🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz 🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz lejárat: 0 6 : 1 3 : 0 4 : 3 1

Bár a válaszunk nem egyértelmű és őszintén hisszük, hogy nincs “tökéletes” módja annak, hogy elmondjuk a kicsiknek, hogy a világ fáj és messze nem tökéletes.

Szeretteink elvesztése és a halál tényének feldolgozása egy felnőttnek is nehéz, de szülőként a gyerekeknek a támogatása a gyász feldolgozásában is nagyon fontos. Szülőként, nagyszülőként vagy éppen rokonként lehet, hogy tanácstalanok vagyunk mit és hogyan mondjunk el gyermekeinknek a történtekről.

A legjobb, amit tehetünk ha őszinték vagyunk

Sokszor a szülők fantáziája, hogy ha nem tudnak a tragédiáról előre a gyerekek (például betegség esetén), akkor megkímélik őket a hosszadalmas szenvedéstől. A valóság azonban az, hogy rajtatok keresztül tudják, hogy valami nincs rendjén. Az érzelmi terhek, a titkok, a távolság a gyerekek számára könnyen észrevehető dolgok. Minél nyíltabban tudtok a gyerekekkel beszélgetni a szomorúságról, fájdalomról és az esetleges következményekről, annál valószínűbb, hogy ők is nyíltak tudnak lenni és nem ragad bennük kérdés, félelem érzés.

Nehéz előre megjósolni, hogy ki hogyan reagál az első információra. Több gyermek esetén együttes beszélgetés során lehet, hogy az egyik gyerek tud csak elsőre megnyílni, míg a másik gyermek csak később vagy csak négyszemközt elbeszélgetve.
Amikor eljön a szomorúság, fájdalom, akkor próbáljatok minél nyitottabbak lenni és reagálni, hagyni teret nekik.

Általában van egy menete a gyásznak, bár abban nagy különbség lehet, hogy kinek melyik szakasz mennyi ideig is tart. Először a tagadás fázisa van, ahol nem hiszik el hogy ez történik. Utána jön a düh, hogy miért pont ő, miért nem más, majd a szomorúság és a kétségbeesés következik. Gyerekeknél talán itt merülhet fel leginkább a halál, meghalás kérdése általánosságban. Természetesen ez nem csak gyerekekre, hanem felnőttekre is egyaránt igaz.

Közösen sokkal könnyebb a tragédia feldolgozása

Családok, akár több generációk is egy fedél alatt éltek évszázadokkal, évtizedekkel korábban. Az ünnep, a születés, a betegség és a haldoklóval való törődés, majd siratása is része volt az egész család, így a gyermekek életének is.

Tragédia

Korábban nem merültek fel ilyen kérdések, akkor természetes volt hogy magukkal vitték a gyerekeket is a temetésekre, halotti torokra is. A gyerekek is láthatták, tapasztalhatták, hogy a felnőttek ilyen alkalmakkor hogyan viselkednek, miként zajlik a szertartás és hogyan fejezik ki a részvétet vagy hogyan fogadják azt. Ez nem csak a tragédiák feldolgozását segítette, de később kamaszként vagy felnőttként nem éri őket annyira váratlanul egy-egy ilyen esemény.

A mai korban tabutéma lenne a tragédia kimondása?

Sajnos a mai kor embere eltávolítja magától a halál tényét, a helyszín sok esetben valamilyen egészségügyi intézmény lett és így sok esetben a végtisztelet megadása is elmarad.
Tabutémává vált a halál és a haldoklás a mai fiatalságkultusz miatt, különösen ott, ahol kisgyerek is jelen van a családban. A legjobb indulattal így próbálják meg óvni a kisgyerekeket a szülők, ismerősök.

A legrosszabb, ha nem kap választ a kérdéseire a gyermekünk a tragédia bekövetkeztekor. Ezáltal gyermekünk akár szorongóvá, neurotikussá, agresszívvé vagy depresszióssá is válhat. Sajnos nem ritkán, de felnőttként szenvedi meg azt, hogy már gyerekkorától kezdve képtelen feldolgozni és elfogadni a halál tényét.

A legjobb, ha egyszerűen, de tapintatosan megfogalmazva mondjuk el neki/nekik, hogy mi történt és hogy nem fog többet visszajönni. Mondjuk el mellé azt is hogy nagyon fog hiányozni és szeretjük, ha rágondolunk, akkor gondolatban velünk van és lesz.

Mi a legnehezebb kérdés ilyen helyzetben?

A gyerekeket ilyenkor felteszik a legnehezebb kérdést, ami foglalkoztatják őket. Vajon ők is megfognak halni?
Mindenképpen beszélni kell arról már kisgyermek korban arról, hogy ahogy az élet elkezdődik, úgy egyszer véget is fog érni. De addig még sok időt töltünk el együtt szeretetben, és ezt a szeretetet ki is mutatjuk.

Bár nehéz felkészülni, de muszáj magunkért és a gyerekeinkért egyaránt.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza