Mire kell azonban figyelnünk azonban a baba nevének kiválasztása során?

Elég nehéz dolgunk van, hiszen amellet, hogy azon kívül, hogy kislányunk vagy kisfiunk születik-e, még sok más szempontot kell figyelembe vennünk. Nem csak az a fontos, hogy párunkkal egyaránt szimpatizáljunk a kiválasztott névvel, hanem az is, hogy melyik illik a leginkább a vezetéknévhez. A Magyar Tudományos Akadémia 2012-ben ugyanis megvizsgálta, hogy az emberek 97%-a hangzás alapján választ nevet a gyermekének.  A név jelentése és gyakorisága már mind csak ezután következik.

Gyermekünk keresztnevének kiválasztásakor azonban a legfontosabb szempont, hogy az anyakönyvezhető legyen, épp ezért az utónévjegyzék 2009 óta havonta frissül. Számos új, különleges név került be 2019-ben és 2020-ban is az anyakönyvezhető magyar nevek közé, de az eddig közkedvelt nevek népszerűsége sem csökkent.

Amely név pedig még nincs bejegyezve, azt hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényezni, formanyomtatványon. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében az utónévbizottság dönti el, anyakönyvezhető-e a név vagy nem.

Számos alapelvet szem előtt tartanak a bizottságnál, többek között a külföldi nevek csak magyar helyesírással jegyezhetők be. A fantázianevek akkor elfogadhatók, ha a hangzásában és jelentésében nem hat károsan a gyermek személyiségfejlődésére.

Bemutatjuk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb neveket.

nevek

Legnépszerűbb lánynevek

A trendek nem csak az öltözködésben, hanem a keresztnevekben is érvényesülnek. Sok szülő nem csak a ruhavásárláskor, hanem gyermeke nevének kiválasztásakor is a divatot követi. Azt hihetnénk azonban, hogy amilyen gyorsan cserélődnek a divattrendek, olyan gyorsan változik a különböző nevek népszerűsége is. Ez nem teljesen igaz, hiszen vannak olyan keresztnevek, amelyek évek óta vezetik a toplistát. Ezáltal születnek meg a legnépszerűbb nevek, amelyek közül 2019-ben és 2020-ban is a legnagyobb népszerűségnek az Anna és a Hanna örvendett. Ez utóbbi olyannyira felkapott a szülők körében, hogy 2011 óta a leggyakrabban adott női név, így minden bizonnyal idén, 2021-ben is a lista élén áll majd. Szorosan utánuk következik a Zoé, az Emma és a Luca. A korábban ritka névnek számító Léna manapság már benne van az első tízben a népszerűségi listán. A hagyományos keresztnevek közül pedig a Zsófia van benne az első tízben. Érdekes tény, hogy a Mária névnek 300-400 000 viselője van, azonban 2021-ben már a TOP100-ba sem került bele.

Különleges lánynevek

A trendinek számító nevek mellett azonban mindig találhatunk egyedi lányneveket is, hiszen sok szülő nem szeretné azt, hogy a gyermeke túl gyakori nevet kapjon. Ezek közül 2021-ben a Kloé rendelkezik a legnagyobb népszerűséggel, de rögtön utána következik a Zorka, Nara és a Mirella is. is.

Az elmúlt két évben anyakönyvezhető új lánynevek között található a Lilibet, amely az Elizabet becézett változata. Bekerült a listába a Hürrem, amely egy török eredetű név, jelentése vidám, boldog. Adhatjuk kislányunknak a Hébé nevet, aki a fiatalság istennője, valamint a Pippa nevet, amely a Filippa becézése.

legnepszerubb-nevek

Legnépszerűbb fiúnevek

A lánynevekhez hasonló módon a régebben népszerűnek számító József, Sándor vagy Lajos neveket manapság már nem sok szülő adja a kisfiának. Helyettük a Bence, a Máté és a Levente már évek óta vezetik a fiú névadási listát Magyarországon. 2019-ben és 2020-ban egyaránt kedvelt volt még a Balázs, Dániel, Zoltán és a Gergő is. A korábban ritkának számító Benett név már az első húszban található a népszerűségi listán.

Különleges fiúnevek

A népszerű nevek helyett azonban 2019-ben és 2020-ban is egyre több szülő választott inkább egyedi keresztnevet kisfia számára. Különleges névnek számítanak az ősi magyar nevek, így például a Zétény és a Botond is. Ennél is egyedibbnek számít például a Beniel vagy a Nolan, azonban egyre az elmúlt két évben egyre többen jegyeztették be kisfiukat a MaximusKolin, Eliot, Szantiágó és a Joel neveken is.

2019-ben és 2020-ban az új bejegyzett fiúnevek között van a Lior, amely héber eredetű és jelentése: én vagyok a fény. Megtalálható a listán a Terenc, amely a latin Terentiusból ered, a Terence (viselő pl.: Terence Hill) magyarosított változata. Adhatjuk a kisfiúnknak a Dárkó nevet, amely szláv eredetű és Isten ajándékát jelenti. Végül, de nem utolsó sorban bekerült a listába a Parker, ami egy angol családnév, jelentése parkfőnök.

legnepszerubb-nevek2

Névadó ünnepség

Keresztelő helyett egyre népszerűbb névadó ünnepséget tartani, amelyen pap vagy lelkész helyett anyakönyvvezető vesz részt és emléklapot állít ki. Templom helyett a polgármesteri hivatalban tartják és keresztszülők helyett névadó szülőket választanak.

Ha bővebben szeretnéd átböngészni a magyar utónevek jegyzékét, akkor azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján, ITT megtekintheted

Ne felejtkezzünk el a népszerű nevek mellett a népszerű gyerekruhákról sem a gyermekeidnek.

Folyamatosan töltjük fel termékeinket az újdonságainkba. Ne maradj le a legfrissebb ruhákról nézz szét webáruházunkban!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő Érdekes tények a januárban született gyerekekről A január általában az újévi fogadalmak, az újrakezdés és az új dolgok kipróbálásának az ideje. Ha pedig az év első hónapjában születik a kisbabád, akkor ez az év számodra még izgalmasabban indul, hiszen új taggal bővül a család. Fontos azonban tudni, hogy a januárban született babákra nem csak úgy érdemes hivatkozni, mint ,,újévi babák” vagy ,,téli gyerekek”. Kutatások bizonyítják, hogy a januárban születettek boldogabbak, mint az átlag és nagyobb valószínűséggel válik belőlük orvos, mint a többiekből. Ha érdekel, mi mindenben kiemelkedőbbek még, akkor tarts velünk! 2021. január 4. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza