Blabla blog

Mire kell azonban figyelnünk azonban a baba nevének kiválasztása során?

Elég nehéz dolgunk van, hiszen amellet, hogy azon kívül, hogy kislányunk vagy kisfiunk születik-e, még sok más szempontot kell figyelembe vennünk. Nem csak az a fontos, hogy párunkkal egyaránt szimpatizáljunk a kiválasztott névvel, hanem az is, hogy melyik illik a leginkább a vezetéknévhez. A Magyar Tudományos Akadémia 2012-ben ugyanis megvizsgálta, hogy az emberek 97%-a hangzás alapján választ nevet a gyermekének.  A név jelentése és gyakorisága már mind csak ezután következik.

Gyermekünk keresztnevének kiválasztásakor azonban a legfontosabb szempont, hogy az anyakönyvezhető legyen, épp ezért az utónévjegyzék 2009 óta havonta frissül. Számos új, különleges név került be 2019-ben és 2020-ban is az anyakönyvezhető magyar nevek közé, de az eddig közkedvelt nevek népszerűsége sem csökkent.

Amely név pedig még nincs bejegyezve, azt hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényezni, formanyomtatványon. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében az utónévbizottság dönti el, anyakönyvezhető-e a név vagy nem.

Számos alapelvet szem előtt tartanak a bizottságnál, többek között a külföldi nevek csak magyar helyesírással jegyezhetők be. A fantázianevek akkor elfogadhatók, ha a hangzásában és jelentésében nem hat károsan a gyermek személyiségfejlődésére.

Bemutatjuk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb neveket.

nevek

Legnépszerűbb lánynevek

A trendek nem csak az öltözködésben, hanem a keresztnevekben is érvényesülnek. Sok szülő nem csak a ruhavásárláskor, hanem gyermeke nevének kiválasztásakor is a divatot követi. Azt hihetnénk azonban, hogy amilyen gyorsan cserélődnek a divattrendek, olyan gyorsan változik a különböző nevek népszerűsége is. Ez nem teljesen igaz, hiszen vannak olyan keresztnevek, amelyek évek óta vezetik a toplistát. Ezáltal születnek meg a legnépszerűbb nevek, amelyek közül 2019-ben és 2020-ban is a legnagyobb népszerűségnek az Anna és a Hanna örvendett. Ez utóbbi olyannyira felkapott a szülők körében, hogy 2011 óta a leggyakrabban adott női név, így minden bizonnyal idén, 2021-ben is a lista élén áll majd. Szorosan utánuk következik a Zoé, az Emma és a Luca. A korábban ritka névnek számító Léna manapság már benne van az első tízben a népszerűségi listán. A hagyományos keresztnevek közül pedig a Zsófia van benne az első tízben. Érdekes tény, hogy a Mária névnek 300-400 000 viselője van, azonban 2021-ben már a TOP100-ba sem került bele.

Különleges lánynevek

A trendinek számító nevek mellett azonban mindig találhatunk egyedi lányneveket is, hiszen sok szülő nem szeretné azt, hogy a gyermeke túl gyakori nevet kapjon. Ezek közül 2021-ben a Kloé rendelkezik a legnagyobb népszerűséggel, de rögtön utána következik a Zorka, Nara és a Mirella is. is.

Az elmúlt két évben anyakönyvezhető új lánynevek között található a Lilibet, amely az Elizabet becézett változata. Bekerült a listába a Hürrem, amely egy török eredetű név, jelentése vidám, boldog. Adhatjuk kislányunknak a Hébé nevet, aki a fiatalság istennője, valamint a Pippa nevet, amely a Filippa becézése.

legnepszerubb-nevek

Legnépszerűbb fiúnevek

A lánynevekhez hasonló módon a régebben népszerűnek számító József, Sándor vagy Lajos neveket manapság már nem sok szülő adja a kisfiának. Helyettük a Bence, a Máté és a Levente már évek óta vezetik a fiú névadási listát Magyarországon. 2019-ben és 2020-ban egyaránt kedvelt volt még a Balázs, Dániel, Zoltán és a Gergő is. A korábban ritkának számító Benett név már az első húszban található a népszerűségi listán.

Különleges fiúnevek

A népszerű nevek helyett azonban 2019-ben és 2020-ban is egyre több szülő választott inkább egyedi keresztnevet kisfia számára. Különleges névnek számítanak az ősi magyar nevek, így például a Zétény és a Botond is. Ennél is egyedibbnek számít például a Beniel vagy a Nolan, azonban egyre az elmúlt két évben egyre többen jegyeztették be kisfiukat a MaximusKolin, Eliot, Szantiágó és a Joel neveken is.

2019-ben és 2020-ban az új bejegyzett fiúnevek között van a Lior, amely héber eredetű és jelentése: én vagyok a fény. Megtalálható a listán a Terenc, amely a latin Terentiusból ered, a Terence (viselő pl.: Terence Hill) magyarosított változata. Adhatjuk a kisfiúnknak a Dárkó nevet, amely szláv eredetű és Isten ajándékát jelenti. Végül, de nem utolsó sorban bekerült a listába a Parker, ami egy angol családnév, jelentése parkfőnök.

legnepszerubb-nevek2

Névadó ünnepség

Keresztelő helyett egyre népszerűbb névadó ünnepséget tartani, amelyen pap vagy lelkész helyett anyakönyvvezető vesz részt és emléklapot állít ki. Templom helyett a polgármesteri hivatalban tartják és keresztszülők helyett névadó szülőket választanak.

Ha bővebben szeretnéd átböngészni a magyar utónevek jegyzékét, akkor azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján, ITT megtekintheted

Ne felejtkezzünk el a népszerű nevek mellett a népszerű gyerekruhákról sem a gyermekeidnek.

Folyamatosan töltjük fel termékeinket az újdonságainkba. Ne maradj le a legfrissebb ruhákról nézz szét webáruházunkban!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza