Blabla blog

A társadalmunk egyre gyorsabban változik. A szüleinkhez képest mi már egy teljesen más világban élünk. Ahogy változik a társadalom úgy fejlődik a világ. Napjainkban már a modern technológia és orvoslás lehetővé teszi, hogy késői szülés biztonságos legyen. A kockázatok magasabban, de kellő odafigyeléssel és az orvossal való együttműködéssel a kozkázatok szinje alacsonyan tartható.

A társadalom ma már a 30-as anyukákat tartja a megfelelőnek, míg biológiailag a 20 éveikben a legtermékenyebbek a nők. 30 éves kor felett 20%-ra csökkenhet a fogantatás esélye, amelyet gondos tervezéssel növelhetünk, odafigyelve az életmódunkra és az orvosunk tanácsaira.

A 40 év körüli gyermekvállalásnak nem csak kockázatai vannak, hanem előnyei is.

Milyen előnyei vannak a gyerekvállalásnak 40 felett?

Stabilabb anyagi helyzet

40 éves korára a legtöbb nőnek biztos anyagi háttere van és karrierje. Ekkor már rendelkezünk megtakarítással, esetleg saját ingatlannal is. A pénz kérdése sokkal kevesebb stresszforrást jelent, mint a legtöbb fiatalon szülő nőnek. Egy jól felépített, biztos hátérrel sokkal több időt tudunk a gyerekünkkel tölteni, nyugodt környezetben.

Tapasztaltabb vagy

Ahogy telik az idő, annál böcsebbek és tapasztaltabbak leszünk. Minél több mindent éltél meg, annál több mindent tudsz átadni a gyerekednek. Van egy időszak, amikor a gyerekek mindenre rákérdeznek, mi, miért van úgy, ahogy. Amire 10 évvel ezelőtt nem tudtál volna válaszolni, arra ma már talán kifejtve is tudsz.

Hosszabb élettartam

A későn gyereket vállaló nők nagyobb valószínűséggel élnek tovább. Akik 29 évek koruk előtt szülnek, azoknak 50%-al kevesebb az esélyük rá, hogy megélik az 95 éves kort. Ha a nő szervezete jól működik és gond nélkül kitud hordni egy babát, az az öregedésre is hatással van, lelassíthatja.

Csökkenhet az időskori mentális hanyatlás

A 40 éves koruk körül szülő nők jobb memóriával rendelkeznek. Ez azért fordul elő, mert a hormonok befolyásolják az emberi agyat. Általában a hormonok, azon belül is az ösztrogén és a progeszteron jelentősen felelősek az agyi működésért.

Nyugodtabb vagy

Ebben a korban nem hiányoznak már az átbulizott éjszakák, hanem már csak szép emlékként maradnak meg. Kisebb a valószínűsége annak, hogy hiányérzeted támad azzal kapcsolatban, hogy nem jut elég időd magadra, vagy a barátaidra. A családdal érzed 100%-osnak az életed.

terhesség

Milyen kockázatai vannak a gyerekvállalásnak 40 felett?

Nehezebb teherbe esés

A legelső probléma a fogantatás nehézsége, amely ha sikeres, hosszabb időt vehet igénybe. A nőknél folyamatosan csökken a petesejt száma és 30 éves kor felett fokozatosan egyre kevesebb érik meg, ezért nehezebb természetes úton teherbe esni. Nőként megszületünk egy bizonyos mennyiségű petesejttel, amelyet életünk során folyamatosan veszítünk el.

Nagyobb kockázat a vetélésre

A vetélés kockázata is folyamatosan növekszik a életkorral. Az idő előrehaladtával változik a női test, bizonyos kor után csökkenek a hormonális és méhfunkciók, amik hozzájárulnak a magzat elvesztéséhez.

Nagyobb az esélye a császármetszésnek

35 év feletti szülés esetén fordulnak elő legtöbb számban a szülést nehezítő körülmények, főleg első terhességnél és ikerterhesség esetén. A természetes úton történő szülés lehetősége alacsony, ezért fontos még időben egyeztetni az orvossal erről.

Nagyobb a koraszülés kockázata

A kismama kora jelentősen hozzájárulhat a koraszületéshez, amely hozza magával az alacsony születési súlyt is. A kor más tényezőktől függetlenül is lehet a koraszülés kiváltója.

Nagyobb kockázat a csontritkulásra

Akik későn szülnek, azoknak fokozottan kell figyelniük a csontjaik egészségére. Azok a nők, akik 35 éves koruk után szülnek, kétszer nagyobb eséllyel szenvedhetnek csontritkulástól.

Terhességi cukorbetegség alakulhat ki

A terhességi diabétesz kizárólag a terhesség ideje alatt áll fenn és kialakulásának kockázata szintén növekszik a korral. A vércukorszint a szülés után magától rendeződik, azonban a terhességi cukorbetegségben szenvednő nőknél a későbbiekben nagyobb eséllyel akakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség.

Nagyobb kockázat a kromoszóma-rendellennességekre

A későn szülők esetében nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő kromoszóma-rendellenességek. Ezek a rendellenességek genetikai ultrahangvizsgálattal és laborvizsgálati szűrésekkel észlelhetőek. Ha a kismama elmúlt 35 éves, akkor előírás a magzati kromoszóma-vizsgálat. Ha az ultrahangvizsgálat vagy a vérvizsgálat vagy a kettő együttes eredménye pozitív, akkor is felajánlja az orvos magzati kromoszóma-vizsgálatot.

 

ultrahang kép

Minden előny és kockázat mellett nagyon fontos, hogy készüljünk a terhességre. Már a tervezés elején szedjünk terhesvitamint, a terhesség ideje alatt elsősorban több folsavra, kalciumra, vasra, fehérjére van szükségünk. Amennyiben fél év alatt nem sikerült teherbe esni, érdemes felkeresni az orvost.
Mozogjunk és táplálkozzunk egészségesen, így javul az állóképesség. Legyünk fittek és kiegyensúlyozottak, kerüljük a stresszt, az alkoholt és egyéb tudatmódosító szerek használatát.
Figyeljünk a testsúlyra, túlzottan vékony nőknek ajánlott felszedni pár kilót, a túlsolyaknak érdemes leadni párat.

Összességében elmondható, hogy kockázatosabb 35 év felett babát vállalni, DE megfelelő tervezéssel, felkészüléssel és odafigyelléssel biztonságossá tehető.

Ha már úton van a csemete, IDE KATTintva megtalálod azt a 60 dolgot, amire szükséged lesz!

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Túra a babával, avagy hogyan kiránduljunk gyerkőccel Ahogy egyre jobbra fordul az idő, úgy egyre többen indulnak sétáni, kirándulni és túrázni is. Kisbabával vagy idősebb gyermekkel az oldalunkon azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen intézkedéseket érdemes tenni, mielőtt elindulunk. A kirándulás és túrázás fontos a család életében, hiszen a természetben, a friss levegőn töltött idő elengedhetetlen, nemcsak a babára, hanem az egész családra remek hatással van, és kiváló közös program is lehet. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, mikre érdemes figyelni, mielőtt nekivágtok a kirándulásnak. 2021. Április 14. 3 perc olvasási idő Hogyan válhat gyermekedből is divattervező az IDEXE márkánkkal? A tavasz beköszöntével nemcsak a telet, hanem a vastag téli ruhákat is magunk mögött hagyjuk. Itt az ideje a színes ruhák viselésének, azonban a színek összepárosítása sosem egyszerű. A reggeli öltözködést pedig könnyedén jó mókává varázsolhatod, ha ráveszed gyerkőcöd, hogy segítsen Neked összepárosítani a színeket! De milyen színek divatosak egyáltalán? Érdemes-e két ugyanolyan színt összepárosítani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor olvass tovább, hiszen legkiválóbb márkánk, az IDEXE divattervezői adnak tippeket a tökéletes tavaszi szett összeállításához! 2021. március 30. < 1 perc olvasási idő Útmutató a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásához A bölcsőde vagy óvoda kiválasztása sosem egyszerű feladat. Nem csak azért, mert a szülő és gyermeke életében egyaránt változás következik be, hanem azért is, mert számos szempontot kell figyelembe vennünk és átgondolnunk, mielőtt kiválasztjuk a gyermekünk számára legmegfelelőbb bölcsődét vagy óvodát. Ezek azok a helyek, ahol gyermekünk az iskola megkezdése előtt belekóstolhat a tanulás legelső fázisába, ahol szocializálódhat és ahol barátokat szerezhet, továbbá fontos ez a szakasz gyermekünk önbizalmának kiépítése és megerősítése szempontjából is. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan intézményt válasszunk, ahol gyermekünk testileg és lelkileg is kiteljesedhet, s ahová szeret visszatérni, hiszen így mi is sokkal könnyedébben, lelkiismeret-furdalás nélkül engedjük őt el a nap elején. 2021. március 10. 4 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza