Összegyűjtöttük melyik anyag, honnan származik és hogyan lesz belőle ruhadarab.

Pamut

A pamut a legrégebben használt alapanyagok közé tartozik. A régészek i.e. 5800 körüli leleteket is találtak. Napjainkban is az egyik legnépszerűbb és legfontosabb textilalapanyag.
A szerves oldószerek nem károsítják. Sok vizet tud felvenni, a száraz súlyának 25%-át, ezért nehezen szárad.  Nedvesen megduzzad és a szálai rövidülnek, mosáskor ezért megy össze a ruhadarab. 120 °C-ig bírja a hőt, ekkor sárgulni kezd és 150 °C-on meggyullad.
Terhelés alatt megnyúlik, a szakadásig ez a nyúlás 6–10%-ot érhet el. A napfény sárgítja. Jó elektromos szigetelő, de elektrosztatikus feltöltődésre nem hajlamos. Kiválóan színezhető és fehéríthető.

pamut

Biopamut

rendkívül szigorú előírások szerint termesztik, akár a bioélelmiszereket. Ezeken a termőföldeken nem szabad sem genetikailag módosított gyapotot termeszteni, sem bármiféle mérgező anyagot használni, így növényvédő szereket sem. A biogyapotból készült pamut textilipar feldolgozásánál is gondot fordítanak az egészségre ártalmatlan vegyszerek és színezékek alkalmazására. A bőrirritáció elkerülésére a biopamut a legkedvezőbb, korábban már olvashattál róla. KATT!

A pamut áll az első helyen a babáknak ajánlott ruhaanyagok listáján!

Farmer

Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből (magyarul: farmerszövetből) készül, jellemzően kék színű.
A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták, de a 20. század második felében,  már divatcikk lett és más ruhadarabokat is készítettek a farmerszövetből.
A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg. Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. A nadrágnak a munkások körében olyan nagy sikere volt, hogy egyre több megrendelést kapott rá. Készítésükhöz fehér vitorlavászon-szövetet és kék színű erős vásznat használt, ezeket Strausstól szerezte be. A sikeren felbuzdulva Davis San Franciscóba költözött, társult Strauss-szal és 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a zsebek szegecses megerősítésére. A kereslet főleg a kék nadrágok iránt mutatkozott, így ez terjedt el „Levi’s” néven  Levi Strauss San termékeként.

 

farmer

Napjainkban a farmer anyagában és formai kivitelezésében sokféle változatával találkozunk, ma már messze nem csak a hagyományos farmerszövetből készül, hanem annak különböző változataiból is (pl. elasztánfonallal vagy nagy rugalmasságú, terjedelmesített poliamidfonallal rugalmassá tett változatban), és nem is mindig a klasszikus kék színben.

Selyem

Alkalmasságát a kínaiak ismerték fel már időszámításunk előtt 3000 évvel.
A selyem általában a hernyóselymet, a selyemlepke hernyójának mirigyváladékát jelenti. Tágabb értelemben azonban a selyem minden olyan rovar mirigyváladékát jelenti, amely hasonlóságot mutat a hernyóselyemmel, ilyen például a vadselyem vagy a pókselyem. Selyemnek csak azt a szövetet nevezik, amelyet a selyemhernyó gubójából nyernek.
Nedves állapotban szilárdságának 20%-át elveszíti. Szakadási nyúlása száraz állapotban 3,5%, nedvesen 12%. Erősen nedvszívó, saját tömegének akár 30%-át kitevő vizet is képes megkötni. Jó elektromos szigetelő, a klór erősen károsítja.

Selyem típusai:

 • taft,
 • kreppdesin,
 • kreppzsorzsett,
 • kreppszatén,
 • düsessz,
 • organza,
 • szatén,
 • pongé,
 • twill,
 • bourette

Vadselyem típusai:

 • doupion-selyem,
 • honan-selyem,
 • santung-selyem

selyem
 

Műselyem

A hernyóselyemhez hasonló tulajdonságú műszálból készült anyag. A „műselyem” fogalma alá tartozó fonalak mai szakszerű elnevezése a textiliparban: cellulóz alapú filamentfonal és mint ilyen, a természetes alapanyagú mesterséges szálasanyagok közé tartozik.

Fajtái:

 • Nitrát műselyem
 • Viszkóz műselyem
 • Acetát műselyem
 • Rézoxid műselyem

Gyapjú

A gyapjú általában a juh testét borító, összefüggő bundát alkotó szőrzetet jelenti. Ritkábban más állatok (pl.: angórakecske, kasmírkecske) szőrzetét is nevezik gyapjúnak, de ilyen esetben mindig elé teszik az állat nevét (pl.: angóragyapjú, kasmírgyapjú).
A gyapjú, a hernyóselyem mellett az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag. A gyapjú népszerűsége főleg kiváló melegtartó képességének, puhaságának, rugalmasságának, kellemes tapintásának köszönhető
A bunda az állaton nagy mennyiségű szennyezőanyagot tartalmaz, ezért a juhokat nyírás előtt többnyire úsztatják vagy zuhanyozzák. A lenyírt gyapjút kezdetben összefüggő állapotban tárolják, mert így könnyebb később osztályozni. A gyengébb minőségűt aztán leválasztják. Az osztályozás nagy szakértelmet igényel.
A bundát mechanikai és vegyi tisztításnak vetik alá, a szilárd szennyeződéseket és az oldható szír és só szennyeződéseket távolítják el.
A megtisztított, együttesen feldolgozni kívánt különböző fajtájú és színű gyapjútételeket gondosan összekeverik, esetleg hozzákeverve más szálasanyagokat is. Végezetül a nyújtás, a fésülés, az előfonás és a végfonás, majd esetleg a cérnázás.
A gyapjú értékes textilipari nyersanyag, a tönkrement gyapjútermékeket igyekeznek újra hasznosítani. Ezeket a szálakat, amelyek általában sérültek, csak viszonylag kevésbé értékes termékek gyártásában szabad felhasználni, de különböző (többnyire 15–40%) mennyiségekben nagyon sokféle gyapjúáruban alkalmazásra találnak.

