A csöppségnek való olvasás nem csak a képességei fejlesztése miatt előnyös, hanem növeli a kötődést is a szülő felé mielőtt még a nyelvet megértené. Kutatások szerint a babák már az anyaméhben is hallják az anyjuk hangják és képesek felismerni azt, így okkal kijelenthető, hogy még a születése előtt érdemes olvasni neki.

A baba születése után előnyös, ha olvasunk nekik, még mielőtt képeket néznének vagy megérthetnék a szavakat, ezzel hallgatás útján megkezdik a saját nyelvük alapjainak létrehozását.

Praktikák, hogy megszerettessük az olvasást

Tegyük interaktívvá és izgalmassá az olvasást

 • Kezdetben használjunk babakönyveket, amelyek gyakran műanyagból készülnek, mint az úszógumi. Ezeket kényelmesek a gyerkőc számára és nehezen tud bennük kárt tenni.
 • Olvassunk interaktív könyveket, amelyeket több érzékszervünkkel is megtapasztalhatunk. Dombornyomott és egyéb tapintható formákkal ellátott könyveknél simítsuk végigi az oldalakat és mondjuk el mit érzünk.

olvasás szeretete

Álljunk meg az oldalak között és kérdezzünk:

 • Az oldalak között álljunk meg és tegyünk fel kérdéseket a picinek az olvasottakról, ezzel megvizsgálhatjuk mennyit ért meg a szövegből és hogyan értelmezi azt (pl.: Hogyan szabadult ki a kiskutya?).
 • Az olvasottak közben beszélni kell az érzelmekről is (pl.: Szomorú volt a kutya vagy boldog?).
 • A történet olvasása közben próbáljuk párhuzamot húzni a gyermekünkkel történt dolgokkal (pl.: Mit gondolsz arról, hogy elesett a kutyus? Emlékszel, amikor te estél el? Hogy érezted magad?).

Bíztassuk a gyerekünket, hogy ő olvasson nekünk:

 • Még ha még nem is tud olvasni, már pár történetet megjegyzett és, ha magától nem, de a képek alapján eszébe jutnak a történet részletei. Ez serkenti a kicsi képzeletét és magabiztosságát, ha sikerül “olvasnia” dícsérjük meg minden alkalommal.
 • Kérjük meg gyermekünket, hogy amíg dolgunk van (pl: anya főz), addig olvassa el a történetet az egyik plüss állatának. Ez fejleszti a memóriát, a mesemondó készséget és nagyon hasznos a nyelvtan szempontjából.
 • Példamutatásként a szülőnek is kell olvasnia, amelyekról beszél a gyermekének. Olvasson újságokat, magazinokat a gyermek szem láttára, aztán beszéljék meg mi volt bennük.

olvasás szeretete

Olvassunk hangosan:

 • A hangos olvasás serkenti a csöppség agyi tevékenységeit. Még ha nem is érti, amit hangosan felolvasunk neki, segít a későbbi tanulásban, hogy ritmusosan hallgatja a szavakat.
 • Amikor a gyermek már idősebb készíthetünk együtt könyveket, írhatunk történetet és csinálhatunk hozzá rajzokat

A hétköznapokban  is ösztönözzük:

 • Helyezzünk az otthonunkba mindenhova kis cetliket bizonyos tárgyakra, a tárgyak nevével, amire tettük.
 • Bíztassuk a gyerkőcöt, hogy olvassa el mi van a gabonapelyhes dobozon, útközben a hirdetőtáblákon vagy újságokon.
 • Beszéljünk az apróságnak valami érdekes dologról, ami az nap történt velünk vagy az nap olvastuk és kérdezzük meg vele mi történt.
 • Hangsúlyozzuk az olvasás fontosságát azzal, hogy megkérdezzük mit tanultak az iskolában, milyen könyvről volt szó, milyen karakterekkel és történettel.

Az olvasás egy képesség, ami a születés előtt kezdődik. Tegyük széppé az olvasás élményét gyermekeinknek. 📖

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza