Blabla blog

A házikedvenc tartás pozitív hatásai

 • Új baráttal gazdagodik a csemete.
  Csökkenti a magányérzetet, a gyerekek gyakran beszélgetnek is az állattal, amely reagál arra, ha beszélnek hozzá, így akkor sem érzi egyedül magát, ha a szülők épp elfoglaltak. Akkor tudnak játszani, amikor csak akarnak és annyit, amennyit csak szeretnének.
 • Fellelősséget tanul.
  Életkortól függetlenül bevonhatjuk a gyerkőcöt az állatról való gondoskodásba. Egy kisebb gyerek megtudja etetni, itatni az állatot, egy nagyobb már akár sétáltatni is elviheti. 
 • Csökkenti a stresszt.
  Azon kívül, hogy az állatkával megbeszélheti a problémáit, a simogatás bizonyítottan csökkenti a stresszhormon szintjét.
 • Önbizalmat növel.
  Főleg a bújósabb állatok folyamatosan éreztetik a rajongásukat a gazdájuk iránt, így a legborúsabb napot is segítenek átvészelni és megerősíteni a gyerek önbizalmát.
 • Megtanít osztozni.
  Testvérek között segít megtanulni, hogy nem sajátíthatják ki az állatot és egyenlő részben kell róla gondoskodniuk. 

 

m

Ideális háziállat gyerekeknek

A legklasszikusabb a kutya és a macska. Nagyon játékosak, úgyhogy eleven gyerekhez nagyon passzol. Órákra lekötheti a gyerkőcöt játékkal. Pár éves gyereknél még nagyon oda kell figyelni, amikor játszanak, mert könnyen fellökhetik a gyereket, vagy macska esetében egy kisebb karmolás is fájdalmas lehet.

Népszerű háziállat a hörcsög is, kevésbé játékos és nem bújós, csak kis időre lehet kézbe venni, viszont kis helyet foglal. Apró termete lévén finoman kell kézbefogni és játszani vele.

A tengerimalac valahol a macska és a hörcsög között van. Kis ideig tűri a játékot és néha kimodonttan igényli is a szeretgetést. Szereti a simogatást és olykor még bújik is.

Sokan szeretnek halakat tartani. Egy nem túl aktív gyerek akár órákig elvan az akváriumot nézve. Remek kezdés a felelősségvállalásban, hogy mindennap meglegyenek etetve a halak.

Egyre nagyobb trend, hogy nyuszit tartunk házikedvencként. Egy nyúlnál hosszabb folyamat a bizalom kialakulása a gazdi iránt, de ha megszokott mindent, akkor ugyanolyan eleven és bújós, mint egy macska.

A papagájokat sokan szeretik és általában jól kijönnek a gyerekekkel. Szeretnek játszani, ezért is kell naponta kiengedni őket a kalitkájukból. Óvatosan kell kézbe fogni és simogatni őket, így nagyobb gyerekhez ajánlott.

Hogyan m

Hogyan kezeljük az állat elvesztését

Próbáljunk őszintén és kíméletesen beszélni a témáról. Ha nem tudják még feldolgozni a halál fogalmát, akkor megpróbálhatjuk meseszerűen elmondani, hogy egy jobb helyre került, már nem fáj semmije és nagyon boldog. Egy esetleges temetés segíthet elengedni az állatot. Kis idő után segíthet egy új állat befogadása, ami enyhítheti a gyászt. Betegség esetén ne vigyük magunkkal a gyereket az állatorvoshoz, mert a rossz hírek nagyon felzaklathatják.

Ez a videó jól bemutatja, milyen rosszul sülhet el, ha rossz hírt hall a gyerek az orvosi rendelőben:

Gyerekvállalás előtt már sokan tartanak háziállatot, ezért ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően legyen bemutatva egymásnak a házikedvenc és az új jövevény.

Mielőtt gyerekünk születne a háziállatainkra tekintünk gyerekeinként. Ők a mi kis szőrmés babáink. Amikor kiderül, hogy várandós vagy az egész világ megváltozik, a háziállattal is. Egy új tag/gazdi kerül az otthonotokba amit lehet, hogy a háziállat nem tud azonnal jól kezelni. Ezért fontos még a baba érkezése előtt átgondolni, hogyan mutatjuk be őket egymásnak.

Tippek, hogyan mutasd be a babát a háziállatodnak

Szabj határokat

Először is az javasolt, hogy kezdjük a gyerekszoba korlátozásánál. Meg kell értetni a kutyával vagy macskával, hogy nem léphet be a babaszobába engedély nélkül. Majd megengedhetjük a kiskedvencnek, hogy megszimatoljon dolgokat a szobában a felügyeletünk mellett, aztán nekünk kell eldöntenünk mikor hagyja el a szobát. Ezt a tevékenységet meg kell néhényszor ismételni, mielőtt a baba megérkezik. Ez segít tudatni a kisállattal, hogy egy új gazdié a szoba, amit tiszteletben kell tartani.
A rossz szokások elkerülésére ne hagyja, hogy a házikedvenc játszon a baba játékaival, vagy belefeküdjön a kiságyába és babakocsijába. A háziállatunk tudtára adhatjuk így, hogy ez a viselkedés veszélyes, amikor a baba otthon van. Ezeknek a határoknak a beállítása segít elkerülni a későbbi nehézségeket.

Macska hatása a gyerekeknek

Mutasd be a babád illatád

Amikor a baba megszületik, adjuk a kisállatnak egy olyan dolgot, amin rajta van a baba illata. Ez lehet használt ruha, kórházi takaró vagy bármi, amit a baba viselt. E gyakorlat alatt Cesar Millan “kutya suttogó” szerint “fogni kell a kezünkben a dolgot, amíg a kiskedvenc megszagolja. Ezzel azt kommunikálod a háziállat felé, hogy az ami a kezedben van a tied és engedélyt adsz neki megszaglászni. Ez a dolog hozzám tartozik és be kell tartanod a szabályaimat ezzel kapcsolatban. Ez segít kialakítani a baba felé a tiszteletét.”

Vidd ki, mielőtt hazaviszed a babát

Amikor kórházban vagy a babával egy pár napig nem tartózkodsz otthon, így a kiskedvenc nagyon izgatott lesz mikor hazaérsz. Ajánlott a hazaérkezés előtt elvinni a kutyust sétálni vagy játszani a parkba, hogy könnyebben tudja kezelni az izgatottságot. Még mindig nagyon izgatott lesz amikor meglát téged, de könnyebben le tud nyugodni.

Először a háziállatot üdvözöld

Amikor végre megérkezik az új jövevény a kórházból, a kisállatodat a baba nélkül ajánlott üdvözölni. Valaki más tartsa addig a babát, amíg köszönsz a kiskedvencnek. Miután lenyugodott megmutathatjuk neki a babát. “Néha jó ötlet órákig külön tartani őket, hogy a kutya megszokja, hogy a baba a házban van a nélkül, hogy tanulmányozná. Mondja Jonathan Klein a Személyi Kutyatkiképző Központ alapítója Los Angelesben.
Ha macskánk van, nem szabad elsietni a dolgot. Tartsuk közel a cicához a babát (csak olyan közel, hogy megtudja szagolni) nyugtatgassuk és beszéljünk hozzá nyugodt hangnemben.

Baba mellé milyen kutya?

Maradj nyugodt

Amikor hazaérsz várj a háziallatra nyugodtan és amíg a partnered fogja a babát, addig is maradj nyugodt. A macskának vagy kutyának engedni kell, hogy megszaglássza a babát. Aztán hagyni kell, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljön a kisállat az új jövevényhez. Ha így cselekszel, akkor megtaníthatod a kiskedvenceknek, hogy tiszteljék a család új tagját, az új gazdit.
Soha ne kiabáljunk, ha a háziállat túl közel megy az új kisgazdihoz. Ne emeljük fel a hangunkat, amikor a babával foglalkozik, ez megrémítheti és negítív érzéseket köthet a kicsihez. A nyugalom nagyon fontos, megkell róla győződni, hogy pozitív reakciókat kap.

Dicsérd meg a háziállatod

Ha a kutya vagy macska szépen viselkedik a baba közelében, dicsérjük meg. A pozítv megerősítés ösztönzi az állatot, hogy jól viselkedjen.

Ne felejtsd el a háziállatod

Ha azt akarod, hogy a macska vagy kutya még mindig érezze, hogy szeretett tagja a családnak engedni kell, hogy bemenjen a babaszobába, vagy játszani kell vele miközben az ölünkben van baba. Próbálj legalább naponta 5 percet csak a szeretetéhes háziállattal foglalkozni, ami csak az ő ideje. A boldog kiskedvenc mindig jobban viselkedik. Amikor egy kisállat elkezd feltűnősködni az azért van, mert nem kap annyi figyelmet, mint azelőtt.
Amennyire csak lehetséges tartsuk a kedvencünk rutinját. Ha ilyen mértékű változás következik be a családban, nagyon fontos, hogy a napi és heti rutin megmaradjon.

Kutya és baba egy lakásban

Felejtsd el a méretet és a fajtát

Ne gondold, hogy a háziálattal azért lesz gond (vagy azért nem lesz gond), mert kistermetű vagy mert bizonyos fajtához tartozik. Sok baba lett már megharapva, kikarmolva vagy sajnálatos módon halálosan megsebesítve sok különböző fajta által. Egy kisbabát Rhode Islandben egy Pomerániai kutyus sebesített meg halálosan és nekem volt ilyen kutyám, Lola és soha nem gondolnám, hogy akár hasonló dolgot csinálna. Sohasem tudhatjuk, ezért legyünk elővigyázatosak, mindig kontrolláljuk a házillatot.

Első a biztonság

A kedvenc tökéletesen szót fogad és profi feladatmegoldások után sem vagy 100%-ig biztos benne, hogy a gyermek biztonság van az állat mellett, akkor másik otthont kell találni az állatnak. A gyerek és az állat jólétét és biztonságát is megkell védeni. Ez fájdalmas lépés, de a baba biztonsága az első.

Mindig felügyelj

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a gyereket a háziállatok körében, függetlenül attól, hogy milyen fajta vagy mióta vana családban. A csecsemők viselkedése (elcsúszás, gyors manőver) váratlanul irritálhatja a macskát vagy a kutyát, és gyors és negatív reakciót okozhat. Még akkor is, ha a kiskedvencek jól alkalmazkodnak, és nem mutatnak agresszió jeleit, a felügyelet biztosítani fogja, hogy ne következzen be baleset.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza