A társadalmunk egyre gyorsabban változik. A szüleinkhez képest mi már egy teljesen más világban élünk. Ahogy változik a társadalom úgy fejlődik a világ. Napjainkban már a modern technológia és orvoslás lehetővé teszi, hogy késői szülés biztonságos legyen. A kockázatok magasabban, de kellő odafigyeléssel és az orvossal való együttműködéssel a kozkázatok szinje alacsonyan tartható.

A társadalom ma már a 30-as anyukákat tartja a megfelelőnek, míg biológiailag a 20 éveikben a legtermékenyebbek a nők. 30 éves kor felett 20%-ra csökkenhet a fogantatás esélye, amelyet gondos tervezéssel növelhetünk, odafigyelve az életmódunkra és az orvosunk tanácsaira.

A 40 év körüli gyermekvállalásnak nem csak kockázatai vannak, hanem előnyei is.

Milyen előnyei vannak a gyerekvállalásnak 40 felett?

Stabilabb anyagi helyzet

40 éves korára a legtöbb nőnek biztos anyagi háttere van és karrierje. Ekkor már rendelkezünk megtakarítással, esetleg saját ingatlannal is. A pénz kérdése sokkal kevesebb stresszforrást jelent, mint a legtöbb fiatalon szülő nőnek. Egy jól felépített, biztos hátérrel sokkal több időt tudunk a gyerekünkkel tölteni, nyugodt környezetben.

Tapasztaltabb vagy

Ahogy telik az idő, annál böcsebbek és tapasztaltabbak leszünk. Minél több mindent éltél meg, annál több mindent tudsz átadni a gyerekednek. Van egy időszak, amikor a gyerekek mindenre rákérdeznek, mi, miért van úgy, ahogy. Amire 10 évvel ezelőtt nem tudtál volna válaszolni, arra ma már talán kifejtve is tudsz.

Hosszabb élettartam

A későn gyereket vállaló nők nagyobb valószínűséggel élnek tovább. Akik 29 évek koruk előtt szülnek, azoknak 50%-al kevesebb az esélyük rá, hogy megélik az 95 éves kort. Ha a nő szervezete jól működik és gond nélkül kitud hordni egy babát, az az öregedésre is hatással van, lelassíthatja.

Csökkenhet az időskori mentális hanyatlás

A 40 éves koruk körül szülő nők jobb memóriával rendelkeznek. Ez azért fordul elő, mert a hormonok befolyásolják az emberi agyat. Általában a hormonok, azon belül is az ösztrogén és a progeszteron jelentősen felelősek az agyi működésért.

Nyugodtabb vagy

Ebben a korban nem hiányoznak már az átbulizott éjszakák, hanem már csak szép emlékként maradnak meg. Kisebb a valószínűsége annak, hogy hiányérzeted támad azzal kapcsolatban, hogy nem jut elég időd magadra, vagy a barátaidra. A családdal érzed 100%-osnak az életed.

terhesség

Milyen kockázatai vannak a gyerekvállalásnak 40 felett?

Nehezebb teherbe esés

A legelső probléma a fogantatás nehézsége, amely ha sikeres, hosszabb időt vehet igénybe. A nőknél folyamatosan csökken a petesejt száma és 30 éves kor felett fokozatosan egyre kevesebb érik meg, ezért nehezebb természetes úton teherbe esni. Nőként megszületünk egy bizonyos mennyiségű petesejttel, amelyet életünk során folyamatosan veszítünk el.

Nagyobb kockázat a vetélésre

A vetélés kockázata is folyamatosan növekszik a életkorral. Az idő előrehaladtával változik a női test, bizonyos kor után csökkenek a hormonális és méhfunkciók, amik hozzájárulnak a magzat elvesztéséhez.

Nagyobb az esélye a császármetszésnek

35 év feletti szülés esetén fordulnak elő legtöbb számban a szülést nehezítő körülmények, főleg első terhességnél és ikerterhesség esetén. A természetes úton történő szülés lehetősége alacsony, ezért fontos még időben egyeztetni az orvossal erről.

Nagyobb a koraszülés kockázata

A kismama kora jelentősen hozzájárulhat a koraszületéshez, amely hozza magával az alacsony születési súlyt is. A kor más tényezőktől függetlenül is lehet a koraszülés kiváltója.

Nagyobb kockázat a csontritkulásra

Akik későn szülnek, azoknak fokozottan kell figyelniük a csontjaik egészségére. Azok a nők, akik 35 éves koruk után szülnek, kétszer nagyobb eséllyel szenvedhetnek csontritkulástól.

Terhességi cukorbetegség alakulhat ki

A terhességi diabétesz kizárólag a terhesség ideje alatt áll fenn és kialakulásának kockázata szintén növekszik a korral. A vércukorszint a szülés után magától rendeződik, azonban a terhességi cukorbetegségben szenvednő nőknél a későbbiekben nagyobb eséllyel akakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség.

Nagyobb kockázat a kromoszóma-rendellennességekre

A későn szülők esetében nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő kromoszóma-rendellenességek. Ezek a rendellenességek genetikai ultrahangvizsgálattal és laborvizsgálati szűrésekkel észlelhetőek. Ha a kismama elmúlt 35 éves, akkor előírás a magzati kromoszóma-vizsgálat. Ha az ultrahangvizsgálat vagy a vérvizsgálat vagy a kettő együttes eredménye pozitív, akkor is felajánlja az orvos magzati kromoszóma-vizsgálatot.

 

ultrahang kép

Minden előny és kockázat mellett nagyon fontos, hogy készüljünk a terhességre. Már a tervezés elején szedjünk terhesvitamint, a terhesség ideje alatt elsősorban több folsavra, kalciumra, vasra, fehérjére van szükségünk. Amennyiben fél év alatt nem sikerült teherbe esni, érdemes felkeresni az orvost.
Mozogjunk és táplálkozzunk egészségesen, így javul az állóképesség. Legyünk fittek és kiegyensúlyozottak, kerüljük a stresszt, az alkoholt és egyéb tudatmódosító szerek használatát.
Figyeljünk a testsúlyra, túlzottan vékony nőknek ajánlott felszedni pár kilót, a túlsolyaknak érdemes leadni párat.

Összességében elmondható, hogy kockázatosabb 35 év felett babát vállalni, DE megfelelő tervezéssel, felkészüléssel és odafigyelléssel biztonságossá tehető.

Ha már úton van a csemete, IDE KATTintva megtalálod azt a 60 dolgot, amire szükséged lesz!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Legjobb telefonos alkalmazások szülőknek Szülőnek lenni egy csodálatos dolog, azonban sosem egyszerű. Még akkor is sok stresszel jár, ha már tapasztalt anyukaként több gyerek édesanyja vagy. Épp ezért mindig jó, ha vannak jól bevált trükkök arra, hogyan könnyítsük meg ezt az egyébként nehéz időszakot. Erre mi sem lenne kiválóbb a mobiltelefonos alkalmazásoknál, hiszen a telefonunk amúgy is mindig kéznél van. Mi összegyűjtöttük nektek azokat a magyar nyelvű  applikációkat, melyek a várandósság első napjaitól segítséget nyújtanak, nem csak a szülés körüli tévhitek tisztázásában, hanem már a szülést követően a baba elaltatásában is. Az első szavak emlékezetessé tétele mellett segítenek a gyermekek szórakoztatásában is a hosszú autóutak alatt. Az alkalmazások magyar nyelvűek és ingyenesen letölthetőek. 2021. január 12. 4 perc olvasási idő 2021 divat trendjei Az évek múlásával nem csak az évszakok, hanem a divat is folyamatosan változik. Legyen szó felnőtt- vagy gyermekdivatról, a trendek változásával mindig találni fogunk visszatérő vagy teljesen új darabokat. Az ünnepek elmúltával pedig épp itt az ideje, hogy a karácsonyi pulóverek helyett valami tavasziasabb öltözet kerüljön a középpontba.   2021. január 8. 4 perc olvasási idő Érdekes tények a januárban született gyerekekről A január általában az újévi fogadalmak, az újrakezdés és az új dolgok kipróbálásának az ideje. Ha pedig az év első hónapjában születik a kisbabád, akkor ez az év számodra még izgalmasabban indul, hiszen új taggal bővül a család. Fontos azonban tudni, hogy a januárban született babákra nem csak úgy érdemes hivatkozni, mint ,,újévi babák” vagy ,,téli gyerekek”. Kutatások bizonyítják, hogy a januárban születettek boldogabbak, mint az átlag és nagyobb valószínűséggel válik belőlük orvos, mint a többiekből. Ha érdekel, mi mindenben kiemelkedőbbek még, akkor tarts velünk! 2021. január 4. 3 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza