Blabla blog

Bár a válaszunk nem egyértelmű és őszintén hisszük, hogy nincs “tökéletes” módja annak, hogy elmondjuk a kicsiknek, hogy a világ fáj és messze nem tökéletes.

Szeretteink elvesztése és a halál tényének feldolgozása egy felnőttnek is nehéz, de szülőként a gyerekeknek a támogatása a gyász feldolgozásában is nagyon fontos. Szülőként, nagyszülőként vagy éppen rokonként lehet, hogy tanácstalanok vagyunk mit és hogyan mondjunk el gyermekeinknek a történtekről.

A legjobb, amit tehetünk ha őszinték vagyunk

Sokszor a szülők fantáziája, hogy ha nem tudnak a tragédiáról előre a gyerekek (például betegség esetén), akkor megkímélik őket a hosszadalmas szenvedéstől. A valóság azonban az, hogy rajtatok keresztül tudják, hogy valami nincs rendjén. Az érzelmi terhek, a titkok, a távolság a gyerekek számára könnyen észrevehető dolgok. Minél nyíltabban tudtok a gyerekekkel beszélgetni a szomorúságról, fájdalomról és az esetleges következményekről, annál valószínűbb, hogy ők is nyíltak tudnak lenni és nem ragad bennük kérdés, félelem érzés.

Nehéz előre megjósolni, hogy ki hogyan reagál az első információra. Több gyermek esetén együttes beszélgetés során lehet, hogy az egyik gyerek tud csak elsőre megnyílni, míg a másik gyermek csak később vagy csak négyszemközt elbeszélgetve.
Amikor eljön a szomorúság, fájdalom, akkor próbáljatok minél nyitottabbak lenni és reagálni, hagyni teret nekik.

Általában van egy menete a gyásznak, bár abban nagy különbség lehet, hogy kinek melyik szakasz mennyi ideig is tart. Először a tagadás fázisa van, ahol nem hiszik el hogy ez történik. Utána jön a düh, hogy miért pont ő, miért nem más, majd a szomorúság és a kétségbeesés következik. Gyerekeknél talán itt merülhet fel leginkább a halál, meghalás kérdése általánosságban. Természetesen ez nem csak gyerekekre, hanem felnőttekre is egyaránt igaz.

Közösen sokkal könnyebb a tragédia feldolgozása

Családok, akár több generációk is egy fedél alatt éltek évszázadokkal, évtizedekkel korábban. Az ünnep, a születés, a betegség és a haldoklóval való törődés, majd siratása is része volt az egész család, így a gyermekek életének is.

Tragédia

Korábban nem merültek fel ilyen kérdések, akkor természetes volt hogy magukkal vitték a gyerekeket is a temetésekre, halotti torokra is. A gyerekek is láthatták, tapasztalhatták, hogy a felnőttek ilyen alkalmakkor hogyan viselkednek, miként zajlik a szertartás és hogyan fejezik ki a részvétet vagy hogyan fogadják azt. Ez nem csak a tragédiák feldolgozását segítette, de később kamaszként vagy felnőttként nem éri őket annyira váratlanul egy-egy ilyen esemény.

A mai korban tabutéma lenne a tragédia kimondása?

Sajnos a mai kor embere eltávolítja magától a halál tényét, a helyszín sok esetben valamilyen egészségügyi intézmény lett és így sok esetben a végtisztelet megadása is elmarad.
Tabutémává vált a halál és a haldoklás a mai fiatalságkultusz miatt, különösen ott, ahol kisgyerek is jelen van a családban. A legjobb indulattal így próbálják meg óvni a kisgyerekeket a szülők, ismerősök.

A legrosszabb, ha nem kap választ a kérdéseire a gyermekünk a tragédia bekövetkeztekor. Ezáltal gyermekünk akár szorongóvá, neurotikussá, agresszívvé vagy depresszióssá is válhat. Sajnos nem ritkán, de felnőttként szenvedi meg azt, hogy már gyerekkorától kezdve képtelen feldolgozni és elfogadni a halál tényét.

A legjobb, ha egyszerűen, de tapintatosan megfogalmazva mondjuk el neki/nekik, hogy mi történt és hogy nem fog többet visszajönni. Mondjuk el mellé azt is hogy nagyon fog hiányozni és szeretjük, ha rágondolunk, akkor gondolatban velünk van és lesz.

Mi a legnehezebb kérdés ilyen helyzetben?

A gyerekeket ilyenkor felteszik a legnehezebb kérdést, ami foglalkoztatják őket. Vajon ők is megfognak halni?
Mindenképpen beszélni kell arról már kisgyermek korban arról, hogy ahogy az élet elkezdődik, úgy egyszer véget is fog érni. De addig még sok időt töltünk el együtt szeretetben, és ezt a szeretetet ki is mutatjuk.

Bár nehéz felkészülni, de muszáj magunkért és a gyerekeinkért egyaránt.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza