Valójában várnod kell az első fürdetéssel addig, amíg a köldögzsinór helye meg nem gyógyul, addig szivaccsal fürdetheted a kicsit. Miért van erre szükség? A köldökzsinór helyének száraznak kell lennie, ahhoz hogy szépen begyógyuljon (a születés után 14 nappal bekövetkezik). Ha a köldökzsinór helyénél nedves lesz, akkor nehzen szárad és gyógyul meg. Ha eltelt körülbelül 2 hét és szépen begyógyul, akkor jöhet egy igazi fürdő.

Az első fürdetés kicsit félelmetes lehet és ha sír a baba a vízben az megnehezítheti a fürdetést, de a babák 95%-a általában élvezi a fürdést.

Hogyan és csináljuk a fürdetést? Van 8 tippünk arra, hogy mire van szükséged és mit tegyél egy nagyszerű fürdetés érdekében.

1. Kényelmes fürdőhelyet válassz!

Először is egy jó helyre lesz szükséged a fürdetéshez. Mosdókagylóban? A kádban? Babakádban?
Kényelmes helyet kell biztosítani a babának, hogy nyugodtan eltudjon helyezkedni és élvezni a fürdést. Vannak akik az első bab fürdetést a mosdókagylóban végzik el, mert könnyen elérhető. Hajolva vagy térdelve nagyon kényelmetlen lehet az anyukának a fürdetés (főleg szülés után). Helyezhetünk fürdőlepedőt vagy babakádat a mosdókagylóba és kezdhetjük is.

2. Figyelj a vízhőmérsékletre a baba fürdetése során!

Meg kell győzödni róla, hogy a víz hőmérséklete megfelelő a babának. Nem túl meleg, nem túl hideg. Emiatt aggódik a legtöbb szülő. Nem akarod megégetni a babát, de nem is akarod, hogy megfázzon a hideg víztől.

A vízhőmérséklet tesztelésére a belső alkarunkat a legjobb használni. Mivel a mi kezeink az évek során érzéketlenebbé váltak valójában melegebb a víz, mint amilyennek mi érezzük. Az esetek többségében a szülők hűvösebb vizet engednek a babának, mint kellene. Egy boldog fürdőhöz figyelnünk kell rá, hogy kellemesen meleg legyen a fürdővíz.

babaláb

3. Válassz egy jó fürdetőt!

Valószínűleg könnyen választasz egy baba fürdetőt a boltokban, nagy a választék. Fontos, hogy a fürdető ne csípje a baba szemét. A legjobb, ha eleinte parabénmentes, ásványolajmentes, hipoallergén és bőrgyógyászatilag tesztelt. A körömvirág kivonat kimondottan jó a baba bőrnek is, mert nyugtató hatása van.

4. Tarts mindent közel!

Az első számú szabály a baba fürdetésnél, hogy sohasem hagyjuk a babát egyedül. Mindig a kicsi közelében kell lenni, ha vízben vagy víz közelében van. Annak érdekében, hogy mindig közel maradjuk a fürdéshez szükséges dolgokat közel kell tárolnunk a fürdetés helyéhez, hogy kéz alatt legyenek. Ezért szeretem az első fürdetéseket a fürdőkagylóban végezni, mert mindent könnyebb elérni onnan. Ha nem vagy benne biztos mire lehet szükséged, itt van néhány tipp: baba sampon, baba fürdető, pelenka, 3-4 törlőkendő, egy kapucnis törölköző, pamut törlő (a baba szemének és fülének tisztítására), baba ápoló és friss ruhák.

törölköző

5. Legyen meleg a törölköző, baba fürdőlepedő!

Amikor zuhanyzol vagy fürdesz a legrosszabb rész, amikor kiszállsz a fürdőből és letakarod magad törölközővel. Olyan hideg! Melegnek és száraznak akarunk maradni, a babák ugyanezt érzik. A trükk, hogy amíg fürdetem a babát, addig melegen tartom a törölközőjét, így mindig melegen és kényelmesen érzi magát még szárítkozás közben is.

6. Ne felejtsd a nyakat!

Azok a helyek amit a szülők leggyakrabban elfelejtenek tisztítani az ujjak és lábujjak között vannak (sok szösz és még anyu haja is ott lehet), valamint a baba nyaka körül. Amikor etetjük a kisbabát normális, hogy az étel lecsorog a baba arcán a nyakáig. Ezeket a nyakgyűrűket, nem szabad kihagyni a baba fürdetésnél!

7. A fejet mossuk meg utoljára!

Az utolsó rész amit mosunk, az a baba feje legyen. Akkor fázik a legjobban a csöppség, ha vizes a feje, mert úgy távozik a legtöbb hő. Nyügös és ideges lesz olyankor. Sokan úgy tartják, hogy a pelenkarészt kell utoljára megtisztítani, de ha elakarjuk kerülni, hogy nagyon fázzon és nyügösködjön a baba, akkor különböző törlővel a pelenkarész után következzen a fej és az legyen az utolsó.

8. Kapucnis törölközőt használj!

Miután befejeztük a fürdetést a babát azonnal tegyük lehetőleg meleg törölközőbe. A kapucnis törölközőbe könnyű gyorsan beletenni a kisbabát és a fejecskét is eltakarja azonnal. 

szerző Gyerekruha Klub
Olvass bele legfrissebb Blablánkba
Hogyan ösztönözzük a gyerkőcöt arra, hogy nyáron is olvasson? Az iskolából szabadulva a nyári szünetben a gyerekek alig várják, hogy végre azzal tölthessék az időt, amit a legjobban szeretnek: játszással. Ilyenkor bizony nehéz rávenni őket arra, hogy a kötelező nyári olvasmánnyal vagy bármilyen iskolával kapcsolatos feladattal foglalkozzanak, ami iskolakezdéskor akár a tanulás rovására is mehet. Hogyan érdemes tehát a gyerekeket rávenni a nyári olvasásra? 2021. június 15. 4 perc olvasási idő 10 izgalmas program a nyári szünetre, hogy ne unatkozzanak a gyerekek Egyre közeleg az utolsó tanítási nap, ezzel együtt pedig a vakáció is... Szülőként biztosan benned is megfordult már, hogy mit fognak a gyerekek otthon csinálni a hosszú nyári szünet alatt, főleg, ha téged munkába szólít a kötelesség. Ha még nagyon kicsik a gyerkőcök, akkor érdemes a gyerekeket a nagyszülőkre, rokonokra rábízni, azonban ha már elég nagyok és megbízol bennük, akkor akár egyedül is otthon lehet őket hagyni. Hoztunk neked tíz olyan nyári elfoglaltságot, amellyel akár nagyszülőknél, akár otthon is lefoglalhatják magukat a gyerekek, és semmilyen veszélyt nem hordoznak magukban. 2021. június 10. 3 perc olvasási idő 7 érdekes tény a májusban született babákról A május mindig csupa jó hírt tartogat. Ez az a hónap ugyanis, amikor a téli időjárást magunk mögött hagyva egyre közelebb kerülünk a nyárhoz, hiszen a fák és bokrok végre virágba borulnak, az ég ragyogóan kékké válik és egyre több napsütés éri az arcunkat. Nincs ez másként a májusban született babákkal sem, hiszen amellett, hogy ragyogó jövő áll előttük, még számos olyan tulajdonsággal és jellemvonással rendelkeznek, amely még elragadóbbá teszi őket. Olvass tovább, és tudd meg, mik ezek! 2021. május 12. 2 perc olvasási idő
Bejelentkezés
vagy hagyományos módon
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
Elfelejtett jelszó

Ingyenes első kiszállítás és személyre szabott ajánlatok! Regisztráld gyermeked!

Kinek vásárolsz?
Regisztráció
vagy hagyományos módon
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és a Szolgáltatási feltételei érvényesek.


Már regisztráltál? Lépj be itt.
< vissza