gyapjú

Kasmír

A kasmírgyapjú állati eredetű anyag, amelyet a kasmírkecske pehelyszőréből nyernek, speciális gyapjak között tartják számon.

Lenvászon

Az emberiség ősi kultúrnövénye, már az ősember is felhasználta a vadlen rostját és magját. A kutatók több mint 34 ezer éves lenszálakat fedeztek fel a mai Grúzia területén egy barlangban, és ezekről megállapították, hogy a vadon növő lenből zsineget vagy kötelet készíthettek. Az egyiptomi múmiákat lenvászonba göngyölték. Egyiptomból a len Indiába is elkerült, ahol már a pamut elterjedése előtt felhasználták.
A modern lenipar akkor fejlődött ki, amikor Philipp de Girard 1814-ben szabadalmaztatta a len nedves fonását. Ő alapította Párizsban az első lenfonó gyárat.
Nyúlása 1-2,5%. 75-90 °C-ig nem károsodik, e felett sárgul - szakítószilárdsága csökken, barnul, majd elszenesedik. Nedvességfelvétele jó, gyorsan szívja a nedvességet és gyorsan szárad. Nagy melegben segíti a test hőszabályozását.

lenvászon
  

A lenvásznat szép fénye, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. A legkülönbözőbb rendeltetésű szövetek készítésére használják, a vékony batiszttól a könnyű ruházati szöveteken át a nehéz műszaki szövetekig.

Olvasd el, miért érdemes műszálas ruhákat hordani. KATT!

Műszőrme

Az első műszőrme 1929-ben jelent meg a piacon, ezt alpaka szőréből készítették, minősége azonban meg sem közelítette a természetes szőrméét. 1940-re sikerült is sokkal magasabb színvonalú műszőrmét előállítani, de az igazi lendületet ennek a technológiának a poliakrilnitril szál megjelenése adta az 1950-es években. Ez a szálasanyag típus nagyon hasonlít gyapjúhoz, könnyen színezhető, és ezeket a tulajdonságait nagyon jól lehet érvényesíteni a műszőrme gyártásában is. Ehhez járult később az a nagy hatású törekvés, hogy a szőrmék használatához ne kelljen élő állatokat pusztítani.

műszőrme

A műszőrmék alapját pamutból, gyapjúból vagy szintetikus szálasanyagból (pl. poliészterből, polipropilénből) készítik, a szőrme felület leggyakrabban poliakrilnitrilből, vagy ennek egy módosított változatából, modakrilból készül A modakril kopásállóbb, nedvszívóbb, erősebb, fény- és időjárásállóbb  és mindezek mellett kevésbé gyúlékony. A korszerű műszőrméknek ez a főanyaga, bár gyakran készítenek műszőrmét poliészterből vagy poliamidból, sőt selyemből, gyapjúból és moherből (moherkecske szőréből készül, kissé szúrósabb) is, többnyire úgy, hogy ezeket az akrilszálak közé keverik.

Műbőr

Kétféle változata van:

 • hordozós: textil-, papír- vagy egyéb anyagból készült alapra műanyag réteget visznek fel
 • hordozó nélküli: önállóan képeznek bőrhöz hasonló kinézetű hajlékony műanyaglapot

műbőr

A műbőrök szilárdságát és nyúlását elsősorban a hordozóanyag határozza meg. A legerősebbek a szövet hordozójú műbőrök és ezeknek a legkisebb a nyúlása is. A hordozó nélküli műbőrök szakítószilárdsága kisebb, mint az azonos vastagságú hordozós műbőröké. Ezek nyújthatóságát a gyártási eljárás és az anyag tulajdonságai határozzák meg, amit a technológia kialakításával lehet beállítani. A tömör filmréteg miatt a műbőrök általában nem légáteresztők és a vizet sem engedik át. A légáteresztő képesség hiánya bizonyos esetekben előnytelen, ezért kifejlesztettek olyan poliuretán alapú kenőanyagot, amely ebből a szempontból kedvezőbb. A műbőrök hőállóságát annak az anyagnak az ilyen irányú tulajdonságai határozzák meg, amelyből a film készül. Általában nem bírják a nagy hőmérsékletingadozásokat és nagy hidegben törékennyé válnak.

Poliészter

A poliészterek jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyagok. Rendkívül széles a felhasználási köre. Bizonyos típusait szálas anyagként felhasználják a textiliparban, más típusait pedig fóliaként. Gyakoriak a pamut-poliészter alapú ún. kevert szálas textíliák.

Elasztán

Egy rugalmas anyag, ami a gumi tulajdonságaival rendelkezik. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. Rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza