláshoz (idős, piros köpenyt visel), a különbség az, hogy míg a Mikulás december 6-án jár, addig Santa Claus karácsonykor hozza az ajándékot. Az eredete szerint a 19. század elején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, holland bevándorlók hagyományainak hatására. Már 1809-ben történetet írtak a repülő szekéren utazó, jutalmazó püspökről.  Egy 1821-ben keletkezett költemény egy rénszarvasok által húzott szánon ülő piros köpenyes alakként ábrázolja, függetleníti a vallásos jelentőségtől és Szent Miklós ünnepe helyett karácsonyhoz köti.

Napjainkban Santa Claus az Északi-sarkon lakik, a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják.
Skandináviában a sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják.

A Mikulás-ünnep az idővel egyre inkább elszakadt Szent Miklós alakjától, a tömegek átalakították a keresztény legendát, ami elvilágiasodott.

Napjainkban már legalább olyan népszerűek a Mikulás témájú ruhadarabok, mint a Karácsonyi pulcsik. A legerjedtebb kiegészítő a Mikulás sapka, de sokan szeretik a szarvasos és a manós darabokat is, amilyeneket a Gyerekruha Klubnál is találtok.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza