A csemeték rajzai a firkától egészen a részletesen kidolgozott művekig sok mindent elmesélnek. A formák, a színek, a vonalvezetés, a radírozások és a figurák közti sorrend használata mind utalnak valamire. A gyerekek, amint kezükbe tudják fogni a ceruzát megpróbálnak rajzokkal kommunikálni.

Gyermekrajzok szakaszai

2 éves korig: ilyen korban még firkákkal kommunikál a gyerek, amelyekben a vonalaknak van jelentése. A nyomaték és a vonalbiztonság utal a gyerek érzéseire és személyiségére. Az vékony, halvány vonalak érzékeny, félénk gyerekre utalnak, az erőteljesebb, vastagabb vonalak pedig határozott jellemre.

2-6 éves korig: egyre több vonalat kapcsol össze, majd körfirkákat készít, ekkor kezd el embereket ábrázolni. A figurák már kezdenek felismerhetővé válni, ekkor kezdi el a családot és a barátokat lerajzolni, valamit azokat a formákat, amit már el tud készíteni. Ilyenkor a lerajzolt személyek sorrendje, részletei, cselekvései és a közöttünk lévő távolság is beszédes.

7 éves kor felett: a gyermek elkezdi belefűzni a rajzaiba a fantáziáját. A képek egyre gazdagabbak, részletesebbek és gyakran megfigyelés alapján készülnek. Egyre gyakoribbak az eseményábrázolások és a tájképek, amelyekben nagyobb figyelem fordul a részletek kidolgozására.

10-12 éves korban: ritkán rajzolnak a gyerekek önkifejezés céljából, áltlában csak kérésre, feladatra készítenek rajzot.

12-14 eves korban: már a mindennapokat mesélik el egy rajzban és háttérbe szorul a fantázia kivetítése.

14 eves kor felett: megjelenik a rajz, mint szabaidős tevékenység.

festés

Mit jelenthetnek a gyerekrajzok?

Egy rajz önmagában nem elég információ a gyerek érzéseire, de utalást adhat egy-egy problémára vagy épp megoldásra. Sok esetben az elfojtott és tudattalan érzelmek is megjelenhetnek egy-egy rajzban, amik segítenek megmagyarázni a gyerek szokottól eltérő viselkedését.

Fentebb már említettük, hogy a firkáknak is vannak jelentései főleg, ha a gyermek elnevezi azokat. A gyerek számára a firka is egy értelmes alkotás, amellyel közölhet valamit a körülötte lévők számára. A vonalak nyomatékosításán és vastagságán kívül érdemes figyelni arra is, hogy milyen megnevezést ad a képnek és a benne szereplő formáknak.

A rajz tárgya nem minden esetben tükrözi a belső érzéseket, gyakran külső ingerek alapján készülnek az alkotások. Egy kicsi gyermek is rajzolhat erőszakos jeleneteket, amelyeket például a televízióban látott. Ha aggodalomra okot adó formákkal és eseményábrázolással találkozunk, akkor először kérdezzük meg a gyerkőcöt, hogy saját ötlet alapján készítette a rajzot, vagy látta valahol és az alapján.

Sok mindenkinél okoznak aggodalmat a sötét színek és a fekete szín használata. A színek csak bizonyos mértékig árulkodóak, gyakran csak azért használnak feketét, mert a fehér lapon ezzel tudnak kiemelni valamit vagy kontrasztot növelni. Ilyen esetben is az első dolgunk, hogy rákérdezzünk, miért sötét színeket használ a gyerek, az is lehet, hogy teljesen ártalmatlan oka van.

Minden alkotásnál fontos, hogy ne saját megítélés alapján alkossunk véleményt, minden rajzról és az azokon lévő motívumokról kérdezzük meg a gyerkőcöt, hogy számára mit jelentenek. Aggódni egy-egy rajz esetében akkor kell, ha a gyerekre nem jellemző, negatív jelentésű vagy íjesztő választ ad a rajz elkészítésére vagy annak motívumaira.
Egy harmónikus, kiegyensúlyozott lelkiállapotú gyermek élvezetből rajzol, hogy ezzel is kinyílváníthassa a boldogságát, egy szorongó, depresszív gyermek feszültséglevezetésként rajzol, amellyel szavak nélkül elmondhatja a fájdalmait.

rajz

A számunkra értelmezhetetlen rajzokat is dícsérjük meg, hogy az alkotás örömöt és sikert jelentsen a gyermek számára. Ha a gyermek úgy érzi nem tud szépen rajzolni, akkor meg van az esélye, hogy abbahagyja ennek az önkifejezésnek a formáját, amellyel sokat megtudhatunk róla.
Ha aggódunk gyermekünk rajzai miatt, akkor forduljunk szakemberhez, aki szakmailag elemzi a rajzokat és annak lehetséges jelentését.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő Érdekes tények a januárban született gyerekekről A január általában az újévi fogadalmak, az újrakezdés és az új dolgok kipróbálásának az ideje. Ha pedig az év első hónapjában születik a kisbabád, akkor ez az év számodra még izgalmasabban indul, hiszen új taggal bővül a család. Fontos azonban tudni, hogy a januárban született babákra nem csak úgy érdemes hivatkozni, mint ,,újévi babák” vagy ,,téli gyerekek”. Kutatások bizonyítják, hogy a januárban születettek boldogabbak, mint az átlag és nagyobb valószínűséggel válik belőlük orvos, mint a többiekből. Ha érdekel, mi mindenben kiemelkedőbbek még, akkor tarts velünk! 2021. január 4. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza