Blabla blog

A csöppségnek való olvasás nem csak a képességei fejlesztése miatt előnyös, hanem növeli a kötődést is a szülő felé mielőtt még a nyelvet megértené. Kutatások szerint a babák már az anyaméhben is hallják az anyjuk hangják és képesek felismerni azt, így okkal kijelenthető, hogy még a születése előtt érdemes olvasni neki.

A baba születése után előnyös, ha olvasunk nekik, még mielőtt képeket néznének vagy megérthetnék a szavakat, ezzel hallgatás útján megkezdik a saját nyelvük alapjainak létrehozását.

Praktikák, hogy megszerettessük az olvasást

Tegyük interaktívvá és izgalmassá az olvasást

 • Kezdetben használjunk babakönyveket, amelyek gyakran műanyagból készülnek, mint az úszógumi. Ezeket kényelmesek a gyerkőc számára és nehezen tud bennük kárt tenni.
 • Olvassunk interaktív könyveket, amelyeket több érzékszervünkkel is megtapasztalhatunk. Dombornyomott és egyéb tapintható formákkal ellátott könyveknél simítsuk végigi az oldalakat és mondjuk el mit érzünk.

olvasás szeretete

Álljunk meg az oldalak között és kérdezzünk:

 • Az oldalak között álljunk meg és tegyünk fel kérdéseket a picinek az olvasottakról, ezzel megvizsgálhatjuk mennyit ért meg a szövegből és hogyan értelmezi azt (pl.: Hogyan szabadult ki a kiskutya?).
 • Az olvasottak közben beszélni kell az érzelmekről is (pl.: Szomorú volt a kutya vagy boldog?).
 • A történet olvasása közben próbáljuk párhuzamot húzni a gyermekünkkel történt dolgokkal (pl.: Mit gondolsz arról, hogy elesett a kutyus? Emlékszel, amikor te estél el? Hogy érezted magad?).

Bíztassuk a gyerekünket, hogy ő olvasson nekünk:

 • Még ha még nem is tud olvasni, már pár történetet megjegyzett és, ha magától nem, de a képek alapján eszébe jutnak a történet részletei. Ez serkenti a kicsi képzeletét és magabiztosságát, ha sikerül “olvasnia” dícsérjük meg minden alkalommal.
 • Kérjük meg gyermekünket, hogy amíg dolgunk van (pl: anya főz), addig olvassa el a történetet az egyik plüss állatának. Ez fejleszti a memóriát, a mesemondó készséget és nagyon hasznos a nyelvtan szempontjából.
 • Példamutatásként a szülőnek is kell olvasnia, amelyekról beszél a gyermekének. Olvasson újságokat, magazinokat a gyermek szem láttára, aztán beszéljék meg mi volt bennük.

olvasás szeretete

Olvassunk hangosan:

 • A hangos olvasás serkenti a csöppség agyi tevékenységeit. Még ha nem is érti, amit hangosan felolvasunk neki, segít a későbbi tanulásban, hogy ritmusosan hallgatja a szavakat.
 • Amikor a gyermek már idősebb készíthetünk együtt könyveket, írhatunk történetet és csinálhatunk hozzá rajzokat

A hétköznapokban  is ösztönözzük:

 • Helyezzünk az otthonunkba mindenhova kis cetliket bizonyos tárgyakra, a tárgyak nevével, amire tettük.
 • Bíztassuk a gyerkőcöt, hogy olvassa el mi van a gabonapelyhes dobozon, útközben a hirdetőtáblákon vagy újságokon.
 • Beszéljünk az apróságnak valami érdekes dologról, ami az nap történt velünk vagy az nap olvastuk és kérdezzük meg vele mi történt.
 • Hangsúlyozzuk az olvasás fontosságát azzal, hogy megkérdezzük mit tanultak az iskolában, milyen könyvről volt szó, milyen karakterekkel és történettel.

Az olvasás egy képesség, ami a születés előtt kezdődik. Tegyük széppé az olvasás élményét gyermekeinknek. 📖

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Környezetbarát termékek tudatos szülőknek Ha környezettudatosságról van szó, akkor sosincs elég korán elkezdeni. A gyermekek pedig kitől mástól tanulhatnák el a legjobban a környezettudatosság alapjait, ha nem a szülőktől? Mindezek mellett pedig a babák bőre érzékeny, így fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek nem irritálják a bőrüket. Nemcsak az általtunk használt krémek jöhetnek szóba, hanem minden, amivel a baba bőre érintkezik: a ruhák, a takaró, a lepedő. Jól látszik tehát, hogy a nap minden percében olyan termékekkel érintkezik a baba, amelyek irritációt válthatnak ki nála. A környezettudatos termékek általában organikusak és gyermekbarátok, így nyugodtan használhatjuk őket a gyermekünk közelében is. 2021. Április 21. 3 perc olvasási idő Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza