A szülők és a gyermekek is hozzá vannak szokva a napi rutinjaikhoz. Reggel a szülők dolgozni mennek, a gyerekek pedig bölcsődébe, óvodába vagy iskolába. A gyerekeknek otthon kell tanulni és számos szülő is otthon tartózkodik, vagy otthonról dolgozik a járványügyi időszakban. Megtörve a napi szokásokat egy teljesen új élethelyzethez kell alkalmazkodni család minden tagjának. 

Hogyan segítsünk a gyerekeinknek könnyen átvészelni ezt az időszakot? Mutatunk néhány tippet!

Pedagógusok javaslatai

 • Biztosítsunk neki a távoktatáshoz megfelelő felszerelést, amivel csatlakozhat az online tanórákhoz. 
 • Mivel a gyerkőc oktatása digitális felületen történik, ilyenkor a képernyő előtt ül. A pihenés és a játék ne telefon/képernyő/TV előtt teljen nagyrészben. Időnként állítsunk fel a képernyő elől.
 • Legyen az otthoni tanulásnak egy saját helyszíne, mint egy “dolgozó szoba”. Legyen egy speciális hely, ahol nyugodtan tud tanulni és koncentrálni a gyerkőc. 
 • Új napi rutinra van szükség, alakítsunk ki egy állandó napirendet, legyen meg az ideje a tanulásnak, a játéknak és pihenésnek.
 • Az étkezéseket össze kell hangolni az oktatással. Evés után közvetlenül és éhesen romlik a koncentrációs képesség. 
 • Fontos, hogy szellőztessünk időnként, a friss levegő jelentősen hozzájárul a koncentráció képességhez.

otthon tanulás

Pszichológus tanácsai

Nyitottnak kell lenni arra a szülőknek, hogy egyes technológiai kérdésekben a gyerkőc okosabb lehet. Arra van szükség, hogy a digitális világban a gyermek partnerként tekintsen a szülőre és egyes dolgokat együtt tanuljanak meg. 
A szülőnek és a gyereknek egyaránt felkészültnek kell lennie a technológia ilyesfajta használatára. 
Életkortól függően kell meghatározni, hogy naponta mennyi időt tölthet a képernyő előtt a gyerekünk.  A képernyő bámulása hosszútávon szemfájdalmat, fejfájást és alvási nehézségeket okozhat. Az tanulási idő végeztével igyekezzünk mellőzni a telefont, számítógépet vagy TV-t. 

Mozgás

Az iskolában szinte minden nap van testnevelés óra és a szünetekben is megy a rohangálás,, ami segít levezetni a feszültséget. Ebben az időszakban otthoni körülmények között kell levezetni a felgyülemlett feszültséget, nem beszélve azokról a gyerekekről, akik sportolnak és nagyon szeretnek mozogni. Az aktív mozgásnak átveheti a helyét a videójáték, zenehallgatás, kreatív tevékenységek (pl.: rajz) vagy egy beszélgetés. A legjobb megoldás, ha együtt mozgunk, tornázunk vagy játszunk  a gyerekekkel otthon, ha nem is 45 percig. 

kisebbeknek

Játékok a lakásban, kisebbeknek

A kisebb gyerekeknél szembetűnően jelentkezik, ha unatkozik otthon és nem tudja levezetni a feszültséget, erre nem mindig megoldás a mese nézés, mert ugyan leköti egy ideig, de a fölös energiát nem vezeti le, ez ingerlékenységhez és alvási nehézségekhez vezethet.

 • Bújócska
  Az egyik legnépszerűbb játék, amit kint és bent is lehet játszani. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek korának megfelelően játszunk, legyen sikerélménye és izgalmas legyen számára a játék. 
 • Célbadobás
  Ijesztőnek hangozhat a bútorokra nézve, de lakásban játszhatjuk például plüss mackókkal, amelyeket például a kiságyba, kádba vagy egy lavorba dobálunk. Olyan tárgyakat válasszunk a dobásokhoz, amik puhák, kicsik és könnyűek. 
 • Társasjáték
  Napjainkban minden korosztálynak létezik társasjáték, kalandos és fejtörős is. Ez akkor a legizgalmasabb, ha a család minden tagja játszik. Az interaktív kérdezz-felelek társasjátékok oktató jelleggel is szolgálhatnak, míg a kalandjátékokra az izgalom jellemző. 
 • Lego
  Habár nagy rendetlenséget tud csinálni a legózás, az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a gyerekek körében. Főleg a kreativitást, a térbenlátást, logikus gondolkodást és az ügyességet fejleszti. 
 • Tánc
  A tánccal lehet a legtöbb energiát levezetni. Játékot is csinálhatunk belőle, ekkor legalább hárman kellenek hozzá, mert valakinek a zenét is kell kezelnie. A szabály az, hogy ha megáll a zene, akkor a táncolóknak is meg kell állnia és megmerevednie, mint egy szobor, aki megmozdul kiesik.
 • Kreatív tevékenység (rajz, festés, gyurma)
  Az alkotás nagyon sok gyereket képes órákra lekötni. Meghatározhatunk egy koncepciót, hogy miről szóljon az alkotás, de szabad kezet is adhatunk az alkotónak, amit akár együtt is elkészíthetünk. 

Egy ilyen időszakban nagy felelősség zúdul a pedagógusokra és ebben a helyzetben a szülőkre legalább annyi, de összefogással minden akadály legyőzhető!

Kényelmes otthoni viseletért nézz körül webáruházunkban!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Tippek apukáknak: hogyan alakítsunk ki erős köteléket a babával? Az édesanya és a gyermek közötti kötelék már a beágyazódás első pillanatától kezdve nagyon erős. A megszületést követően a kismamák általában több időt töltenek a csecsemőjükkel, így az édesapák számára nehéz közel kerülni gyermekükhöz. Mindezek ellenére az édesapák is alakíthatnak ki ugyanolyan erős és mély köteléket a babával, csak ez több időt vesz igénybe. Mivel az apukák nem tapasztalják meg a terhesség és a szülés gyönyöreit, így nekik cselekedeteik által kell közelebb kerülniük gyermekeikhez. A baba megszületése utáni pár hónap meghatározó időszak a gyerkőc életében, ekkor kezdi megtapasztalni a körülötte lévő világot és az életében fontos személyeket is, így ez egy remek fázisa lehet az édesapa és a csecsemő közti kapocs megerősítésének. Ahogyan nőni kezd a baba, úgy alakul ki kétirányú kapcsolat közte és az édesapa között, hiszen a gyermek ismerni fogja édesapja hangját és szokásait, amire mosollyal és nevetéssel válaszol majd. Miket érdemes azonban tenni, hogy ez a kötelék kialakuljon? 2021. január 22. 3 perc olvasási idő Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza