🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz 🌺 20% kedvezmény az IDEXE tavaszi ruhákra! 🌺   KUPON: tavasz lejárat: 1 0 : 2 0 : 0 5 : 2 7

A csemeték rajzai a firkától egészen a részletesen kidolgozott művekig sok mindent elmesélnek. A formák, a színek, a vonalvezetés, a radírozások és a figurák közti sorrend használata mind utalnak valamire. A gyerekek, amint kezükbe tudják fogni a ceruzát megpróbálnak rajzokkal kommunikálni.

Gyermekrajzok szakaszai

2 éves korig: ilyen korban még firkákkal kommunikál a gyerek, amelyekben a vonalaknak van jelentése. A nyomaték és a vonalbiztonság utal a gyerek érzéseire és személyiségére. Az vékony, halvány vonalak érzékeny, félénk gyerekre utalnak, az erőteljesebb, vastagabb vonalak pedig határozott jellemre.

2-6 éves korig: egyre több vonalat kapcsol össze, majd körfirkákat készít, ekkor kezd el embereket ábrázolni. A figurák már kezdenek felismerhetővé válni, ekkor kezdi el a családot és a barátokat lerajzolni, valamit azokat a formákat, amit már el tud készíteni. Ilyenkor a lerajzolt személyek sorrendje, részletei, cselekvései és a közöttünk lévő távolság is beszédes.

7 éves kor felett: a gyermek elkezdi belefűzni a rajzaiba a fantáziáját. A képek egyre gazdagabbak, részletesebbek és gyakran megfigyelés alapján készülnek. Egyre gyakoribbak az eseményábrázolások és a tájképek, amelyekben nagyobb figyelem fordul a részletek kidolgozására.

10-12 éves korban: ritkán rajzolnak a gyerekek önkifejezés céljából, áltlában csak kérésre, feladatra készítenek rajzot.

12-14 eves korban: már a mindennapokat mesélik el egy rajzban és háttérbe szorul a fantázia kivetítése.

14 eves kor felett: megjelenik a rajz, mint szabaidős tevékenység.

festés

Mit jelenthetnek a gyerekrajzok?

Egy rajz önmagában nem elég információ a gyerek érzéseire, de utalást adhat egy-egy problémára vagy épp megoldásra. Sok esetben az elfojtott és tudattalan érzelmek is megjelenhetnek egy-egy rajzban, amik segítenek megmagyarázni a gyerek szokottól eltérő viselkedését.

Fentebb már említettük, hogy a firkáknak is vannak jelentései főleg, ha a gyermek elnevezi azokat. A gyerek számára a firka is egy értelmes alkotás, amellyel közölhet valamit a körülötte lévők számára. A vonalak nyomatékosításán és vastagságán kívül érdemes figyelni arra is, hogy milyen megnevezést ad a képnek és a benne szereplő formáknak.

A rajz tárgya nem minden esetben tükrözi a belső érzéseket, gyakran külső ingerek alapján készülnek az alkotások. Egy kicsi gyermek is rajzolhat erőszakos jeleneteket, amelyeket például a televízióban látott. Ha aggodalomra okot adó formákkal és eseményábrázolással találkozunk, akkor először kérdezzük meg a gyerkőcöt, hogy saját ötlet alapján készítette a rajzot, vagy látta valahol és az alapján.

Sok mindenkinél okoznak aggodalmat a sötét színek és a fekete szín használata. A színek csak bizonyos mértékig árulkodóak, gyakran csak azért használnak feketét, mert a fehér lapon ezzel tudnak kiemelni valamit vagy kontrasztot növelni. Ilyen esetben is az első dolgunk, hogy rákérdezzünk, miért sötét színeket használ a gyerek, az is lehet, hogy teljesen ártalmatlan oka van.

Minden alkotásnál fontos, hogy ne saját megítélés alapján alkossunk véleményt, minden rajzról és az azokon lévő motívumokról kérdezzük meg a gyerkőcöt, hogy számára mit jelentenek. Aggódni egy-egy rajz esetében akkor kell, ha a gyerekre nem jellemző, negatív jelentésű vagy íjesztő választ ad a rajz elkészítésére vagy annak motívumaira.
Egy harmónikus, kiegyensúlyozott lelkiállapotú gyermek élvezetből rajzol, hogy ezzel is kinyílváníthassa a boldogságát, egy szorongó, depresszív gyermek feszültséglevezetésként rajzol, amellyel szavak nélkül elmondhatja a fájdalmait.

rajz

A számunkra értelmezhetetlen rajzokat is dícsérjük meg, hogy az alkotás örömöt és sikert jelentsen a gyermek számára. Ha a gyermek úgy érzi nem tud szépen rajzolni, akkor meg van az esélye, hogy abbahagyja ennek az önkifejezésnek a formáját, amellyel sokat megtudhatunk róla.
Ha aggódunk gyermekünk rajzai miatt, akkor forduljunk szakemberhez, aki szakmailag elemzi a rajzokat és annak lehetséges jelentését.

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza